Intre 25 aprilie și 15 iulie 2017 Centrul Național al Dansului București (CNDB) organizeaza o serie de evenimente dedicate coregrafei avangardiste de origine română Iris Barbura, în orașele București și Berlin.

Tribute to Iris BarburaFoto: CNDB

Pe 25 aprilie 2017, de la ora 19.30, la Sala Stere Popescu din Bulevardul Mărășești 80-82, sunt programate spectacolele Tribute to Iris Barbura, în coregrafia artistei americane Beth Soll, și soloul Iris, creat de Beth Soll în amintirea profesoarei sale de dans, Iris Barbura. În aceeași seară va avea loc prezentarea cărţii Tribute to Iris Barbura, co-editată de CNDB şi Deutsches Tanzarchiv din Köln (autori: Corina Cimpoieru, Agnes Kern și Igor Mocanu).

Reprezentaţia de la Bucureşti precede premiera berlineză a spectacolelor Tribute to Iris Barbura şi Iris, care va avea loc pe 28 aprilie 2017, de la ora 19.30, în spațiul Camaro Haus al Fundației Alexander și Renata Camaro, precum și vernisajul amplei expoziţii retrospective omonime, găzduită de Camaro Haus între 28 aprilie și 15 iulie 2017. Derularea spectacolului Tribute to Iris Barbura la Berlin şi realizarea cărţii beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti şi a Rumänisches Kulturinstitut din Berlin.

Dansatoarea și coregrafa de origine română Iris Barbura (1912–1969) a fost activă la nivel internațional: București, Berlin și, mai târziu, Ithaca (SUA) sunt repere importante în parscursul ei. Proiectul Tribute to Iris Barbura este rezultatul colaborării dintre CNDB, Deutsches Tanzarchiv Köln și Fundația Alexander și Renata Camaro, iar prezentarea la Berlin a expoziției și spectacolului omonim confirmă impactul internațional al artei lui Iris Barbura.

Publicația care însoțește acest proiect e concepută ca o „carte de laborator“: ea strânge pentru prima oară între două coperte cercetări aprofundate asupra vieții și a operei lui Iris Barbura, oferind astfel acces la o biobibliografie în care se împletesc istoria dansului românesc și a celui german din anii 1920–1950, se arata in comunicatul CNDB.

Tribute to Iris Barbura, in coregrafia semnata de Beth Soll are in distributie urmatorii dansatori: Raluca Adomnicăi, Mihail Bădiceanu, Diana Chira, Maria-Luiza Dimulescu, Hermina Dohotariu, Marian Ivan, Maria Beatrice Tudor, Teodora Velescu

Spectacolul Iris este sustinut de dansatoarea Beth Soll care este si autoarea coregrafiei.

Biletele pentru evenimentul găzduit de Sala Stere Popescu a CNDB pe 25 aprilie 2017, care va include spectacolele Tribute to Iris Barbura și Iris, costă 35 de lei, preț întreg, sau 20 de lei, preț redus, și se pot achiziționa online, de pe www.kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea spectacolului.