Bookfest isi respecta blazonul de Sarbatoare a Cartii si propune publicului sa participe si la cateva dezbateri interesante, dedicate industriei de carte. Pe ce loc e Romania in ierarhia europeana a cartii? Ce le place oamenilor sa citeasca fata de acum 10 ani? Cum ajunge o editura dintr-o tara mica sa cucereasca cele mai importante piete de carte ale lumii? La toate aceste intrebari gasiti raspunsurile, daca mergeti la Salonul International de Carte Bookfest (24-28 mai). Cristian Tudor Popescu discuta despre ”Puterea morala a cartilor„ impreuna cu Caius Dobrescu, Mihai Vacariu si studentii de la SNSPA. Cum se explica succesul literaturii suedeze din ultimii ani?

Salonul International de Carte Bookfest, care incepe maine la Romexpo, este si un prilej pentru publicul larg sa-i urmareasca pe profesionistii din domeniu discutand cele mai sensibile subiecte si sa cunoasca mai bine mecanismele acestei piete. Astfel, cei interesati de locul Romaniei in topurile europene privind piata de carte pot afla raspunsul inca de miercuri, 24 mai, ora 12, la deschiderea Salonului International de Carte Bookfest, cand va fi prezentata brosura ”Industria cartii in Europa: Un tablou in premiera”, elaborata de Federatia Editorilor din Europa.

Publicarea aceste brosuri si in limba romana este o activitate din cadrul proiectului ALDUS, care reuneste unele dintre cele mai importante targuri si saloane de carte din Europa (Frankfurt, Londra, Bologna) alaturi de unele provenite din tari aflate in diverse stadii de consolidare a pietei - Vilnius (Lituania), Sofia (Bulgaria), Tesalonic (Grecia) si evident Bookfest (Romania).

Lumea buna vine la Bookfest chiar din prima zi

Ca de obicei, deschiderea Bookfest este un eveniment care reuneste unele dintre cele mai importante personalitati ale momentului si nu mai putin de trei dintre cei mai importanti ambasadori de la Bucuresti vor fi prezenti la ceremonie. Astfel, E.S. Anneli Lindhal Kenny, ambasadoarea Suediei - Invitat de Onoare Bookfest 2017, va fi insotita de E.S. Tamar Samash, ambasadoarea Israelului - Invitat de Onoare Bookfest 2016, si de E.S. Hans Klemm, ambasadorul SUA, Statele Unite ale Americii urmand sa fie Invitat de Onoare al editiei Bookfest din 2018. Li se vor alatura Consilierul Prezidential Sergiu Nistor care va conferi, pentru a doua oara consecutiv, Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei pentru Salonul International de Carte Bookfest, Irina Cajal, subsecretar de Stat de la Ministerul Culturii, si Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, organizatorul evenimentului.

Studentii Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) ii asteapta pe toti cei interesati, miercuri de la ora 13.30, imediat dupa deschiderea Bookfest, la o dezbatere cu Cristian Tudor Popescu, Mihai Vacariu si Caius Dobrescu despre ”Puterea morala a cartilor„, eveniment in cadrul caruia va fi lansat si primul volum din seria ”Parazitul prietenos„, de Caius Dobrescu, proaspat aparut la Crime Scene Press.

O alta figura marcanta a vietii publice, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, va fi de asemenea prezent inca din prima zi, pe 24 mai, de la ora 17, pentru a-si lansa o carte pe o tema actuala, Conflictul de interese, aparuta la editura Universul Juridic.

Ce se citeste in lume si in Europa

Tot in cadrul proiectului ALDUS, un reputat specialist al domeniului cartii va prezenta vizitatorilor Bookfest cum au evoluat gusturile publicului in ce priveste cartile in ultimii zece ani la nivel mondial. Profesor la Universitatea din Ljubliana (Slovenia), specialist de doua decenii in problemele industriei de carte, Miha Kovac este co-autorul unui studiu despre bestselleruri in Europa si in lume pe care il va prezenta joi, 25 mai, de la ora 17. Imediat dupa aceasta prezentare, de la ora 18, cei interesati de o poveste de succes a industriei editoriale pot asista la o discutie extrem de antrenanta cu Jacob Dalborg, CEO Bonnier Books, parte a celui mai dinamic grup editorial din Suedia, ale carui afaceri s-au extins cu succes inclusiv in Marea Britanie, unde ameninta deja suprematia grupurilor editoriale de traditie britanice.

De ce se vinde literatura suedeza atat de bine?

In fine, editorii si autorii interesati sa isi vada lucrarile publicate in limba suedeza pot afla mai multe amanunte despre strategiile de sprijinire a traducerilor in Romania si Suedia in cadrul unui eveniment care va avea loc chiar in prima zi, de la ora 16, in standul Suediei si la care vor participa Bogdan Popescu, directorul Centrului Cartii din cadrul ICR, si Mihai Leontescu, ofiter Proiecte si Comunicare in cadrul Ambasadei Suediei.

Cunoscuta publicului larg pentru succesul fulminant al romanelor de factura noir semnate de autori ca Stieg Larsson, Jo Nesbo sau Camilla Lackberg, literatura de crime fiction din Suedia va fi, la randul sau, in centrul unei dezbateri organizate de editura Trei in standul Suediei joi, 25 mai, de la ora 17, dar si al unei expozitii Swedish Crime Scenes, care va fi disponibila in acelasi loc. Amfitrionul evenimentului va fi Virginia Costeschi, secondata de Andreea Chebac si de George Arion, editorul Crime Scene Press.

Mai multe amanunte despre programul celei de-a XII-a editii a Salonului International de Carte Bookfest pot fi gasite pe www.bookfest.ro si in atasamentul prezentului comunicat.

Salonul International de Carte Bookfest este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. Pentru al doilea an consecutiv, Salonul International de Carte Bookfest este organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Parteneri: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Erasmus+, Cumpana, Julius Meinl, Cocor Media Channel.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Hotnews.ro, Adevarul, Dilema Veche, Observator Cultural, Historia, Accente, news.ro, Klarmedia.

Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta. La Salonul International de Carte Bookfest de anul trecut (Bucuresti, 1-5 iunie 2016) au fost prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzand peste 300 de evenimente, de la lansari si dezbateri pana la proiectii cinematografice si evenimente interactive. Invitat de Onoare al editiei 2016 a fost Israel, fiind prezente nume precum Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Gil Hovav, Rony Oren.