Bucharest Science Festival, cel mai mare festival dedicat stiintei, incepe a cincea editie in perioada 27 septembrie - 1 octombrie 2017 in Bucuresti. Festivalul este organizat de catre Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) si de Planeta Stiintei. Potrivit unui comunicat remis de organizatori, in cele cinci zile de festival vor avea loc expozitii, conferinte si dezbateri, experimente si demonstratii, proiectii de documentare, ce "vor deschide participantilor perspective noi asupra Universului si vietii".

Bucharest Science FestivalFoto: bucharestsciencefestival.ro

"In acest an, tema principala a festivalului o reprezinta "Exploratorii stiintei", iar pentru fiecare dintre noi aceasta reprezinta o ocazie de a ne aminti de oamenii de stiinta care au inventat vaccinurile, au descoperit antibioticele, au crescut fantastic productivitatea agricola. Ganditi-va, in urma cu doar doua secole, un copil din doi murea inainte de a implini 5 ani, iar majoritatea oamenilor traiau sub spectrul foametei. Astazi, speranta de viata s-a dublat, iar un om obisnuit are un standard de trai care il depaseste cu mult pe cel al unui rege din perioada preindustriala. Progresul stiintific creste exponential, iar inteligenta artificiala, genetica, medicina, astronautica, exobiologia sunt doar cateva dintre domeniile care vor revolutiona lumea in care traim. Va asteptam la Bucharest Science Festival pentru a discuta despre aceste revolutii si pentru a ne gandi, impreuna, la viitor!", a declarat Toma Patrascu, directorul festivalului.

Potrivit organizatorilor, educatia prin stiinta nu este niciodata un subiect epuizat si cu siguranta sunt multe aspecte de imbunatatit in anii urmatori. De aceea, contributia festivalului este sa reuneasca oameni de stiinta extrem de valorosi in domeniile lor, sa aduca in discutie subiecte stiintifice de actualitate si sa ofere un cadru interactiv in care elevii sa experimenteze si sa isi dezvolte pasiunea pentru stiinta. "Bucharest Science Festival crede in necesitatea gandirii stiintifice, care trebuie cultivata de la varste fragede. Vom aprofunda acest argument impreuna cu psihologul Daniel David, cu care vom dezbate gandirea stiintifica sustinuta de psihologia poporului roman", precizeaza ei.

Organizatorii mai arata ca evenimentele editiei de anul acesta se adreseaza unui public cu interese diverse, dar toate vor fi valoroase din punct de vedere al continutului.

Printre evenimentele din editia BSF 2017 sunt mentionate:

  • Exploratorii frontierelor Cosmice - Conferinta sustinuta de Prof. Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru Stiinta si Explorare in cadrul Agentiei Spatiale Europene
  • Cand: Miercuri, 27 septembrie, ora 19.00 - la Carturesti Verona
  • Food Evolution - Cum decidem cum sa ne hranim? - cu ocazia European Biotech Week, participantii au posibilitatea de a vedea documentarul Food Evolution si discuta via Skype cu scenaristul si producatorul lui, Trace Sheehan. Proiectia filmului va fi urmata de o dezbatere la care va participa Dr. Frank Shotkoski, specializat in managementul proiectelor de biotehnologie, invitat al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Eveniment realizat in parteneriat cu AgroBiotechRom
  • Cand: joi 28 septembrie, ora 19:00 - la Humanitas Cismigiu
  • Stiinta Banilor - program educational, interactiv, dezvoltat cu sprijinul BCR. Pentru a putea sa ne luam corect deciziile financiare trebuie sa intelegem stiinta banilor. Cum ne gestionam resursele? Cum ne planificam cheltuielile? Cum gestionam riscurile?
  • Cand: 27-29 septembrie, in scoli si licee din Bucuresti
  • Atelierele de chimie Kids' Lab - program educational, interactiv, dezvoltat cu sprijinul BASF Romania, care urmareste sa atraga interesul copiilor asupra stiintelor naturale. "An de an venim in intampinarea copiilor cu experimente simple dar spectaculoase care le starnesc interesul fata de stiintele naturale iar rezultatele sunt graitoare: daca la inceput copiii nu par foarte interesati de stiinte, la finalul experimentelor aproape toti vor sa se faca cercetatori! Mai mult, intre participanti se afla adesea si copii cu nevoi speciale iar feedback-ul lor ne-a confirmat ca limbajul stiintei este universal si usor de inteles atat timp cat se bazeaza pe experimente care starnesc curiozitatea copiilor", subliniaza Diana Neacsu, BASF.
  • Cand: 29-30 septembrie, Facultatea de Chimie Aplicata din cadrul UPB
  • Atelierele GeneEd - ateliere practice de extragere a ADN-ului, insotite de scurte prelegeri despre bazele geneticii, sub indrumarea studentilor de la Facultatea de Biotehnologii a USAMV
  • Cand: 27-29 septembrie, in scoli si licee din Bucuresti
  • Educatia in perspectiva celei de-a patra revolutii industriale - dezbatere. Fiecare nou val al inovatiei tehnologice a determinat schimbari dramatice in societate, modificand radical modul de viata al oamenilor, relatiile dintre ei, structurile de putere. Chiar si raspindirea unor tehnologii pe care azi le-am considera primitive ca cioplirea pietrei sau aprinderea focului au fost de natura sa propulseze intreaga omenire pe cu totul alte coordonate. Invitati: Doru Valentin Castaian, Ciprian Fartusnic, Mihai Maci, Bogdan Murgescu, Varujan Pambuccian, Cosima Rughinis. Discutie moderata de Marilena Andrei
  • Cand: Vineri 29 Sept ora 18:00 la Institutul Francez.
  • Urzeala vaccinurilor: Razboaiele imunitatii in Romania de azi (dezbatere)
  • Participanti: Moderatoare: Corina Negrea, jurnalista la Radio Romania Cultural, Ovidiu Covaciu, autorul blog-ului Insula indoielii, Sorina Vasile, medic rezident si jurnalista la Casa Jurnalistului, Cosima Rughinis, profesoara de sociologie la Universitatea din Bucuresti, Cosmin Toth, lector in sociologie la Universitatea din Bucuresti
  • Cand: Duminica, 1 octombrie, ora 17:00 - Humanitas Kretzulescu
  • Evenimentele din Noaptea Cercetatorilor de la Muzeul Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si de la Muzeul National de Geologie
  • In Noaptea Cercetatorilor intrarea la Muzeul Grigore Antipa si Muzeul National de Geologie va fi gratuita. Intrarea in Muzeul de Geologie va fi gratuita pentru grupuri organizate pe toata durata Bucharest Science Festival. Cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti, anul acesta va participa la eveniment si o echipa de animatori de la Centrul de Stiinta Experyment din Gdynia, Polonia, specializati in comunicarea conceptelor stiintifice prin intermediul demonstratiilor practice.
  • Cand: Vineri, 29 septembrie, incepand cu ora 18:00
  • Educatia stiintifica si profilul psihologic al romanilor - Psihologul Daniel David, autorul studiului "Psihologia Poporului Roman. Profilul Psihologic al Romanilor", va dialoga cu Corina Negrea, jurnalist de stiinta la Radio Romania Cultural, despre modul in care trasaturile psihologice ale romanilor incurajeaza sau, dimpotriva, se opun unei educatii stiintifice adecvate.
  • Cand: Sambata, 30 septembrie, ora 17:00, libraria Humanitas Cismigiu
  • Institutul Francez gazduieste 2 expozitii Agriculture: le numerique est dans le pre (Agricultura: Digitalul este pe ogoare) si l'ISS: quel bilan scientifique? (Statia Spatiala Internationala: care e bilantul ei stiintific?) oferite special pentru acest eveniment de catre Cite des Sciences et de l'Industrie de Paris. Expozitiile pot fi vizitate in cadrul Institutului pe toata durata festivalului.
  • O serie de companii de tehnologie, laboratoare de cercetare, etc. si-au deschis portile pentru vizitare (IFIN-HH, Grupul Dacia Renault, Valrom Industrie, Orkla Foods, Romaero, Rock FM etc.)

Despre Festival

Pentru detalii despre programul complet al festivalului si rezervari va invitam sa vizitati site-ul www.BucharestScienceFestival.ro.

Bucharest Science Festival este un eveniment anual, care isi propune sa dezvaluie publicului larg fascinatia pentru cunoasterea stiintifica, aceasta "candela in intuneric" dupa cum o descria Carl Sagan. Editia 2017 a Festivalului va avea loc in perioada 27 septembrie - 1 octombrie, in mai multe locatii din Bucuresti. La majoritatea evenimentelor intrarea este gratuita. Programul complet al festivalului este disponibil la www.BucharestScienceFestival.ro.

Bucharest Science Festival este organizat de catre Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) si Planeta Stiintei cu sprijinul AgroBiotechRom, BCR, BASF, Clico. De asemenea, evenimentul nu ar fi avut amploarea pe care o are fara sprijinul Institutului Francez din Romania, Institutului Polonez Bucuresti, Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeului National de Geologie, Muzeului National de Istorie, Editurii Humanitas, Institutului pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Facultatii de Fizica, Departamentului de Situatii de Urgenta, Seneca Anticafe, Agentia Universitara a Francofoniei (AUF), British Council etc.