Bestsellerul Inocentii de Ioana Parvulescu, aparut la Editura Humanitas anul trecut, in noiembrie, va fi tradus in limba germana la cunoscuta Editura Zsolnay din Viena.

Ioana ParvulescuFoto: Humanitas

Inocentii, una dintre cele mai bine vandute carti Humanitas ale anului si bestseller Gaudeamus 2016, este cel de-al treilea roman al Ioanei Parvulescu dupa Viata incepe vineri si Viitorul incepe luni. Laudat de critica literara si extrem de bine primit de cititori, Inocentii confirma succesul primelor romane ale Ioanei Parvulescu.

In acelasi timp, romanul Viata incepe vineri, distins cu Premiul Uniunii Europene pentru literatura, aparut deja in peste zece limbi europene, apare acum si in limba slovena la Editura Zalozba Pivec, in traducerea lui Ales Mustar si va fi lansat, in prezenta autoarei, la sfarsitul lunii august a acestui an.

„Trecutul si-a gasit in Ioana Parvulescu o admirabila romanciera. Dupa Viata incepe vineri (2009) si Viitorul incepe luni (2012), diptic narativ care este, dupa cum l-am numit, un fel de suita retro a Bucurestiului, desfasurata in oglinda timpului, Ioana Parvulescu face in acest nou roman o declaratie de dragoste Brasovului, mai exact orasului de altadata. […] Amintiri dintr-o copilarie urbana, destine si istorii de familie din razboi sau de viata privata, istoria unui oras aflat sub vremuri – toate aceste forme de naratiune personalizata arata si cele trei mari teme/suprapersonaje ale cartii: casa, familia si istoria. De altfel, romanul acesta de familii se deschide chiar cu imaginea casei de pe strada Sfantu Ioan, devenita Maiakovski, devenita iarasi Sfantu Ioan, casa care adaposteste cele trei generatii ale familiei naratoarei. Precum arborele genealogic care-si intinde ramurile si radacinile in toate partile, o astfel de casa aduna in camerele sale, deopotriva in diacronie si-n sincronie, mai multe familii crescute unele din altele prin sange sau prin aliante.“ (Marius Chivu, Dilema Veche)