Expoziţia "Minunata lume nouă" se va deschide vineri, de la ora 19,00, în Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR). Potrivit unui comunicat al MNŢR citat de Agerpres, expoziţia îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecinţele acestora asupra satelor, regiunii şi peisajului cultural.

"'Minunata lume nouă' prezintă exemple de case din ţara Oaşului, Maramureş şi Bucovina, regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural. Acestea se disting de casele tradiţionale prin culori intense, etaje numeroase, decoraţiuni din granit şi marmură. Proprietarii noilor case muncesc în timpul anului în Italia, Spania, Franţa sau Marea Britanie. În străinătate lucrează de obicei în construcţii, în sectorul menajer, al serviciilor de îngrijire a bătrânilor sau în agricultură. Banii puşi deoparte sunt investiţi în construirea unor case mari în localităţile din care provin. Casele nou construite ajung însă să fie locuite foarte rar. Vârstnicii rămaşi în ţară continuă să locuiască în propriile case, ocupându-se de îngrijirea nepoţilor şi a caselor nelocuite. Numai de Crăciun, Paşte şi în luna august satele se animă prin întoarcerea celor plecaţi. În luna august au loc numeroase nunţi fastuoase, după care satele amuţesc din nou", precizează sursa citată.

Expoziţia a fost prezentată în perioada noiembrie 2015 - iunie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin, la Collaboratorium Berlin şi la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

La Bucureşti, unde va putea fi vizitată până pe 27 septembrie, expoziţia va fi însoţită de un program special de evenimente conexe, format din patru proiecţii de filme documentare care analizează tema migraţiei din perspective diferite. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului.