Joi 12 octombrie, Institutul cultural român de la Paris găzduiește festivitatea de decernare a Premiului Internațional de Literatură Francofonă Benjamin Fondane, ediţia a XII-a. Premiul, fondat in 2006 in memoria poetului și filozofului de origine română Benjamin Fondane, va fi decernat in acest an de Președinta ICR, Liliana Turoiu, scriitoarei de origine indiana Ananda Devi.

Scriitoarea Ananda DeviFoto: ICR

Ceremonia decernării premiului se va desfășura la galeria ICR Paris, în cadrul somptuoasei expoziţii „Exodus. Regard sur Benjamin Fondane“ dedicată de artista Anca Seel-Constantin personalităţii scriitorului și filozofului de origine română. Seara va fi completată de lecturi din Benjamin Fondane în interpretarea actorului Laurent Joly.

Fondat la iniţiativa scriitoarei Magda Cârneci în 2006, Premiul internaţional Benjamin Fondane este acordat anual de către Institutul cultural român, în parteneriat cu Organizatia Internaţională a Francofoniei şi Asociaţia Benjamin Fondane.

Premiul este decernat în memoria lui Benjamin Fondane (B. Fundoianu), poet și filozof de origine română, promotor cunoscut al existențialismului în spațiul francez interbelic și mort în mod tragic la Auschwitz în 1944, unui scriitor de expresie franceză a cărui limbă maternă nu este franceza.

Laureta Premiului internaţional Benjamin Fondane din acest an este Ananda Devi, scriitoare de origine indiană. Ananda Devi s-a născut în 1957 la Trois-Boutiques, în Insulele Mauritius din Oceanul Indian, în sud-estul continentului african. Este etnolog, doctor în antropologie socială la Universitatea din Londra și traducătoare. Ananda Devi este considerată o figură centrală a literaturii Oceanului indian.

Incepe să publice de la 19 ani la diverse edituri franceze, în special la l’Harmattan și azi la Gallimard. Nuvelele și romanele sale oferă o viziune mai puţin idilică a Insulelor Mauritius, tratând diversele forme ale excluziunii sociale.

A obţinut Premiul celor cinci continente al Francofoniei și Premiul RFO (Radio France Outre-mer) cu romanul său « Eve ». A primit de asemenea Premiul pentru promovarea limbii și literaturii franceze acordat de Academia Franceză, iar în 2010 devine Cavaler al Artelor și Literelor, distincţie acordată de Ministerul culturii francez.

Pentru activitatea sa literară care a îmbogățit patrimoniul limbii franceze cu nuanțe ale oralității creole și indiene, pentru prezența sa prolifică în câmpului literaturii francofone și mauriciene de azi, Ananda Devi a fost aleasă de juriul Premiului Fondane pentru a fi laureata ediţiei 2017.

Impresionată de personalitatea lui Benjamin Fondane, Ananda Devi ne mărturisește felul în care omul Fondane și opera sa au marcat-o: « Român, evreu, francez, acest om cu identităţi multiple se definea prin punerea în discuţie a tuturor certitudinilor și înţelegea filozofia ca pe o luptă până la moarte pentru libertate și nu ca pe un exerciţiu intelectual. Astăzi, mai mult ca oricând, această luptă este necesară : a scrie pentru apărarea libertăţii, a scrie pentru a spune nu impedimentelor și minciunilor, a scrie pentru a privi moartea în faţă, a scrie pentru a înţelege că suntem încă fiinţe umane. Iată cum poezia lui Benjamin Fondane va rămâne vie pentru umanitate. »

Juriul Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane este alcătuit din următoarele persoane: André Velter (poet și traducător, redactor la Radio France Culture, conducătorul colecțiilor Poésie și L’Arbalette la editura Gallimard), Jacques Darras (poet, eseist, traducător, fost profesor universitar, președintele Festivalului/Târg anual de poezie Marché de la poésie din Paris), Jean-Pierre Siméon (poet, dramaturg, președintele festivalului anual Printemps des poètes din Franța), Michel Carassou (editor, directorul editurii Non Lieu din Paris, președintele asociației Fondane din Paris și promotorul operei lui Fondane în Franța) și Magda Cârneci (poetă și prozatoare, fost director al ICR Paris, președinte al PEN Club România).

Potrivit ICR, nominalizaţii 2017 la Premiul internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane sunt: Rodica Draghincescu, Samira Negrouche, Tahar Bekri, al Hamdani, Ananda Devi, René Depestre, Hedi Kadour.

Până în prezent, Premiul Fondane, în valoare de 1000 euro, a fost acordat următorilor scriitori, toți cunoscuți și reputați în lumea culturală franceză : Petr Kral (de origine cehă, în 2006), Abdelwahab Medeb (de origine tunisiană, 2007), Nimrod (de origine tchadiană, în 2008), Linda Lé (de origine vietnameză, în 2009), Jean Mettelus (de origine haitiană, în 2010), Abdellatif Laabi (de origine marocană, în 2011), Jean Portante (de origine italo-luxemburgheză, în 2012), Nicole Brossard (de origine canadiană, în 2013) și Luis Mizon (de origine chiliană, în 2014), Seyhmus Dagtekin (de origine kurdă, 2015) şi Gabriel Okoundji (de origine congoleză, 2016).

Benjamin Fondane (Iaşi 1898 – Auschwitz 1944) aparţine unei linii de scriitori români care au ales limba franceză. În 1923 se instala la Paris şi se impunea ca poet şi gânditor existenţial. Scriitor deja cunoscut în România, Fondane se stabileşte la vârsta de 25 ani. Este, deopotrivă, poet şi filozof, critic literar, dramaturg şi cineast. Evident, « modern », atent la avangardă, se ţine la distanţă de şcoli şi doctrine, de mişcări politice şi literare. Într-adevăr, dacă Fondane este profund marcat de curentele intelectuale şi artistice ale timpului său, el se indoieste şi se ţine departe de ele şi îşi cauta vocea sa, răspunsul său personal la întrebările atemporale, cât şi la intrebările epocii. Aflat în centrul operei sale, poetice sau filozofice, omul nu este o abstracţiune, ci un individ concret, o fiinţă singulară care nu încetează să lupte penjtru libbertatea și demnitatea sa.

Clarviziunea sa nu poate evita destinul tragic : deportat la Auschwitz, este asasinat în camera de gazare de la Birkenau, în 2 sau 3 octombrie 1944.