Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, propune ajutoare de stat pentru firmele din sectorul cinematografiei, dupa ce a avut o intalnire, luni, cu cu producatorul de filme Raffaela de Laurentiis si cu Vlad Paunescu, reprezentant al casei de filme Castel Film Studios. Ministrul s-a intalnit luni si cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, care a reiterat importanta dialogului cu mediul de afaceri si promovoarea mai intensa a ofertei investitionale romanesti pe piata americana, potrivit news.ro.

"Realizarea unui film este o activitate de anvergura, care presupune implicarea si a altor industrii conexe, cum ar fi industria HORECA, turism, design vestimentar si totodata contribuie la promovarea scolii cinematografice autohtone. De aceea, Guvernul Romaniei este angrenat intr-un proces de sustinere a acestor industrii, ministerul pe care-l coordonez lucrand, in prezent, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Culturii, la un memorandum si o schema de ajutor de stat privind acordarea de facilitati pentru sustinerea industriei cinematografice", a afirmat Petrescu, dupa intalnirea cu Raffaela de Laurentiis.

El afimra ca aceste masuri, practicate si in alte state din Uniunea Europeana, precum Polonia, Ungaria si Cehia, vor creste atractivitatea Romaniei pentru marile case de productie care prospecteaza piata Europei Centrale si de Est.

"Potentialul urias al industriilor creative, al cinematografiei, in special, ofera posibilitati de multiplicare a investitiilor in economie, promovand Romania in randul preferintelor producatorilor de top din lumea cinematografiei internationale", a mentionat Petrescu.

Potrivit ministrului, interlocutorii si-au exprimat intentia de a dezvolta mai multe productii de film in Romania.

In perioada 2009-2014, valoarea adaugata bruta realizata de sectoarele culturale si creative din Romania au avut un trend pozitiv cu o crestere majora a contributiei in PIB de la 2% in 2009 la aproximativ 7% in 2014, comparabil sectorului de constructii, care reprezinta in mod traditional un contributor semnificativ in PIB-ul Romaniei.

In ceea ce priveste intalnirea cu ambasadorul SUA, aceasta a vizat prioritatile din cadrul parteneriatului strategic, sustine ministerul.

￯Au fost abordate, in context, prioritatile din cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, precum si interesul tarii noastre de a deveni membru cu drepturi depline al OECD, sprijinul partenerilor americani fiind decisiv in atingerea acestui deziderat￯, arata comunicatul emis de minister.

Demnitarul roman a facut o trecere in revista a principalelor programe nationale derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat in 2017, precum sprijinirea start-up-urilor si a debutantilor in afaceri - Start-Up Nation -, programul national multianual de microindustrializare si programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, sustinerea si promovarea IMM-urilor si a mestesugarilor artizani, incurajarea antrepernoriatului feminin, dar si adoptarea Legii preventiei.