Festivalul Recitalurilor Dramatice "Bacău Fest-Monodrame", ediţia a XXIII-a, se va deschide vineri la Teatrul Municipal "Bacovia" din Bacău.

Evenimentul, care se desfăşoară în perioada 21 - 26 aprilie, include şase recitaluri în concurs şi o serie de recitaluri extraordinare susţinute de Cerasela Iosifescu, Florin Piersic Jr. şi Emil Boroghină. În aceeaşi secţiune, publicul va avea ocazia să vadă spectacolul "The Sunset Limited", după Cormac McCarthy, regia Andreea şi Andrei Grosu, realizat de Unteatru din Bucureşti, producţia constănţeană "Ursul", după Anton Pavlovici Cehov, în regia lui Felix Alexa, dar şi una dintre cele mai recente montări ale teatrului gazdă, spectacolul "Amphitrion 38", după Jean Giraudoux, în regia lui Horia Suru.

Potrivit organizatorilor, "Bacău Fest-Monodrame" este un concurs rezervat unui singur actor care, în scenă, îşi va dovedi capacitatea de a împleti varii mijloace de expresie (text, mişcare, teatru-dans, animaţie etc) pentru a oferi spectacole complexe, de referinţă.

"'Bacău Fest Monodrame' nu este o toană managerială. Este despre a oferi o identitate clară. Este despre a duce mai departe ceea ce, de-a lungul vremurilor, a pus Bacăul pe harta teatrală - un festival al Artei Actorului. Din când în când trebuie să ne reamintim că Arta Actorului se poate fără Teatru, dar Teatru fără Arta Actorului niciodată, iar acest festival este o ocazie perfectă", spune Eliza Noemi Judeu, managerul Teatrului Municipal Bacovia, în prezentarea festivalului.

Juriul festivalului îi va avea în componenţă pe actorul şi profesorul Miklos Bacs, criticul de teatru şi jurnalistul Carmen Mihalache şi, invitat din Priştina - Kosovo, actorul Zymberaj Mentor, director al Festivalului Internaţional de Monodramă MonoAkt.

La ediţia din acest an a festivalului, pentru recitalurile din concurs se va acorda un singur premiu - Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, în valoare de 2.000 de euro, a declarat criticul de teatru Doru Mareş.

De asemenea, pe durata festivalului va avea loc şi cea mai nouă secţiune - concursul Monodramă, concurs de dramaturgie ajuns la cea de-a patra ediţie, care va fi jurizat de actriţa şi dramaturgul Ada Lupu, criticul de teatru şi redactor al revistei Yorick Monica Andronescu şi de criticul de teatru Doru Mareş.

Nominalizările Concursului de Dramaturgie-Monodramă sunt Crista Bilciu, cu piesa "Mata Hari", Călin Ciobotari ("Din însemnările unui colecţionar de nori") şi Elise Wilk ("Crocodil").

În concurs se vor oferi Marele Premiu - premiul I, purtând numele regretatului dramaturg Valentin Nicolau, în valoare de 1.000 de euro, şi premiile II şi III, care constau în cărţi de la editurile Nemira şi Tracus Arte.

Festivitatea de deschidere a festivalului va avea loc la Teatrul Bacovia, vineri, la ora 16,30, iar la ora 17,00 este programat primul recital în concurs, susţinut de Ali Deac, cu spectacolul "20 Noiembrie" după Lars Noren, în regia lui Eugen Jebeleanu, producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Festivalul se va încheia cu recitalul lui Florin Piersic Jr., "O mie de motive", după Duncam Macmillan, în regia lui Horia Suru.

Evenimentele din cadrul festivalului vor fi găzduite de Teatrul Bacovia, Pub Valhalla şi în spaţiul special amenajat de la hotelul Decebal.