Intr-un interviu, realizat de Mihai Fulger, fostul presedinte director general al TVR, regizorul Tudor Giurgiu marturiseste ca se bucura sa revina la film. " Am avut o pauza cumva fortata si mi-e foarte dor sa fac film". In acelasi interviu, Giurgiu vorbeste despre proiectele din acest an, amintind ca "important e sa-ti pastrezi onestitatea in ceea ce faci, sa ai o tinta clara, sa stii unde vrei sa duci filmul, restul vine de la sine".

La sesiunea concursului CNC din vara lui 2005 ai castigat o finantare cu proiectul de documentar „Nunti, muzici si casete video”, insa de abia anul acesta vei realiza filmul. Cu ce intentii si asteptari revii la documentar, la opt ani dupa „Hausmeister” si la doi ani dupa debutul in lungmetrajul de fictiune, cu „Legaturi bolnavicioase”?

Inainte de toate, ma bucur ca revin la film. Am avut o pauza cumva fortata si mi-e foarte dor sa fac film. Daca totul va merge bine, sper ca in 2008 sa pot face atât documentarul, cât si al doilea lungmetraj, „sarada” (titlu de lucru), dupa scenariul lui Radu F. Alexandru, care a câstigat concursul CNC din decembrie 2006.

Dar, pentru ca ma intrebi de documentar, deocamdata sunt destul de rezervat, vreau sa ma concentrez pe partea de pregatire si de filmare; e un proiect greu, care implica o cercetare minutioasa si extrem de bine pusa la punct. Nu cred ca revenirea la documentar e o mare filosofie, important e sa-ti pastrezi onestitatea in ceea ce faci, sa ai o tinta clara, sa stii unde vrei sa duci filmul, restul vine de la sine. E un subiect care ma framânta de multa vreme, mai ales de când am fost invitat, in diverse calitati, pe la nunti.

M-au fascinat cei care se ocupa de „ambalarea” nuntilor, de regia diverselor momente – ma refer la fotografi, la cameramani, la DJ-i sau cântareti, formatii etc. Atunci mi-a venit ideea sa fac un film care sa vorbeasca despre acesti oameni, despre meseria si mai ales „estetica” lor, despre cum filmeaza sau fotografiaza, ce soft-uri de editare folosesc sau ce playlist abordeaza in timpul nuntilor. in perioada de research, asistentii mei au gasit personaje absolut senzationale, asa ca sunt convins ca filmul va interesa si va fi cautat.

Nu cred ca ii vom face o lansare in cinematografe (nu se justifica volumul total al costurilor), dar sper sa putem avea intre parteneri o televiziune interesata de subiect. Sper sa il terminam pâna in noiembrie si sa poata fi vazut in premiera la Astra Film Fest sau la DaKINO.

Se apropie editia a 58-a a Festivalului International de Film de la Berlin (7 – 17 februarie), in a carui competitie vor intra si doua scurtmetraje românesti. Ce pregateste Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatie din a carei conducere faci parte, pentru acest reputat festival de clasa A?

Ca intotdeauna, APFR are, intre actiunile anuale principale, organizarea standurilor României la festivalurile de la Berlin si Cannes. Datorita unor eforturi constante si a unui lobby insistent, apelând si la relatii personale, am reusit, in fine, sa fim acceptati cu un stand propriu si la Berlinale Film Market, dupa mai bine de 15 ani de pauza.

Ca urmare, speram ca, impreuna cu Centrul National al Cinematografiei, sa putem organiza standul la un nivel cât mai OK, sa oferim o receptie in onoarea prezentelor românesti de la Berlin (cele doua filme de care aminteai, Anamaria Marinca in proiectul „Shooting Stars”, cele doua proiecte de dezvoltare selectate in Berlinale Coproduction Market, plus prezenta Adei Solomon in juriul de scurtmetraj) si sa editam catalogul anual „Romanian Films”, dedicat productiilor românesti din perioada 2006-2007.

Dupa succesul TIFF-ului, vei lansa in luna august, de data asta la Brasov, un festival dedicat filmelor fantastice si de groaza. in conditiile in care publicul românesc frecventeaza tot mai rar salile de cinematograf, ce sanse crezi ca are un asemenea eveniment „de nisa”, organizat intr-un oras de provincie?

Ma feresc sa fac prognoze deocamdata. Festivalul e la nivel de proiect destul de avansat, dar as vrea sa nu fac estimari si presupuneri pâna nu vom bate in cuie un parteneriat cu autoritatile locale, care – e drept – s-au aratat foarte interesate si deschise pentru organizarea acestui festival in Brasov. in momentul când vom fi siguri ca acest festival are toate resursele de care are nevoie, vom comunica public ce si cum se va intâmpla. in orice caz, daca va fi sa fie, va fi un festival popular, de public, nu unul adresat elitelor.

Mi-as dori sa vad tineri venind cu cortul special pentru festival (eventual chiar planuindu-si vacante cinefile care sa includa Sfântu Gheorghe pentru „Anonimul”, si apoi sa vina si spre Brasov), dupa cum sunt absolut convins ca publicul brasovean e deja obisnuit cu evenimente mari, care se petrec in aer liber, asa ca nu vad de ce acest festival nu ar fi unul extrem de popular. As paria ca vor veni si multi straini pentru o astfel de actiune, ramâne acum de vazut…