Un spectacol important, dedicat promovării memoriei și creaţiei muzicale din zona Transilvaniei și a culturii româno-germane, cu accent pe povestea lui Carl Filtsch, un pianist și compozitor sas, care a cucerit Europa va fi prezentat joi, 25 mai 2017, incepand cu ora 18.00, în Studioul de Operă şi Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București.

Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl FiltschFoto: Afis

Regizoarea, scenarista și producătoarea Brigitte Drodtloff a pregătit o prezentare a vieții micului pianist, însoțită de imagini fotografice, un scurt film documentar și o scenă filmică inspirată din viața acestuia, totul în cadrul spectacolului ce va avea loc.

Carl Filtsch a fost elevul preferat al marelui Frédéric Chopin, iar interpretările sale au avut o mare rezonanță la mijlocul secolului al XIX-lea. Compozițiile pentru pian și orchestră, pot fi ascultate în cadrul unui spectacol audiovizual, în interpretarea la pian a lui Ștefan Prețuleac, un adolescent talentat în vârstă de 15 ani, din Craiova, și a altui talent de excepție, Andrei Preda, un tânăr în vârstă de 18 ani, din Iași.

Proiectul își propune să reînvie o moștenire importantă a Transilvaniei, punând in evidență personalitatea notabilă a lui Carl Filtsch, drept una dintre cele mai interesante apariţii din cultura saşilor transilvăneni.

Triarte, Institutul Cultural Român, Fundația Michael Schmidt și Universitatea de Națională de Muzică București susțin, prin acest eveniment, eforturile de promovare întreprinse de câțiva ani, deja, de regizoarea Brigitte Drodtloff în scopul mediatizării valorilor culturale românești în afara țării.

Spectacolul „Pe urmele copilului minune din Ardeal, Carl Filtsch” a fost deja prezentat la München, pe data de 19 noiembrie 2016, în cadrul Zilelor Culturii Române și a avut un mare succes.

Accesul la eveniment este gratuit și se face în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare. Intrarea se face din str. Știrbei Vodă.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș – 11 mai 1845, Veneția) a fost un talent muzical de excepție. În 1842, a devenit elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris și a interpretat pentru prima dată muzica acestuia în fața Reginei Victoria. Din păcate, boala i-a întrerupt turneele europene într-un moment când se bucura de un renume extraordinar. A murit la doar 15 ani, la Veneția, unde este înmormântat. De-abia de curând s-au găsit 13 compoziții, ceea ce se consideră astăzi întreaga operă a lui Carl Filtsch, operă care nu este, însă, suficient de promovată și de cunoscută.