Festivalul International "George Enescu" 2017 incepe sambata, cu opera "Oedip", in interpretarea London Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului din Bucuresti, de la ora 19.30, peste 80 de evenimente si mai mult de 3.000 de artisti urmand sa faca parte din evenimentul care se va desfasura in Capitala si in alte sapte orase din Romania - Iasi, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Bacau, Ploiesti si Sibiu, informeaza News.ro,

Incepe Festivalul George EnescuFoto: Festivalul George Enescu

Deschiderea festivalului va fi transmisa in direct, de la ora 19.00, la TVR 1 si TVR 3. Moderatorii Camelia Vacaru si Marius Constantinescu vor dialoga cu o serie de personalitati din lumea teatrului, filmului, literaturii si muzicii clasice despre importanta acestui festival in viata culturala romaneasca si internationala.

Tot in cadrul evenimentului de debut, TVR va transmite in direct de la Sala Palatului un fragment din "Oedipe", de George Enescu, in interpretarea London Philharmonic Orchestra, Corului Filarmonicii George Enescu (dirijor Iosif Ion Pruner), Corului de copii Radio (dirijor Voicu Popescu), sub bagheta lui Vladimir Jurowski, director artistic al festivalului. Director multimedia este regizoarea Carmen Lidia Vidu. Spectacolul este sold-out.

In aceeasi seara, de la 22.30, TVR 3 va transmite in direct concertul "Europa Galante", dirijor Fabio Biondi, in interpretarea mezzosopranei Vivica Genaux, iar incepand de luni, concertele live la TVR 3 vor fi difuzate fie de la ora 20.00, fie de la 22.30.

In cadrul evenimentului, aflat la cea de-a 23-a editie, sunt programate 75 de concerte in Bucuresti si 12 concerte in celelalte sapte orase. Programul poate fi accesat AICI.

Intre invitatii acestei editii se numara bas-baritonul Bryn Terfel, premiat cu Grammy, tenorul Jonas Kaufmann, violonista Anne-Sophie Mutter, pianistul rus Nikolai Lugansky, Jordi Savall, David Garrett, London Philharmonic Orchestra si Munchner Philharmoniker.

Televiziunea Romana va transmite majoritatea concertelor festivalului, in direct si inregistrate, astfel: 21 de concerte de la Sala Palatului (dintre care 9 transmise in direct la TVR 3 si online, pe TVR+), 35 de concerte de la Ateneul Roman (dintre care 10 transmise live la TVR 3 si TVR+), 7 concerte inregistrate in Sala Auditorium (Sala mica a Palatului). Transmisiunile si inregistrarile vor fi realizate in exclusivitate in format HD.

Toate concertele festivalului vor fi difuzate online, prin live streaming, pe enescu.tvr.ro, platforma TVR dedicata evenimentului.

De asemenea, cele mai multe dintre concertele festivalului vor putea fi ascultate in direct la Radio Romania Muzical: 70 concerte care se vor desfasura la Sala Mare a Palatului (seria "Mari orchestre ale lumii"), la Ateneul Roman (seriile "Recitaluri si concerte camerale" si "Concertele de la miezul noptii"), Sala mica a Palatului (seria "Recitaluri si concerte camerale") si Sala Radio (seria "Muzica secolului XXI"). Concertele de la Ateneul Roman si Sala Mare a Palatului vor putea fi ascultate in direct si la Radio Romania Cultural.

Printre concertele difuzate live de cele doua posturi de radio se numara cateva dintre cele mai asteptate din editia 2017 a Festivalului Enescu: recitalurile sustinute de Jonas Kaufmann si Dmitri Hvorostovski, concertele Orchestrei Filarmonicii din Munchen, dirijor Valery Gergiev, ale Filarmonicii Regale din Londra, cu pianista Martha Argerich solista sau ale Filarmonicii din Israel, cu Zubin Mehta dirijor.

Transmisiunile directe vor putea fi ascultate si live online, pe site-urile romania-muzical.ro si radioromaniacultural.ro, precum si pe aplicatiile Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural pentru telefoane inteligente.

Concertele pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artistilor vor fi difuzate in intervalul 25-28 septembrie, la Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural.