Lucrarea "Curtezane din Shimabara", de Samuel Mutzner, a fost adjudecată cu 160.000 de euro, cea mai mare sumă înregistrată în Licitaţia de Vară Artmark, ce s-a desfăşurat marţi seară, în Capitală.

Curtezane din Shimabara, de Samuel MutznerFoto: artmark.ro

Potrivit Agerpres, care citeaza site-ul oficial al casei de licitaţii, lucrarea era estimată la 150.000 - 250.000 de euro. Realizată în ulei pe pânză, pictura are dimensiuni de 228 pe 176,5 centimetri şi a fost cuprinsă în expoziţia personală a lui Mutzner, "Le Japon", în 1916.

În ordinea descrescătoare a sumelor de adjudecare în această licitaţie s-a clasat lucrarea lui Theodor Aman, "După petrecere (Natură statică cu fructe şi vin franţuzesc)" - 130.000 de euro.

Pictura "Carpe Diem", a lui Adrian Ghenie, cu un preţ estimat între 6.000 şi 9.000 de euro, a fost adjudecată pentru 68.000 de euro. Au urmat "Fetiţa cu păpuşă", de Ştefan Dumitrescu, şi "Flori de măr", de Nicolae Grigorescu, adjudecate, fiecare, la 32.500 de euro.

Pictura "Marea la Techirghiol" de Gheorghe Petraşcu a fost adjudecată pentru 24.000 de euro, aceeaşi sumă fiind înregistrată şi pentru pictura "Evreu din Bacău", de Nicolae Grigorescu.

Licitaţia de Vară Artmark a cuprins, în total, 184 de loturi şi a propus o "călătorie" pentru iubitorii artei.

Printre lucrările propuse s-au numărat "Scenă din Marrakech" (Ştefan Popescu), "Prinţ mongol" (Ion Ţuculescu), "Nud cu spatele (Gürli)" (Nicolae Tonitza), "Efect de lumină la Balcic" (Camil Ressu), "Cheiul Senei" (Nicolae Dărăscu), "Pepeni" (Ştefan Luchian) şi "Grădina artistului" (Theodor Aman).

La finalul licitaţiei de marţi s-a înregistrat o sumă de peste 820.000 de euro şi o rată de adjudecare de aproximativ 70%, arată site-ul Artmark.