Artistul popular Zaim Petru este primul invitat din acest an al proiectului Ultimii Rapsozi, coordonat de Grigore Lese. Intalnirea publicului cu renumitul tambalist din Campulung Moldovenesc, pastrator al folclorului traditional din Romania, va vea loc pe 22 ianuarie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman.

Zaim Petru s-a nascut in 1929 la Piatra Neamt si a inceput sa cante la tambal la varsta de sapte ani, pe instrumentul adus de la Budapesta de unchiul sau, lautarul Dumitru Antica. „Conservatorul meu l-am facut pe prispa romanului” – astfel isi descrie el perioada de formare. Repertoriul sau vast si divers – romante, valsuri, tangouri, muzica lautareasca, balade, cantece de razboi, cantece haiducesti, jocuri romanesti si unguresti – i-a permis sa cunoasca medii felurite, de la nuntile taranesti la petrecerile notabilitatilor comuniste. Astazi, faima sa a depasit nu doar hotarele Bucovinei, ci si pe cele ale tarii: exista turisti din toata lumea care vin la Campulung Moldovenesc special pentru a il auzi.

Ultimii Rapsozi este un program lunar al ICR, coordonat de Grigore Lese, care isi propune initierea publicului citadin in folclorul traditional din Romania.

In cadrul proiectului ULTIMII RAPSOZI sunt prezentati oameni care canta asa cum o faceau stramosii lor, cu sute de ani in urma, si care exista inca in Romania in anumite zone. Un tel urmarit este constientizarea faptului ca arta traditionala, reprezentand o valoare identitara fundamentala, formeaza un patrimoniu, iar acest patrimoniu imaterial trebuie respectat si pastrat. Este avuta in vedere atat muzica traditionala romaneasca cat si cea a minoritatilor din Romania.

Proiectul presupune intalniri lunare cu ultimii rapsozi, a caror medie de varsta este in jur de 75 – 80 de ani, in spatiul din Bucuresti al Institutului Cultural Roman. Artistii vor fi prezentati de Grigore Lese, cel care – cunoscandu-i indeaproape – va reprezenta liantul dintre ei si public.

Accesul este liber, in limita locurilor disponibile, informeaza ICR.