Televiziunile Realitatea TV si B1 TV au fost amendate cu 85.000 de lei, respectiv 20.000 de lei de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), joi, pentru atacuri la adresa comunitatii maghiare, creand "atmosfera ostila orientata impotriva UDMR si impotriva comunitatii maghiare din Romania, folosind un limbaj injurios", in stiri si dezbateri difuzate pe 19 si 20 iunie, relateaza News.ro.

Potrivit raportului de monitorizare, la B1 TV, subiectele discutate s-au referit la votarea motiunii de cenzura declansata de PSD-ALDE impotriva guvernului Grindeanu, consecintele crizei politice si aparitia in mass-media a unor inregistrari "pe sest" cu sefa DNA.

De asemenea, la Realitatea TV a fost discutat subiectul motiunii PSD din Parlament impotriva Guvernului Grindeanu. A fost repetata informatia ca o parte a PSD, reprezentata de Liviu Dragnea si ALDE, reprezentata de Calin Popescu Tariceanu, ar negocia cu UDMR pentru a avea voturi favorabile in vederea castigarii motiunii.

Cele doua televiziuni au fost sanctionate in urma unei reclamatii trimise la CNA de UDMR.

"In fapt, in datele de 19 si 20 iunie 2017, pe parcursul emisiunilor mentionate, prezentatorii emisiunilor au creat o atmosfera ostila orientata impotriva UDMR si impotriva comunitatii maghiare din Romania, folosind un limbaj injurios si un ton care are menirea de a incita la ura pe baza de nationalitate si etnie. Prezentatorii emisiunilor formulau intr-un mod provocator si insinuator in asa fel incat sa instige audienta la sentimente antimaghiare", arata reclamatia.

Radu Herjeu a comentat pe pagina sa de Facebook ca se teme ca indiferent de cate amenzi ar da CNA si de cat de mare ar fi cuantumul acestora, institutia nu ii va putea responsabiliza niciodata pe "exaltatii care nu se gandesc nicio clipa la responsabilitatea enorma pe care o au de a aborda subiecte sensibile cu calm si echilibru".

"CNA live: mi-e teama ca, indiferent cate amenzi am da si cat de mari ar fi, nu vom putea sa-i responsabilizam niciodata pe exaltatii care nu se gandesc nicio clipa la responsabilitatea enorma pe care o au de a aborda subiecte sensibile cu calm si echilibru, nu cu emotii nationaliste demne de o bodega. Sigur de asta are nevoie romanul mediu, care a vazut unguri doar la televizor, sa i se zgandare idiosincraziile transmise din generatie in generatie. Sigur asta va rezolva problemele si sensibilitatile istorice si sigur asta ii va opri pe unguri sa plece cu Transilvania in spate! Realitatea a primit, la propunerea mea (intermediara) o amenda de 85.000 de lei, iar B1 20.000 de lei", a scris Radu Herjeu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea TV a fost sanctionata pentru incalcarea prevederilor articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, precum si a dispozitiilor articolului 64, alineatul 1, litera b, articolului 66, articolului 47, alineatul 3, si articolului 40, alineatele 1 - 5 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

Potrivit articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

"In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta", arata articolul 64, alineatul 1, litera b din Cod.

Potrivit articolului 66 din Cod, in programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie asigurate impartialitatea si echilibrul si sa fie favorizata libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.

"Sunt interzise in programele audiovizuale afirmatii defaimatoare generalizatoare la adresa unui grup/comunitati definit(e) de gen, varsta, rasa, etnie, nationalitate, cetatenie, credinte religioase, orientare sexuala, nivel de educatie, categorie sociala, afectiuni medicale sau caracteristici fizice", arata articolul 47, alineatul 3 din Cod.

"(1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate si invitate sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) In cazul in care acuzatiile prevazute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune conditii nediscriminatorii de exprimare pana la finalul aceluiasi program in cadrul caruia s-au facut acuzatiile. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt", arata primele doua alineate ale articolului 40 din Cod.

"(3) Orice material inregistrat in care se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie sa contina si opinia acesteia. In situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactata prin incercari repetate, trebuie precizat acest fapt. (4) Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta", mai arata articolul.

Televiziunea B1 TV a fost amendata pentru nerespectarea acelorasi articole, in afara de articolul 40, alineatele 1 - 5 din Codul de reglementare a continutului audiovizual.

De asemenea, CNA a votat o somatie publica pentru Nasul TV, pentru ca la difuzarea emisiunilor "Nasul special - Editie Speciala" din 29 mai si "Nasul", editii din perioada 7 - 13 iunie, nu a tinut cont de dispozitiile articolului 40, alineatul 2 din Codul audiovizualului.