Vineri, 13 octombrie a.c., de la ora 19.00, dirijorul Gabriel Bebeșelea revine la Sala Radio, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, într-un concert care propune un incitant dialog între două repere cheie ale perioadei romantice și ale prelungirii ei în muzica secolului XX: Camille Saint-Saëns și Serghei Rachmaninov. Gabriel Croitoru va fi solistul invitat al serii și va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, același instrument fabulos cu care George Enescu și-a încântat contemporanii.

Gabriel Bebeselea si Gabriel CroitoruFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Prima parte a programului va cuprinde două piese de rezistență ale repertoriului romantic, semnate de C. Saint-Saëns: Danse Macabre, op. 40 și Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară și orchestră, op. 61. În partea a doua, orchestra va interpreta spectaculoasele Dansuri simfonice de Rachmaninov, un mix de sonorități și profunzimi romantice târzii – lucrarea a fost compusă în 1940 –, considerate un veritabil testament muzical al compozitorului de origine rusă.

Cu numeroase premii și distincții obținute la concursuri naționale și internaționale de dirijat, Gabriel Bebeșelea este astăzi unul dintre tinerii dirijori români cu o carieră muzicală în plină ascensiune. Este dirijor principal al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca și se află cu regularitate la pupitrul unor orchestre prestigioase atât din România, cât și din Europa.

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, cu peste 1.000 de concerte și recitaluri susținute, Gabriel Croitoru este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați violoniști români. Este protagonistul a două turnee organizate de Radio România: Duelul Viorilor și Vioara lui George Enescu la sate, proiecte care au înregistrat un considerabil succes de public în ultimii ani.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radioromaniacultural.roși www.romania-muzical.ro .

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro . Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.