Expozitia 'Litere si Personaje' - Georgeta Naparus poate fi vizionata in foaierul Sălii Media (aripa Intercontinental a TNB) până în data de 24 octombrie 2017. Expozitia reuneşte creaţii din ultimii ani de viață ai artistei, provenind din Colecția Familiei Grigorescu.

Litere si Personaje - Georgeta NaparusFoto: TNB

Vernisajul a avut loc miercuri, 20 septembrie in prezenta unui public iubitor de frumos care s-a adunat în jurul tablourilor şi a asistat la prezentarea făcută de criticul de artă Pavel Şuşară. În expunerea sa pe marginea operei celei dispărute cu 20 de ani în urmă, Pavel Şuşară s-a referit la numeroase aspecte ale operei ce întregesc portretul unui artist plastic inegalabil. „Georgeta Năpăruş imaginează un fel de scenariu al genezei. Ea dă chei de „lectură”, sugerează căi de acces pentru a înţelege creaţia în două sensuri: viaţa formei prin felul în care linia generează evenimente, prin care punctul se transformă în linie şi linia creează forme, şi creaţia lumii - prin instrumentarea formelor odată obţinute în alte discursuri despre existenţă, despre reguli, despre tot ceea ce ştim din experienţele noastre culturale cumulate”.

Expoziţia de grafică LITERE ȘI PERSONAJE - GEORGETA NĂPĂRUȘ, organizată de Colony Art Gallery în parteneriat cu Teatrul Național (în cadrul programului TNB-Parateatral-arte vizuale), reuneşte creaţii din ultimii ani de viață ai artistei, provenind din Colecția Familiei Grigorescu.

Cu acest prilej a fost lansat și un album în care veţi regăsi, prin reproduceri îngrijite, lucrările ce alcătuiesc prezenta expoziţie. „Asemenea Creatorului însuşi, care nu alege, nu explică şi nu părtineşte, Georgeta Năpăruş priveşte totul cu aceeaşi uimire şi cu o egală iubire (…). Georgeta Năpăruş știe să conjuge inconfundabil sentimentul duratei cu irizările clipei, arhetipalul cu spontaneitatea şi enunţul sever cu jubilaţia privirii ”, comentează Pavel Șușară în prefața albumului.

”Timp de aproape patruzeci de ani, de-a lungul carierei întinse între 1957 și 1996, Georgeta Năpăruș a fost cunoscută pentru pictura ei. În anii ’90, a început să experimenteze cu arta obiect („Calul” de la MNAC, figurinele de pâine, tabla de go, abacurile pictate). În ultimii doi ani de viață, limitată în mișcare din cauza bolii, a produs un număr de minimum 120 de desene și acuarele, aflate astăzi în câteva colecții particulare. Expoziția de față prezintă circa jumătate din această operă, punând în lumină o latură nouă și surprinzător de vie a operei artistei. Grafica apare mai mult ca un început, deși este născută sub amenințarea sfârșitului, într-un omagiu fără pretenții adus creativității”. (Ilie Grigorescu)

Expoziţia va putea fi vizitată zilnic între orele 11-19, cu excepția zilelor de luni. Accesul publicului se face prin foaierul Sălii Studio a TNB, pe lângă Casa de bilete, sau direct de pe esplanada de unde se intră spre Sălile Media și Pictura.