Teatrul Odeon revine în Spania in calitate de invitat în Secțiunea oficială a Festivalului Internațional de Teatru și Artă de Stradă (TAC) de la Valladolid, cu două reprezentații ale spectacolului De vânzare, după o piesă scrisă și pusă în scenă de Gianina Cărbunariu.

Spectacolul De vanzare, de Gianina CarbunariuFoto: ICR

Această invitație survine ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat turneul trupei bucureștene la Centrul Dramatic Național din Madrid, în octombrie 2016, unde teatrul, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, a prezentat o adaptare de Alexandru Dabija a piesei Contra democrației, semnată de Esteve Soler, și De vânzare.

Spectacolul Gianinei Cărbunariu, ce va avea două reprezentații în datele de 25 și 26 mai, abordează problematica exproprierii terenurilor și pornește de la o serie de interviuri și discuții realizate cu locuitori ai satelor din zona județelor Cluj-Napoca, Ialomița și Călărași, cu antropologi, sociologi, activiști și jurnaliști, precum și cu investitori străini interesați de agricultura la scară mare din România. Dramaturga încearcă, prin această nouă montare, să facă un portret actual al țăranului român și să răspundă unor întrebări survenite de-a lungul documentării: de ce, în majoritatea lor, țăranii aleg să-și vândă sau să arendeze pământul, cum se adaptează aceștia la noul context mondial, de ce agricultura este profitabilă pentru marii proprietari și nu pentru micii fermieri, cine ne hrănește, cu ce și cu ce preț?

Printre piesele scrise și montate de Gianina Cărbunariu menționăm: mady-baby.edu, Tipografic majuscul, Stop the Tempo, Tigrul siberian, 20/20, Sado-maso blues bar, Sold Out, Solitaritate. Acest ultim spectacol, producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și a Teatrului Național din Bruxelles, a fost prezentat la Madrid, la Teatrul La Abadía în perioada 23-24 ianuarie 2015, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid.

Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, festivalul de teatru din Valladolid prezintă în secțiunea oficială, pe lângă spectacolul românesc, puneri în scenă aparținând diverselor genuri teatrale din Argentina, Mexic, Franța, Belgia, Olanda, Taiwan și Spania.