România participă şi în acest an la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg, avându-i ca invitaţi pe scriitorii Cristina Andone, Gabriella Eftimie, Felicia Mărgineanu, Cecilia Hansson, Radu Vancu, jurnaliștii suedezi Daniel Sjölin, Zandra Thuvesson, editoarea Arina Stoenescu și profesorul Ingmar Söhrman.

În cadrul ediţiei din acest an, având ca temă principală educația și formarea constantă, iar ca temă adiacentă libertatea de expresie în contextul politic și social al lumii actuale, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează 12 programe, printre care opt seminarii, atât în cadrul programului oficial al târgului, cât și la standul EUNIC, lecturi în cadrul scenei dedicate poeziei şi este partener la organizarea unor discuţii pe alte scene din cadrul Târgului. Alături de aceste programe, literatura română este reprezentată şi în cadrul standului EUNIC Stockholm, reţeaua institutelor culturale reprezentate în Suedia. Standul, cu numele Café Europa, va reuni în dialog scriitori din numeroase ţări europene şi este rezultatul colaborării dintre ICR Stockholm şi Ambasada Austriei, Ambasada Elveţiei, Ambasada Olandei, Ambasada Spaniei, Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, Institutul Suedez, Institutul Ucrainian şi asociația Judisk Kultur din Suedia.

Totodată, în cadrul Târgului de Carte va avea loc decernarea premiului Marin Sorescu pentru anul 2017, premiu acordat anual de către ICR Stockholm unui scriitor suedez a cărui operă desfiinţează graniţe şi facilitează dialogul. Numele câştigătorului va fi făcut public în cadrul decernării de joi, 28 septembrie, pe scena Bibliotek&berättarscenen.

În contextul Târgului de Carte de la Göteborg, Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează şi la Stockholm un program, având-o ca invitată pe scriitoarea Cristina Andone, autoare a colecţiei de cărţi muzicale ilustrate pentru copii Povesti din Padurea Muzicală. Astfel, pe data de 3 octombrie, ICR Stockholm va găzdui lansarea celui mai recent volum din colecția ei (volumul bilingv român-suedez) și o discuţie între Cristina Andone, jurnalista şi criticul de muzică Camilla Lundberg şi graficiana şi editoarea Arina Stoenescu, despre posibilităţile pe care le oferă muzica şi ilustraţia în educarea cognitivă şi afectivă a copiilor. Cartea a apărut în acest an la editura pionier press.

Cristina Andone este scriitoare, activist educaţional și trainer de creativitate, autoare a colecţiei de cărţi muzicale ilustrate pentru copii, Povesti din Padurea Muzicală.

Gabriella Eftimie este poetă şi traducătoare română stabilită în Suedia, autoarea volumului nordul e o stare de spirit, pentru care a primit premiul Tânărul Poet al anului 2014 la Gala Tinerilor Scriitori din România. Gabriella Eftimie este, de asemenea, şi traducător din limbile engleză, germană şi suedeză, printre autorii traduşi de aceasta numărându-se Charles Bukowski, Aris Fioretos, Günter Grass, Saša Stanisic şi Juli Zeh.

Cecilia Hansson este poetă, scriitoare și traducătoare suedeză. A debutat în anul 2002 cu volumul de poezii ”Revbensdagar, morgnar”. A lucrat ca jurnalist la Societatea Suedeză de Radiodifuziune și a colaborat la diferite ziare ca jurnalist literar. A partcipat la atelierul de traduceri organizat anual de către ICR Stockholm, precum și la alte programe ale institutului. În cea mai recentă carte a sa, ”Hopplöst, men inte allvarligt. Konst och politik i Centraleuropa”, Natur&Kultur, 2017 (Fără speranţă, dar nu grav. Arta şi politica în Europa Centrală), Cecilia Hansson abordează tema condiţiei artistului şi a intelectualului în general, în contextul politic şi artistic din Europa Centrală de astăzi. Cartea este e colecţie de interviuri cu unii dintre cei mai importanți intelectuali ai Europei Centrale și de Est printre care Herta Müller, Péter Nádas, Marina Abramović, Michael Haneke. Câteva dintre interviurile realizate în Romania sunt cele cu Mircea Cărtărescu, Herta Müller Radu Jude, Dan Perjovschi.

Camilla Lundberg este critic de muzică, jurnalist la cotidianele suedeze Expressen şi Dagens Nyheter şi director muzical la Televiziunea Suedeză.

Felicia Mărgineanu este scriitoare, activistă pe plan social, fotograf şi fondatoare a OhSnap! - o organizaţie pentru femei care folosesc aparatul de fotografiat cu scopul generării unui impact în societate, Autoarea, suedeză de origine română, folosește mediile sociale ca mijloc de dezvoltare a democraţiei participative. A primit un premiu din partea ONU ca „Defender of Human Rights“. A vorbit în Parlamentul Suedez si a participat la dezbateri în Parlamentul European.

Daniel Sjölin este autor suedez, critic literar, jurnalist, redactor şi prezentator de televiziune şi emisiuni de radio, doctor în ştiinţe umaniste la Universitatea din Göteborg.

Arina Stoenescu este artist, ilustrator, designer de grafică, cadru didactic și doctorand la Universitatea Södertörn, editor şi traducător din limba română şi suedeză. Este stabilită în Suedia și a mai colaborat cu ICR Stockholm cu diverse ocazii.

Ingmar Söhrman este lingvist, profesor titular de limbi romanice la Universitatea din Göteborg din 2011. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1991 la Universitatea din Uppsala cu o cercetare asupra limbilor romanice. În 2006 a devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

Zandra Thuvesson este jurnalistă suedeză, activistă în diverse organizaţii pentru apărarea drepturilor femeii și a fost consilier al actualului ministru al culturii din Suedia.

Programul participării româneşti la Târgul de Carte de la Göteborg:

Joi, 28 septembrie

13.00 - 14.00 Arta de a traduce poezie, seminar la standul EUNIC (C03:02)

Discuţie între scriitorii Gabriella Eftimie, Cecilia Hansson, și Radu Vancu despre procesul traducerii poeziilor, pe baza experienţei acumulate de cei trei poeţi în urma participării la atelierul de traduceri organizat anual de ICR Stockholm.

Limbă: engleză.

15.30 – 15.50 Conectat - un ghid despre oportunităţile mediilor sociale (virtuale), seminar în programul oficial al Târgului (F6)

Discuţie între scriitorii Felicia Margineanu, Radu Vancu și jurnalista Zandra Thuvesson, despre posibilităţile de folosire a mediilor sociale în scopul impulsionării luptei pentru valorile democraţiei, prin implicarea socială.

Limbă: engleză.

15.00 - 16.00 Rum för poesi, scena dedicată poeziei (R2)

Lectură din versurile Gabriellei Eftimie, cu participarea autoarei.

Limbă: română și suedeză.

16.00 – 16.45 Muzica şi arta ca instrumente în literatura pentru copii, seminar organizat în colaborare cu clusterul EUNIC, în programul oficial al Târgului (J2)

Discuţie între scriitorii Piotr Socha (Polonia), Cristina Andone (Romania), Indrek Koff (Estonia), Truus Matti (Olanda) și Katti Hoflin (Suedia), despre rolul muzicii în viata noastră, atât a adulţilor, cât şi a copiilor, şi despre posibilităţile pe care le oferă folosirea muzicii ca instrument eficient în procesul creării literaturii pentru copii, în vederea dezvoltarii fantaziei acestora şi a sporirii atractivităţii lecturilor pentru copii.

Limbă: engleză.

16.00 - 17.00 Rum för poesi, scena dedicată poeziei. (R2)

Lectură din versurile lui Radu Vancu, cu participarea autorului.

Limbă: română și suedeză.

16:00 - 17:00 România în inima mea, prelegere la standul EUNIC (C03:02)

Prelegere a lingvistului și profesorului suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman despre cultura, istoria şi limba română, de la Dracula la Carul cu Bere, bazată pe experienţele şi călătoriile de studii ale profesorului suedez în România, de-a lungul a 40 de ani.

Limbă: suedeză.

17.20 - 17.50 Decernarea Premiului Marin Sorescu pe anul 2017, scena D02:01 Bibliotek- & berättarscenen din cadrul Târgului.

Institutul Cultural Român de la Stockholm decernează anual premiul Marin Sorescu unui scriitor suedez care desființează granițe și creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală. Numele câştigătorului celei de-a XI-a ediţii a Premiului Sorescu va fi anunţat în cadrul târgului de carte în prezenţa membrilor juriului, Jonas Ellerström, Anna Hallberg, Elise Karlsson, Annina Rabe şi Dan Shafran.

Limbă: suedeză.

Vineri, 29 septembrie

10.00 - 10.45 Fară speranţă, dar nu grav - despre artă şi politică în Europa Centrală astăzi, seminar din programul oficial al Târgului (F3)

Discuţie între scriitorii Radu Vancu, Cecilia Hansson și jurnalista Zandra Thuvesson despre cum văd scriitorii şi intelectualii din Europa Centrală de astăzi dezvoltarea regiunii, din punct de vedere artistic şi politic. Discuția pornește de la cartea Ceciliei Hansson (Hopplöst men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa), o colecţie de interviuri cu unii dintre cei mai importanți intelectuali ai Europei Centrale și de Est, printre care Herta Müller, Mircea Cărtărescu, Radu Jude, Gianina Cărbunariu, Dan Perjovschi, Péter Nádas, Marina Abramović, Michael Haneke. Program organizat în colaborare cu editura Natur&Kultur.

Limbă: engleză.

11.30–11.50 Copiii şi educaţia muzicală, seminar din programul oficial al Târgului (F6)

Discuție între scriitoarea Cristina Andone și editoarea Arina Stoenescu despre modul în care muzica influențează și impulsionează dezvoltarea cognitivă și afectivă a copiilor. Program în colaborare cu editura pionier press.

Limbă: engleză.

13:00 – 14:00 În dialog – Cristina Andone & Indrek Koff, seminar la standul EUNIC (C03:02)

Discuție între scriitorii Cristina Andone (România) și Indrek Koff (Estonia) despre literatura pentru copii și modalitățile în care se poate dezvolta creativitatea copiilor prin literatură, precum și rolul jucat de autor în procesul creației și al atragerii publicului tânăr către lectură prin mijloace inovative.

Limbă: engleză

16.00 - 16.45 Ce este de câstigat şi ce este de pierdut?, seminar în programul oficial al Târgului (J2)

Discuţie despre angajamentul politic al scriitorului în contextul societăţii actuale. Poetul Radu Vancu şi scriitorul și jurnalistul suedez Daniel Sjölin vor discuta despre modul în care scriitorii ar trebui să se implice în societate și politică - ce au de castigat şi ce au de pierdut din acest lucru.

Limbă: engleză.

Sâmbătă, 30 septembrie

11.00 – 11.45 Noi definiţii ale libertăţii, seminar organizat în colaborare cu clusterul EUNIC, în programul oficial al Târgului (F3)

Discuţie între autorii Radu Vancu (Romania), Terézia Mora (Germania) , Yuri Andrukhovych (Ucraina) şi Ola Larsmo, ca moderator, despre evadare şi exil, despre conflict şi reconstrucţie intelectuală în Europa.

Limbă: engleză.

Participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg de anul acesta este realizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi CENNAC, în colaborare cu reţeaua EUNIC Stockholm şi editurile Natur&Kultur și pionier press.