Laureatul premiul Nobel pentru Literatura va fi anuntat pe 5 octombrie, a dezvaluit Academia Suedeza, potrivitThe Guardian. Casele de Pariuri mizeaza pe Haruki Murkami si pe est-africanul Ngugi Wa Thiong’o.

Haruki Murakami se afla din nou pe lista scurta a favoritilor, dupa ce anul trecut Academia Suedeză a şocat întreaga lume prin alegerea lui Bob Dylan, desi desemnarea japonezului drept castigator parea sigura.

La compania Ladbrokes, Ngugi Wa Thiong’o este cotat cu 4/1, Haruki Murakami cu 5/1, Margaret Atwood este cotata cu sanse de 6/1, in timp ce poetul Ko Un este pe locul patru cu o cota de 8/1.

PotrivitUnibet,Haruki Murakami detine o cota de 5/2, Ngugi Wa Thiong’o o cota de 9/2, Amos Oz 13/2, Margaret Atwood 13/2, Adunis 12/1, Yan Lianke 12/1, Claudio Magris 14/1, Javier Marias 17/1, iar Jon Fosse de 17/1.

Margaret Atwood este poate unul dintre cei mai cunoscuti autori din aceasta lista scurta dupa Murakami, avand in vedere ca una dintre cartile sale, The Handmaid’s Tale/ Povestea Slujitoarei, a fost transformata intr-un serial de catre Hulu, serial care a castigat opt premii Emmy in 2017.

Mai mult de jumătate dintre membrii Academiei trebuie sa voteze un eventual castigator, care este ales din 350 de propuneri facute de experti literari si fosti laureati Nobel din intreaga lume.