Aproximativ 90 de litografii dedicate circului, realizate de pictori renumiți precum Marc Chagall, Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Henri Matisse și Camille Hilaire vor fi expuse începând din 30 iunie în Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni, în timp ce în grădina muzeului vizitatorii se vor putea întâlni cu jongleri, clovni și prințese.

Cirque d'ArtFoto: Afis expozitie

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, expoziția "Cirque d'Art", care se va încheia pe 15 noiembrie, îi aduce în prim-plan pe pictorii francezi Marc Chagall, Henri de Toulouse-Lautrec și Camille Hilaire, artiști ce au fost fascinați de lumea circului și care au dedicat o serie de lucrări acestei forme de divertisment. De asemenea, simezele galeriei vor găzdui lucrări ale pictorului spaniol Pablo Picasso și ale artistului Henri Matisse.

"Absolut toată lumea a mers măcar o dată la circ. De ce? Pentru că circul este fascinant. Show-uri uimitoare, lumini colorate, acrobații îndrăznețe, adrenalină, costume pline de farmec și emoții. Logic că această lume i-a captivat pe unii dintre cei mai renumiți pictori, precum Henri de Toulouse-Lautrec, Marc Chagall, Camille Hilaire și Henri Matisse, care și-au expus atracția pentru circ pictând momente uimitoare din mijlocul arenei", a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora-Estate, companie ce deține Castelul Cantacuzino.

Circul, "o artă veche de peste două milenii", le-a oferit pictorilor inspirație, iar în prima parte a expoziției vizitatorii vor putea admira lucrările a peste 17 artiști, precum Jean Cocteau, Hermann Paul, Luc-Albert Moreau și Georges Rouault.

O lume fascinantă le este dezvăluită iubitorilor de artă și de colecțiile semnate de Henri de Toulouse-Lautrec și Camille Hilaire. Lautrec a fost atras de călăreții de înaltă școală ce ating suprema măiestrie, pasiune ce se reflectă în numărul de litografii în care abordează această temă. Toulouse-Lautrec se arată la fel de pasionat și de numerele acrobaților, jongleurilor, echilibriștilor, ca și de primejdioasele voltije ale trapeziștilor.

Vizitatorii vor lua contact cu lumea strălucitoare a interpreților de circ și datorită lucrărilor artistului Marc Chagall, tema circului inspirând o mare parte dintre creațiile pictorului.

Fiecare weekend va aduce numeroase surprize pentru vizitatorii Castelului Cantacuzino, de la clovni, jongleri, prințese și multe alte elemente din universul circului pe care aceștia le vor putea descoperi pe domeniul muzeului.

Un alt element atractiv al expoziției este reprezentat de CIRCUS-THEK, un spațiu special amenajat în care vor fi proiectate documentare despre viața și operele pictorilor expuși în galeria de artă.

Expoziția este deschisă până pe 15 noiembrie, prețul de intrare fiind de 20 de lei.

Cantacuzino Castle Art Gallery a luat ființă în 2015, prima sa expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh și Henri Matisse. Cele cinci expoziții s-au bucurat de aprecierea publicului, fiind vizitate de peste 100.000 de persoane.

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare și de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracții de pe Valea Prahovei.