HotView de Vlad Mixich

Profesorul si psihoterapeutul Daniel David: Reforma din sistemul universitar este intr-o faza primitiva!

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 9 ianuarie 2008, 22:53 Actualitate | Cultură


Daniel David
Foto: Hotnews
La doar 35 de ani, Daniel David poseda un CV absolut incredibil. Este probabil cel mai tanar sef de catedra din Romania, conducand Disciplina de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Desi a reusit sa se impuna in cadrul unuia dintre cele mai prestigioase institute de psihoterapie din SUA, Daniel David a revenit in Romania. Incarcat de distinctii si premii academice, riguros si pasionat de cunoastere, tanarul profesor se lupta in tara natala cu fantomele din trecut ale mediului universitar.


Vlad Mixich: Domnule Profesor, ca student si mai apoi ca tanar cercetator, ati avut un traseu fulminant. In 2003 ati revenit in tara. Ce v-a determinat sa va intoarceti intr-un loc in care psihoterapia era catalogata inca la capitolul ciudateniilor?

Daniel David: M-am intors in tara pentru ca la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) am gasit un mediu profesional si intelectual permisiv care mi-a permis ca in scurt timp sa dezvolt o "Scoala de excelenta de psihologie clinica si psihoterapie" de inspiratie cognitiva si experimentala (vezi la www.clinicalpsychology.ro), la standarde internationale si cu o viziune proprie. In strainatate probabil ca as fi activat in cadrul Scolii cuiva dar nu cred ca as fi avut inca oportunitatea de a-mi promova Scoala si viziunea proprie. Sincer si scurt spus, acesta este motivul principal pentru care m-am intors!

Eu ma consider un cautator si un generator al cunoasterii si ma indrept oriunde se afla ea; asadar, nu pot spune ca m-am intors deoarece imi iubesc tara si sunt patriot (desi sunt!), in alte cuvinte, ca m-am intors sa fac ceva si pentru Romania! (desi fac!).

M-am intors deoarece aici pot genera cunoastere in mod creativ si neingradit; am insa grija ca anual sa merg in SUA pentru a nu iesi din retelele internationale de prestigiu din domeniu, si a ma izola, Romania nefiind, din pacate, inca un actor suficient de puternic si vizibil international, cel putin in domeniul meu, pentru a veni altii la noi sa invete!
Eu sunt fascinat de budism: calea de mijloc este calea sugerata de budism pentru a fi urmata daca doresti sa ai o viata in care sa te apropii de o iluminare/cunoastere veritabila.

Stiu ca aceasta formulare este o simplificare dura a budismului, dar va rog sa o acceptati in acest context de dragul discursului. Calea oricarui profesionist serios se inscrie intre stiinta si viata cotidiana; calea de mijloc, geometric vorbind, intre stiinta si viata cotidiana este calea succesului.

Orice exagerare necalculata intr-o parte sau alta duce fie la patologie fie la mediocritate. Eu, intr-o varianta personala de budism, am pastrat algebric calea de mijloc, mergand geometric, calculat, dintr-o extrema in alta!

Privita din aceasta perspectiva, cariera mea nu este una fulminanta decat daca o privesti geometric; daca o privesti algebric ea este rezultatul simplu al unui angajament ferm pe care l-am facut initial pentru stiinta si cunoastere: am dat totul si este drept, am primit mult si rapid!

RETETA SUCCESULUI ACADEMIC IN ROMANIA!

V.M.: Raspunsul dumneavoastra este pe cat de surprinzator pe atat de atipic pentru ca majoritatea profesionistilor acuza obstacolele consecutive mentalitatilor si birocratiei romanesti. Este Romania un camp de activitate mai potrivit pentru un vizionar decat o tara cum este SUA?

Daniel David: Banuiam ca in contextul actual va fi surprinzator, si stiu ca asta imi va putea atrage niste critici, dar este simplu si adevarat! Asa a fost! As fi putut sa-mi croiesc o istorie de erou, "intoarcere in conditii grele", dupa "succese in strainatate" etc., dar nu eram congruent cu mine si cu situatia pe care am trait-o.

M-am saturat sa tot criticam, mai ales cand nu e cazul; cand este cazul trebuie sa scoatem in evidenta si lucrurile pozitive!  Adevarul este ca in tara sunt universitati si universitati; unele mai bune si/sau mai normale, altele mai slabe si/sau anormale, administrativ vorbind. Departe de mine gandul ca UBB este locul ideal, perfect.

Este insa un loc excelent, care mie mi-a oferit o sansa formidabila! Asadar, cunosc aceste plangeri si cred ca in general sunt justificate. Daca insa ai sansa sa gasesti un mediu cu potential de excelenta si normalitate (cum este UBB si inca cateva universitati din marile centre universitare din tara) si, foarte important, te comporti ferm, elegant si cu respect fata de institutie (fara sa-ti calci pe valori sau sa devii un "yesman"), atunci s-ar putea sa ai sansa pe care eu am avut-o: un mediu stimulant si suportiv in tara!

Nu fi omul altuia, pariaza mereu pe valori morale si profesionale chiar daca pare ca pierzi uneori facand astfel (vei castiga pe termen mediu si lung), cauta un mediu intelectual si academic suportiv si nu renunta: acesta cred ca este reteta succesului academic in tara.

Cand simti ca iti vine sa renunti citeste "If" a lui Kipling (ex. "de poti sa nu-ti pierzi capul cand toti in jurul tau si l-au pierdut pe-al lor gasindu-ti tie vina...vei fi un om!”) si continua. Daca crezi ca prin simplu fapt ca ai studiat afara si ca esti tanar esti mai bun ca ceilalti si ti se cuvine mai mult ca altora, iar ceilalti trebuie sa se dea la o parte sa-ti faca loc, atunci vei avea probleme!

V.M.: Sunteti asadar un vizionar!?

Daniel David: Daca vizionar inseamna un om stapanit de idei a carui fire este saltul omenesc prin cunoastere atunci imi place sa cred ca as putea fi un vizionar. Dar mie imi place sa gandesc si pentru mine, asta pentru "have fun"! Daca vizionar inseamna extravagant, deosebit, fantastic, guru - prevestitor de evenimente viitoare -, atunci nu sunt un vizionar. Sunt un om caruia ii place pur si simplu sa gandeasca!

 
Daniel David a absolvit Facultatea de Psihologie din Cluj, parcurgand ultimii doi ani de studiu intr-unul singur. La doar trei ani de la absolvire isi obtinuse doctoratul in psihologie urmand sa petreaca urmatorii 4 ani ca bursier la Institutul Albert Ellis din New York si la Mount Sinai Medical School. La doar un deceniu de la absolvire este deja profesor universitar la Univ. Babes-Bolyai din Cluj detinand titlul onorific de “Professor Aaron T. Beck”. A castigat trei premii academice in SUA si a fost director a peste 10 proiecte de cercetare internationale si nationale.
 
MEREU UITAM DE ELITA

V.M.: Sunteti implicat in elaborarea politicii educationale din Romania. Cum comentati stadiul prezent al reformei din sistemul universitar?

Daniel David:
Este o intrebarea simpla dar raspunsul este foarte dificil si trebuie sa fie complex. Voi risca totusi de dragul discursului un raspuns direct, mentionand ca mi-am prezentat opinia pe larg in articole publicate in presa. In legatura cu acest raspuns direct spun ca am fost implicat si sunt inca implicat in elaborarea unor propuneri de politici educationale si de cercetare in Romania caci eu cred ca un intelectual trebuie sa se implice si in "treburile cetatii", fara insa a renunta la investitia profesionala majora! Am scris un articol in "Revista Academia" a Academiei Romane intitulat: "Si totusi ramane elita.

Stiinta intre elita si masificare" si, pornind de la acest articol, formulez franc raspunsul la intrebarea dvs.: din punctul meu de vedere reforma din sistemul universitar este in faza primitiva, conceptual vorbind, caci incearca sa reglementeze doar "masificarea" (masa mare); va deveni avansata, formativa si consolidata doar atunci cand va reglementa simultan "masificarea" si "elita"! Mereu uitam de elita, desi ea este cea care impinge cunoasterea si civilizatia mai departe...!

V.M.: Mereu uitam de elita desi vorbim frecvent despre ea. Romania este o tara pe care tinerii de elita o parasesc, regretabil, in numar mare. Sa fie unul dintre motive si absenta perspectivei lor de afirmare academica, spatiu ocupat in prezent de universitari venerabili dar prea insistenti in a ocupa pozitii de conducere in trei sau chiar patru mandate? Este aceasta situatie cumva o falsa problema? Ar trebui mai curand sa ne indreptam atentia catre alte pricini ce-i gonesc din tara elitele?

Daniel David: Este si aceasta o problema dar acum nu cred ca este cea mai importanta (dar exista!)! Faptul ca esti tanar nu inseamna ca esti destept si bun iar faptul ca esti batran nu inseamna ca esti "expirat".

Am vazut tineri imbecili cu minte imbatranita si seniori senini cu mintea tanara; si nu rar primii cereau cu tupeu plecarea celorlalti. Nu varsta da valoare! Tinerii pleaca acum in primul rand deoarece au mai multe oportunitati; pe tinerii germani si olandezi ii veti gasi in SUA, tineri americani pot fi gasiti in Anglia dar asta nu inseamna ca Germania, Olanda sau SUA sunt tari cu probleme educationale majore.

Asistam la internationalizarea cunoasterii si asta inseamna in primul rand mobilitate! Nu toti care pleaca si studiaza afara sunt insa mai buni ca cei care studiaza in tara. Caracterul si productia stiintifica (publicatii ISI si carti in edituri internationale) sunt coordonatele care definesc o valoare in stiinta si cultura. Restul sunt vorbe si prejudecati! La mine la UBB avem seniori remarcabili: Burzo (fizica), Haiduc (chimie), Popescu (biologie), ca sa amintesc cativa.

Nu i-as schimba cu niciun tanar pe care l-am cunoscut din aceste domenii; dimpotriva i-as trimite pe acesti tineri sa studieze cu ei! Ca sa scurtez povestea, valoarea nu are varsta si eu (vezi si cazul universitatilor americane de prestigiu ca Harvard) as vota-o si pentru al 5-lea mandat!

CREDINTA GENERATIEI DE INTELECTUALI TINERI


V.M.: Exista multi profesori universitari venerabili care se plang de calitatea generatiei actuale de studenti.Se pare, afirma ei, ca nivelul mediei studentilor este mult inferior celor din urma cu doua-trei decenii. Sunteti in permanent contact cu tinerii fiind si dumneavoastra inca tanar, asadar si cel mai in masura sa ne ofere o parere asupra acestei chestiuni.

Daniel David: Am sa va raspund printr-o exemplificare. Eu fac parte din prima generatie de psihologi de dupa revolutia din 1989. In anul meu eram 30 de studenti, aproape toti foarte motivati si destul de buni.

Acum avem 200 de studenti intr-un an. Daca ma uit cu atentie, vad ca studentii motivati si foarte buni sunt tot in jur de 30. Asadar, valoarea ramane constanta! Nu trebuie insa sa uitam ca rolul nostru de profesori este sa-i ridicam, atat cat putem si cat ne lasa motivatia lor, si pe ceilalti 170 de studenti!

V.M.: V-ati aflat in urma cu mai bine de doi ani printre semnatarii unei scrisori deschise adresata presedintelui Basescu de catre un grup de tineri universitari romani care activau in cadrul unor prestigioase universitati americane.

Scrisoarea critica un articol al vicepresedintelui Institului Cultural Roman, domnul Mircea Mihaies. De atunci, considerati ca s-au normalizat relatiile dintre institutia reprezentata de domnul Mihaies si grupul de tineri intelectuali semnatari ai acelei scrisori?

Daniel David: Niciodata nu au fost probleme intre domnul Mihaies si institutia reprezentata de dansul si grupul de tineri din diaspora din care faceam si eu parte.

A fost insa o diferenta de idei si, da, as spune, chiar o batalie de idei! Domnul Mihaies este unul dintre intelectualii de calibru ai acestei tari si are tot respectul meu; aceasta nu inseamna insa ca nu pot sa am idei divergente fata de ale dansului si sa intram iar in batalii de idei, in care armele sunt inteligenta si argumentele. Am facut asta nu doar cu dansul ci cu multi oameni de stiinta sau de cultura de valoare, din tara sau strainatate, pe care ii respect.

Asta inseamna a fi intelectual! Poate ca aceasta defineste tanara generatie de intelectuali formati in diaspora: credinta ca batalia de idei nu inseamna batalii intre oamenii care poseda aceste idei; ba mai mult, ajungi sa respecti mai tare persoanele cu care ai avut sansa sa-ti incrucisezi argumentele, au adus argumente destepte si au luptat rational, indiferent daca tu ai pierdut sau ai castigat.In final a castigat cunoasterea si saltul civilizatiei!

PSIHOTERAPIA SI CELE TREI ROMANII

V.M.: Cum credeti ca este receptata in prezent notiunea de psihoterapie la nivelul populatiei generale? Incep oamenii sa bata la usa psihoterapeutului sau sunt in continuare victimele confuziei psihiatru-psihoterapeut egal doctor de nebuni?

Daniel David:
Depinde de Romania la care ne referim! In Romania oraselor mari psihoterapia este deja bine cunoscuta si oamenii apeleaza in mod informat la astfel de servicii.

In Romania oraselor mici psihoterapia este destul de cunoscuta dar oamenii nu o folosesc sau nu si-o permit ca serviciu de specialitate. In Romania rurala psihoterapia este practic necunoscuta sau distorsionat receptata.

Confuzia psiholog-psihiatru-psihoterapeut inca exista si vor mai trece ani buni pana va fi redusa semnificativ! Noi nu avem o cultura psihologica (psihologia a fost desfiintata in perioada comunista) asa ca receptarea acestor profesii in mediul social se face fara o grila riguroasa.

Psihoterapia se refera la interventia psihologica pentru (1) optimizarea si dezvoltarea personala a persoanelor normale sau cu probleme emotionale si/sau comportamentale subclinice si (2) tratamentul persoanelor cu tulburari psihice si de comportament. Asadar, psihoterapeutul este intr-un fel si "doctor de nebuni". Practica psihoterapiei "cu nebuni" este fascinanta dar ea implica si riscuri pe care trebuie sa ti le asumi (lucrurile mari costa!).

Sa nu uitam ca psihoterapeutii de marca lucreaza adesea nu cu persoane normale si rationale ci cu persoane care au patologie severa care, oricat de fascinanta este, adesea se poate intoarce impotriva ta. Spre exemplu, multi psihoterapeuti faimosi au fost inclusi in delirurile pacientilor (fie ele sexuale sau paranoice) trebuind sa faca fata acestei realitati (avansuri, amenintari, atacuri etc.)... asadar psihoterapia avansata este in fapt si "...lucru cu nebuni..."! Pregatiti-va, cei care doriti sa fiti psihoterapeuti, si pentru asta!

V.M.: Bazandu-va pe observatiile dumneavoastra de practician, care sunt cele mai frecvente probleme pentru care este solicitat in Romania ajutorul psihoterapeutului?

Daniel David:
Cele mai frecvente probleme, in ordine, sunt: (1) tulburari de tip anxios; (2) tulburari de tip depresiv; (3) probleme de cuplu; (4) probleme de comportament alimentar etc.

Acest lucru nu este de mirare caci ele sunt si tulburarile care au cea mai mare prevalenta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11718 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari!!! (Joi, 10 ianuarie 2008, 8:00)

  Iov B [anonim]

  Da. Omul e mare! Tanar, dar stie ce vrea, stie cum si ce trebuie facut. Coordoneaza si un institut si o superrevista stiintifica - http://www.psychotherapy.ro/ Cat mai multi ca el.
 • 0 (0 voturi)    
  Misto (Joi, 10 ianuarie 2008, 8:58)

  Zoe [anonim]

  Chiar ca impresionant cv...am cautat si eu pe net si am vazut ce si cum...ma intreb cand a mai avut timp sa fie tanar. Interviu e insa revigorant prin echilibristica sa diplomatica. Misto ca mai sunt oameni din astia cu nuante.
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant subiect! (Joi, 10 ianuarie 2008, 9:00)

  Emily [anonim]

  Este minunat ca exista asemenea oameni si ca se scrie despre ei. Psihologia este un subiect foarte interesant. Iar articolul "prinde" aspecte diverse si ele foarte interesante. Pe pilda felul in care se face sau ar trebui sa se faca scoala la Cluj (in universitati, in Romania in general)
 • +1 (1 vot)    
  limbaj (Joi, 10 ianuarie 2008, 9:42)

  Profion [anonim]

  aceeasi pasareasca gongorica sau invers ca la The Marga sau The Micle (cea mai mare prevalenta, mediu suportiv etc.), acelasi precar fragmentarism filosoficesc, cum sa aplici reformismul vhisat de acesti oameni de hartie?
  • 0 (0 voturi)    
   sunt cuvinte normale pentru oameni din mediul acad (Duminică, 20 ianuarie 2008, 19:09)

   iulia [anonim] i-a raspuns lui Profion

   Mi se pare absurd comentariul dumneavoastra, oricine ati fi...daca va e greu sa intelegeti cuvinte ca prevalenta si suportiv...eu va sugerez un dictionar. Oricum laudabil ca ati avut interes pentru un astfel de articol...poate fi un pas important.
 • 0 (0 voturi)    
  Bun articol (Joi, 10 ianuarie 2008, 10:25)

  Oana [anonim]

  Felicitari!
 • 0 (0 voturi)    
  de acord (Joi, 10 ianuarie 2008, 13:00)

  mihai tita [anonim]

  cu limbaj.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Joi, 10 ianuarie 2008, 13:10)

  Tiberiu [anonim]

  Salut atitudinea deschisa si nepartinitoare a acestui profesionist care a investit atat de mult in cunoasterea psihologica romaneasca si internationala.
 • 0 (0 voturi)    
  delirul budisto-algebrico-geometrist (Joi, 10 ianuarie 2008, 15:18)

  lucid [anonim]

  Doctore, vindeca-te intai pe tine insutzi! Asa si cu David , caragialesc de impartzial, cand cu Marga, cand cu Miclea, ar trebui sa se psihoterapeuteze intai pe sine.
 • 0 (0 voturi)    
  Valorile raman! (Joi, 10 ianuarie 2008, 16:13)

  rational [anonim]

  Sugerez celor care se grabesc sa emita pareri "lucide" sa citeasca cu mai multa atentie interviul. Nu David a fost cand cu Marga, cand cu Miclea, ci Marga si Miclea au fost cand cu valorile promovate de David, cand impotriva lor!
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent Interviu si Mesaj (Joi, 10 ianuarie 2008, 16:54)

  Alin [anonim]

  Extraodinar textul si consistenta lui. Bravo acestui tanar profesor si sa avem cat mai multi ca el.

  Da, domnule "Lucid" poate ca a venit timpul sa intelegem si noi, asa cum se spune in interviu, ca nu mai trebuie gandit orb doar prin oameni - ca asa producem dictatori - ci prin valori, iar oamenii si credinta in ei se grupeaza in functie de valori.

  Cat despre "pasareasca gongorica" sa nu lasam incultura noastra sa ne faca de ras. Acele concepte si acel limbaj sunt tipice pentru psihologie/filosofie. Devin pasarisme doar raportate la ignoranta noastra. Ce sa-i faci daca Marga, David si Micle au studiat aceeasi scoala de gandire clujeana (asa cum imi dau seama din google); au si un limbaj asemanator. Totusi, nu l-as pune pe David in categoria lor, profesional vorbind; (Marga inca hai ca are un Premiu Herder)! David vad ca este un om serios si consistent.

  Alin
 • 0 (0 voturi)    
  UBB (Joi, 10 ianuarie 2008, 17:11)

  r2 [anonim]

  Nu trebuie uitat nici faptul ce inseamna scoala, si mai ales una de prestigiu. Ma intreb unde e rezultatul acestei scoli. In Romania nu avem nici macar o universitate dintre cele 110 infiintate care sa se ridice macar la nivelul unei universitati din Germania. Rezultatul bun ar fi ca acei absolventi ai acestei scoli sa produca o schimbare benefica acestei tari, cand da de unde!!ACESTE SCOLI incurajeaza plecarea in strainatate pe capete!Si statul cheltuie cheltuie si cheltuie!Cu ce ne mandrim de fapt?unde e nivelul nostru de viata??
  Scoala e folosita ptr a obtine faima, putere si bogatie si adevaratul ROL al ei a fost uitat. La fel si biserica e folosita ca masina de spalat pacatele, oamenii intra in ea si apoi continua sa raspandeasca virusul numit neincredere.
 • 0 (0 voturi)    
  Individualitati (Joi, 10 ianuarie 2008, 18:31)

  Oana [anonim]

  Hai sa nu mai fin asa carcotasi. Vad ca se naste in discutii, oriunde apare unul dintre acestia, "sfanta" treime clujeana: Marga-David-Miclea. Ce are domnul David cu Marga si Miclea in acest interviu? El a exprimat niste idei, care mie mi se par interesante, fara referire la persoane. Este drept ca Miclea a fost studentul lui Marga iar David studentul lui Miclea si Marga dar nu or fi cu necesitate legati dupa modelul Socrate (Marga)-Platon (Miclea)-Aristotel (David)...

  Desi prezinta idei interesante eu cred ca domnul David este un pic naiv cu referire la UBB. Dar macar el face treaba acolo si isi poate permite luxul sa fie naiv. Ar fi excelent insa sa ne spuna si ce nu merge bine la UBB.

  Oricum, in spiritul dansului pot spune ca chiar daca nu sunt complet de acord cu el, m-a incitat articolul si mi-a placut.
 • 0 (0 voturi)    
  Individualitati (Joi, 10 ianuarie 2008, 18:48)

  Oana [anonim]

  Eu zic sa nu mai fim asa carcotasi. Prin astfel de reactii vad ca se naste "sfanta treime clujeana", Marga-David-Miclea. Oriunde se vorbeste despre unul apar comentarii si despre ceilalti. Doar nu or fi Socrate (Marga)-Platon (Miclea)-Aristotel (David)...Acum este drept ca Miclea a fost elevul lui Marga iar David elevul lui Miclea si Marga dar totusi sunt individualitati si personalitati aparte...Domnul David nu a pomenit de ceilalti doi in interviu ci a spus niste idei care mie mi-au placut. Ele merita discutate.

  Spre exemplu, cu privire la UBB domnul David este un pic naiv. Dar isi poate permite caci macar a facut ceva stiintific pentru aceasta universitate. Totusi mi-ar fi placut sa vad ce crede dansul ca nu functioneaza in UBB?

  In spiritul articolului dansului pot sa nu fie de acord cu unele idei ale domnulu David, dar trebuie sa recunosc ca articolul mi-a placut si m-a incitat.
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent discurs! (Joi, 10 ianuarie 2008, 18:50)

  raresh [anonim]

  Excelent discurs. Profesorul David face adevarate actiuni de "evanghelizare" in tara cu privire la psihologia si psihoterapia fundamentate stiintific. E un "scientist practitioner" in adevartul sens al cuvantului. Psihologia si psihoterapia din Romania au numai de castigat din astfel de demersuri.
 • 0 (0 voturi)    
  David si mafia CNSIS-ista (Joi, 10 ianuarie 2008, 21:01)

  lucid [anonim]

  Poate il intrebatzi pe David despre stralucitele sale rezultate ca partener in gaschca dumitrache-ambramburica-curaj, cum a reusit sa faca din cenecesis un bastion al corectitudinii, competentzei si excelentzei in cercetare - dovada minunatele rezultate obtzinute in urma din ce in ce mai graselor granturi din care isi ia tainul toata famiglia din Schitu Magureanu. David si Miclea sunt tot atat de interesatzi in competentza, transparentza si onestitatea invatzamantului universitar romanesc precum sunt si abramburica, kkdemicianul cu DOUA lucrari ISI dumitrache, consilierul tariceanului curaj sau fiul adjunctului lui ceausescu la consiliul de stat - anton anton care ne toarna beton. Aceeasi mafie vopsita in diverse culori politice, umar la umar insa in praduirea banilor publici si in distrugerea pana in temelii a sistemului universitar.
 • 0 (0 voturi)    
  nu prea stiu (Joi, 10 ianuarie 2008, 21:56)

  Adam [anonim]

  din CVul lui


  • Consultant psihologic la Ziarul Clujeanului şi Foaia Transilvană

  nu cred ca e asa bine cum suna. Nici un savant normal nu ar fae consultanta psihologica d oi bani la ziarele astea. Si situl la care te trimite e cam penibil. E frumos ca se intorc oamenii, dar am impresia clara nu baiatul asta nu a avut loc pe acolo.In CV nu are nici un job propriu zis in SUA. Iar continutia lui academica doar princ omparatie cu alti romanai face vreo impresie...
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fim seriosi (Joi, 10 ianuarie 2008, 22:41)

  Sandu [anonim]

  Mai "Lucid", te gasesc si aici. Tu esti peste tot unde se vorbeste de bine de cineva. Hop si tu cu murdaria. Nu poti suporta ca mai sunt si oameni buni sau despre care se vorbeste de bine. Ai avut problemel cu mama cand erai mic?

  Hotaraste-te odata in ce gasca il bagam pe domnul David? Gasca Marga? Miclea? Anton? Dumitrache-Curaj-Abramburica? Eu cred ca face parte din gasca Buddha-Popey-Micky Mouse si vor sa rastoarne pamantul dupa metoda Arhimede. In plus vreau sa ne spuna domnul David de ce a fost omorat Kennedy si unde este comoara lui Ali-Baba? Mafia asta...

  Hai sa fim seriosi. Eu am auzit de domnul David cand era la MEdC si m-am intalnit cu el Iti spun ca desi era singur om din echipa neangajat politic (era acolo ca expert) , era cel care lucra cel mai mult si vroia sa faca ceva bun pentru cercetare si educatie. Ca nu a reusit asta este alta poveste.
 • 0 (0 voturi)    
  @sandu: nu stii sa citesti? (Vineri, 11 ianuarie 2008, 0:40)

  lucid [anonim]

  Unde am scris eu de MEdC , cand intr-adevar David incepuse o actziune excelenta cu registrul? Eu am zis de CNCSIS in care David e membru in conducere si a uitat complet de "registru", acceptand ca piramide ale competentzei pe totzi cei noua mii de "expertzi' ai lui Anon-Abrambu-Dumi-Curaj, fara o minima selectzie, cand se stie ca in amarata asta de tzara mai sunt cel mult o mie de specialisti competitiv europeni. Simplu: banii e multzi azi, asa ca ajung pentru totzi sa-i praduiasca. La asa tzara, asa universitari.
 • 0 (0 voturi)    
  Aveti putintica rabdare! (Vineri, 11 ianuarie 2008, 10:01)

  rational [anonim]

  De fapt, domnul David a facut si face o treaba excelenta si la MEdC si la CNCSIS si in toate locurile unde a activat sau activeaza. E insa putin cam naiv (frumos spus) sa te astepti ca un singur om sa schimbe un intreg sistem (si ce sistem!) de pe o zi pe alta si e complet aiurea sa ii reprosezi ca nu a facut-o. Aveti putintica rabdare, fratilor! Cert e ca daca am avea mai multi profesionisti ca domnul David, lucrurile ar merge mult mai bine pentru educatia si cercetarea romaneasca.
 • 0 (0 voturi)    
  modelul Don Quijote? (Vineri, 11 ianuarie 2008, 14:33)

  lucid [anonim]

  @rational: ai perfecta dreptate. However, daca vezi ca nu potzi schimba mare lucru intr-un sistem retrograd, decat sa te luptzi cu morile de vant, nu cumva e mai "declansator" de reforma retragerea cu argumentatzie publica - semnal de alarma? Poate totusi il aud mai multzi si se coaguleaza o atitudine. Altfel senzatzia este o imensa troaca in care fiecare isi gaseste acum dovleacul de "consumat" ca a "dat" guvernul destui.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu chiar Don Quijote (Vineri, 11 ianuarie 2008, 16:39)

  rational [anonim]

  E clar ca lucrurile merg mai greu si mai incet decat am dori - de fapt asta transpare si din interviu, dar nu e chiar o lupta cu morile de vant! Legat de schimbari in CNCSIS, dl. David a reusit, printre altele, sa introduca sustinerea cercetarii de excelenta prin premierea publicatiilor ISI, ca sa dau doar un exemplu.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa stim ce este pe afara inainte sa vorbim! (Vineri, 11 ianuarie 2008, 20:34)

  Marin [anonim]

  Adame,

  De ce spui ca nici un savant normal nu ar face consultanta? Dimpotriva, toti savantii mari sunt invitati ca si consultanti pe teme de stiinta la diverse reviste/ziare. La fel a fost si David invitat pe teme de stiinta ca si consultant, si asta arata nu doar seriozitatea lui ci chiar maturizarea presei din Romania (sa nu mai vorbeasca dupa ureche). In plus cred ca esti nedrept cu el cand spui ca nu ar fi avut loc afara. Eu vad ca aproape anual a fost in SUA, dupa postdoc, ca si research consultant in acelasi loc. Ori iti spun eu, Mount Sinai nu este locul care sa te cheme ani in sir daca nu esti de exceptie! In plus, vad ca indicele lui Hirsch este de 5, ori asta nu este orice in psihologie, indiferent de tara! Ti-o spune un profesor care stie scientometrie.

  Adevarul este ca tipul este foarte bun si de exceptie dar in Romania vrand nevrand te contamineaza sistemul. Sunt curios cat va rezista.
  • 0 (0 voturi)    
   cultul personalitatii (Sâmbătă, 12 ianuarie 2008, 0:08)

   doru [anonim] i-a raspuns lui Marin

   Miroase un pic a cultul personalitatii pe aici? Da, omul este bun, dar unde e modestia caracteristica adevaratilor oameni de stiinta (daca tot a avut modele pe acolo pe unde a umblat)?
 • 0 (0 voturi)    
  Re-cult (Sâmbătă, 12 ianuarie 2008, 8:05)

  Student [anonim]

  Citesc articolul si nu vad "cultul personalitatii" in ce a spus dansul. Omul este cu bun simt, un pic prea literat si filosofic in raspunsuri dupa gustul meu, dar sincer si direct. Vad mai degraba "cultul" sau "atacul" personalitatii in ce spunem noi la comentarii. Dar oamenii carismatici mereu polarizeaza lumea. Vad ca asta se intampla si la comentariile noastre despre el. Sa nu le confundam insa pe acestea cu ce spune domnul David si sa i le atribuim lui. Spre exemplu, omul spune clar ca daca era in SUA inca la varsta lui (si implicit la realizari) era mica sansa sa i se dea sansa sa aiba o scoala a lui. Asta dupa mine este sinceritate si bun simt.
 • 0 (0 voturi)    
  comentarii... (Duminică, 20 ianuarie 2008, 19:20)

  iulia [anonim]

  Am citit toate comentariile si sunt stupefiata de lipsa de bun simt a unora. As dori sa aud si despre dumnealor ce am auzit despre prof. David. As vrea ca ei sa fi avut tupeul sa comenteze dupa ce au facut CEVA concret si valoros in psihologie, sau oricare alta stiinta. Dar nu cred ca exista natii mai pricepute ca romanii in a-si distruge valorile...suntem tare buni la comentarii rautacioase si la discutii de dragul discutiilor...
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Joi, 31 ianuarie 2008, 20:49)

  gratiela [anonim]

  pacat ca nici unul din cei ce critica nu il cunosc pe David cel de la catedra. si nici pe mIclea, care e pur si simplu modelul meu. pacat...uitati-va mai departe de cuvintele unui banal interviu, intersati-va, mergeti la o prelegere, ceva. cu bata-n balta, tipic romanesc
 • 0 (0 voturi)    
  Modelari (Vineri, 22 februarie 2008, 8:42)

  Simplicius [anonim]

  Gratiela draga, ai grija ce modele iti alegi. In fapt si Stalin sau Hitler au fost modele pentru multi. Acesti domni nu pot fi modele. Ei sunt exemplare atipice, si o spun aici neutru. Un model trebuie sa poata fi atins in principiu de cei multi. Nu inseamna ca sunt de acord cu atipicariile lor dar trebuie sa spun ca ei nu sunt in norma, si deci nu pot fi modele. Domnul David, obsedat de cunoastere, ar face pacatul originar fara sa trebuiasca sa fie convins sau indus in eroare; l-ar face cu drag! Domnul Miclea este cam ciudat (spunea intr-o carte ca placerea lui era sa faca "pipi" pe hartie de geografie in liceu; cam ciudat model). Pot sa-l aduc in discutie si pe Socrates, alias Marga (cum haios spunea cineva mai sus), care are acelasi profil (vointa lui de putere in sens Schoperian este fara limite). Asa ca ai grija ce iti doresti...s-ar putea intampla si nu te vei simti bine. Ai hartile la indemana?
 • 0 (0 voturi)    
  anonim (Vineri, 1 august 2008, 15:48)

  Student [anonim]

  Stimate doamne, domni, domnisoare, rusine pentru comentarii nefondate. Asa de tare i-ati speriat pe dascalii mei incat nu mai saluta nici proprii studenti. Va rog sa incetati. Un Buna ziua! putem spune toti.
 • 0 (0 voturi)    
  hmmmmmmmmmmmmm (Duminică, 3 august 2008, 21:28)

  psycho_woman [anonim]

  Cata consistenta.....ma intreb care sunt sansele psihoterapeutilor de a lucra in spitalele de profil?.....dar ca psiholog?.....lumea are nevoie de acestia.....insa reticenta este inca majora.....psihologii mai nou au luat locul preotilor.....in ceea ce priveste confesiunile....si primesc sfaturi calitative....insa cati apeleaza...?....cum poate fi schimbata mentalitatea romanului care se considera nebun daca apeleaza la ajutor profesionist?....
  • 0 (0 voturi)    
   Student (Marţi, 5 august 2008, 0:06)

   Student [anonim] i-a raspuns lui psycho_woman

   raspuns pentru psycho_uman

   SIMPLU, mai asteapta vreo 100 de ani :) ))
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Duminică, 31 august 2008, 15:04)

  anonim II [anonim]

  Pentru student anomin: ai dreptate. grupul de psihologi este ciudat. ultimul care a aparut pe firmament, care ii intrece pe toti in penibilitate dupa mine, cu pretentii de mare savant, este "micul Frankenstein" (sau RATUSS cum am inteles ca ii mai spun colegii). este vorba despre unu care tine ceva legat de neurostiinte (nu imi mai amintesc numele acum, ca il stiu din povestile unor colegi studentit la psihologie). din povesti stiu ca este caraghios si terorist la cursuri. este peste nivelul mediu la cercetare in tara dar megalomania il face sa se creada extraordinar desi afara ar fi un mediocru. in loc de cursuri serioase da cu creta in studenti ca nu stau cuminti, le tine prelegeri despre cat de extraordinar este el, cum a fost in aceasi camera (de conferinte evident, alaturi de alti zeci) cu nobelisti (care tineau conferinte), ce bine si-a organizat el viata personala etc. Asta numai in romania se poate intampla studentii mici nestiind ca un asemenea comportament este nepermis afara. Mare este psihopatia psihologilor. Ce spuneti domnu david despre asa colegi? Suntei intre ei, nu? Despre ei nu vorbiti in sfaturile dvs.?
 • 0 (0 voturi)    
  sugestie (Duminică, 5 octombrie 2008, 21:18)

  antonia [anonim]

  L-am avut ca profesor,eu cred ca isi merita pe deplin toate titlurile si meritele. Cu el parca mai aveai tragere de inima sa mergi la cursuri....dar in ceea ce-i priveste pe colegii sai ...ar trebui sa se ocupe mult de unii dintre ei ( chiar daca nu mai au sanse ) ,pt ca sunt ceva......... ce nu-si poate imagina nimeni ce nu trece pe la UBB.Eu am crezut ca la psihologie o sa dau peste oameni....dar sunt numai fizic ,oameni...trebuie reciclati multi., un Bivolaru,un Pitariu ........si mai sunt cativa. Domnule profesor ocupati-va putin si de colegii dvs.
 • 0 (0 voturi)    
  evaluare (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:42)

  evaluator II [anonim]

  da, este tanar, briliant, indraznet (un James Bod al psihologiei) . asta il face foarte apreciat dar si invidiat si criticat de ciudosi, dupa cum se poate vedea si aici. bravo domnule.

  evaluator II

  PS. era sa uit; este un psihoterapeut excelent (am simtit pe pielea mea).
 • 0 (0 voturi)    
  Proiectia (Vineri, 21 noiembrie 2008, 17:25)

  alina [anonim]

  De acord cu evaluator. Este un om cu o morala adevarata si asta ii scoate din sarite pe patologicii invidiosi care se proiecteaza in el adica vad la el problemele si micimile lor. Alina
 • 0 (0 voturi)    
  pt lucid&compania (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 20:05)

  cristi [anonim]

  sunt si eu surprins de virulenta criticilor la adresaa dlui Daniel David ,cand din toate raspunsurile dinsului transpira incredere echilibru sinceritate bune intentii si evident exces de inteligenta. Nu as avea nici o problema sa vad persone care contesta afirmati. Dar sa nu i simti valoarea si sa nu o apreciezi dovedeste rea intentie evidenta si asta ma face sa mi sara mustarul. Inclin sa cred ca sunt interese afectate de prezenta unui astfel de om iar contestatari lui sunt cei care au ceva de pierdut sau reprezentanti lor. Oameni la Lucidu nostru de 2 lei scot tot cei mai rau din mine. Cu greu ma abtin sa nu-l bag in ...........
 • 0 (0 voturi)    
  David (Sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 6:38)

  ethan [anonim]

  Nu este nimic iesit din comun ce a realizat David. A avut tupeul sa profite de situatia din Romania. Daca raminea in State, nu avea nici o sansa sa ajunga full professor cu CV-ul lui la virsta lui. Si acum era un "assistant professor" si asta "daca". E plina lumea de pshihologi in State si toti cei care nu intra la alta facultate merg la psihologie. Cind in Romania orice primar sau prefect isi face doctoratul, nu e de mirare caci indivizi ca David sint adulati.
 • 0 (0 voturi)    
  Methan catre Ethan (Duminică, 11 ianuarie 2009, 17:36)

  Methan [anonim]

  Mai "Ethan", probabil ca erai sunt influenta numelui tau caci altfel nu te aflai in treaba sa vorbesti degeaba; la o mica cautare pe net ai fi aflat ca domnul David este deja profesor si in SUA la una din primele 500 de universitati ale lumii. Comentariul si gandirea ta sunt tipic romanesti: sa moara capra vecinului, eu sunt la fel de bun ca oricare altul, nu poate fi cineva mai bun atata timp cat sunt eu pe lume, toti sunt o apa si-un pamant etc., chiar daca vorbim neinformati si rautacios. Hai succes.
 • 0 (0 voturi)    
  Branduri (Duminică, 11 ianuarie 2009, 18:20)

  Diasporistul [anonim]

  Observ si eu ca "David" devine un brand sub care au loc discutii deschise, unele pline de spirit ca acelea cu Aristotel si ca ultimile replici dintre methan si ethan (foarte haios), pe langa frustraile inerete romanilor. Oricum, ethan este maximal, ca un roman adevarat: practic ce a spus el este similar cu a spune ca Obama nu este asa de special cum sugereaza curentul sau miscarea pe care a initiat-o la nivel planetar ca nu a fost capabil sa ajunga presedintele USA (asta spus, cand el chiar este presedintele USA!!!). Cam asa si cu David...ca uitandu-ma si eu am vazut ca methan are dreptate si ca domnul David este chiar profesor si in SUA, remarcabil pentru varsta lui.

  Cu psihologia nu stiu cum stau lucrurile acum in Romania, ca nu stiu analize recente, dar in USA accesul la psihologie este unul dintre cele mai dificile, avand nevoie de scoruri foarte mari la testele "nationale" ca sa prinzi un program bun.

  Oricum, comentariul lui ethan este esenta romaneasca, prin continut, forma si capacitatea fenomenala de a nega senin realitatea care este chiar sub ochii tai.

  Diasporistul
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru Methan si Branduri (Duminică, 11 ianuarie 2009, 20:47)

   David [anonim] i-a raspuns lui Diasporistul

   Este complet eronat faptul caci David este "profesor" in SUA. Sa fac niste precizari. In primul rind in SUA, de la "assistant professor" pina la "full professor" toti sint "profesori". David nu are "full appointment" in sistemul din SUA. Cred ca mai degraba este fie "adjunct professor". Toate acestea sint "courtesy" appointments. Adica nu necesita nici o rigoare professionala sau de evaluare. Daca cunosti pe cineva (si normal ca dinsul cunoaste pentru ca acolo sia facut postdoc) ia dat un "courtesy" appointment. Astea se fact intr-un simplu "faculty meeting" si nimeni nu le acorda prea multa importanta. In sistemul din SUA, pentru a deveni "assistant" professor cu tenure la o universitate de renume trebuie sa treci prin-un sistem de evaluare diabolic la fiecare doi ani, si dureaza sase ani. Criteriile sint numarul de publicatii, granturi, predat, students, etc etc. Este foarte greu sa obtii tenure. Daca ai obtinut, atunci esti promovat la "associate" professor, iar dupa inca 6-7 ani, daca ai continuat sa ai un renume international, publicatti, granturi, etc etc. ai sansa sa fii "full professor". David nu a trecut prin nici una din aceste etape. Titlul sau in USA nu valoreaza absolut nimic, este doar "onorific". La aceasta m-am referit cind am comparat "realizarile" lui David. Nu contest caci a realizat ceva pina acum, insa, asa cum am spus, in cotextul romanesc, da--atita tot. In al doiea rind sa nu uitam caci in psihologie, unlike, "hard core science" poti sa scrii o publicatie intro zi. Deci trebuie de comparat numai cu cei din acelasi domeniu. Interesant a fost sa citesc unul din comentariile lui David in Nature referitoare la "selfplagiarism". Deci, dupa domnia sa, poti sa repeti si sa republici acelasi lucru, (doar sa ai numar la publicatii)..atita timp cit ajunge la public. Ma asteptam la ce va mai mult.
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru Branduri (Duminică, 11 ianuarie 2009, 20:57)

   Ethan [anonim] i-a raspuns lui Diasporistul

   Wow.. nu stiu in care USA tu traiesti sau te referi. Daca ai fost vreodata la o USA graduare,cred ca ai fi vazut caci la "psychologie" or any other social science discipline, the line is few miles, and full with americans. This is in contrast with life sciences, math, engineering, etc. Toti studentii americani merg la English, social studies, economics, finance, psychology.. de unde everyone can graduate. In orice orasel din State ai "counsellors" la orice colt. Sint plini si cei cu doctorat care nu isi gasesc alt servici in psychology si vind la WallMart.

   Nu neg realizarile lui David, insa nu vad nici un motiv de "adulare".
 • 0 (0 voturi)    
  ponderat (Luni, 12 ianuarie 2009, 7:11)

  Diasporistul [anonim]

  David este in USA adjunct profesor caci norma de baza de profesor este la UBB. Nu poti fi full profesor la doua institutii. De obicei la una esti full si la cealalata adjunct, dar la acelasi nivel. Sa stii insa ca daca esti Faculty, asa cum l-am vazut prezentat la universitatea americana, pozitia de adjunct profesor nu este "courtesy" ci se parcurge un proces de selectie si analiza serios pe baza de CV si lucrari. Nu cred ca trebuie sa-i facem proces de intentie caci chiar el spune sincer in articol ca in Romania a avut mai mari oportunitati si sanse decat in USA ci cred ca trebuie apreciat ce a facut in psihologie.

  Da, raportarea trebuie facuta doar la domeniu. Daca il comparam cu necesarul din fizica evident ca CVul nu aduce multe. In psihologie este insa un CV tare, asa cum se zice in articol. Important este insa ca sunt si oameni ca David care fac treaba serioasa in domeniul lor dar asta nu inseamna ca trebuie mitizati si in acest sens sunt de acord cu comentriul critic.
 • 0 (0 voturi)    
  psychologists versus conselors (Luni, 12 ianuarie 2009, 7:19)

  Diasporistul [anonim]

  Ethan,

  Eu vorbesc despre psychologists, adica ph.d. graduate, nu despre counselors care sunt MA. La counselors tu ai dreptate la ph.d eu.
 • 0 (0 voturi)    
  Un feedback administrativ (Joi, 16 aprilie 2009, 12:29)

  Romeo [anonim]

  Eu sunt la UBB, nu la psihologie, ci angajat administrativ. Pot spune insa ca domnul David este intr-adevar un om deosebit. Asta se extinde si la doctoranzii lui pe care ii deosebesti de la distanta intre ceilalti prin pregatire profesionala, eleganta si bun simt. Omul acesta chiar creaza o Scoala cu respiratie internationala, si UBB trebuie sa se bucure ca are astfel de specialisti. Romeo
 • 0 (0 voturi)    
  O vorba (Vineri, 22 mai 2009, 16:24)

  Alex [anonim]

  Da, este un profesionist de exceptie iar prin caracterul si eleganta aparte a reusit sa aduca o respiratie internationala in psihologia din Romania. Felicitari dansului dar si autorului articolului care scoate in fata si asfel de oameni nu doar galagiosi cu notorietate.
 • 0 (0 voturi)    
  Poti fi si mandru de Romania (Sâmbătă, 4 iulie 2009, 10:56)

  Alex [anonim]

  Interesant interviul si inteligent tip. Bravo!
 • 0 (0 voturi)    
  Feedback (Luni, 6 iulie 2009, 0:41)

  Miha [anonim]

  Il stiu pe profesorul David din Facultate; am facut psihologie. Este un tip carismatic si foarte destept. Eu acum sunt in SUA si mai citesc siteurile romanesti. Ma bucura sa vad ca apar in Media din tara oameni deosebiti, nu doar mondeni. Mihaela
 • 0 (0 voturi)    
  rusine (Joi, 16 iulie 2009, 23:12)

  anonim [anonim]

  rusine sa le fie celor care am lasat comentarii de rau despre prof David.unii sunteti chiar inculti si aveti tupeu sa vobiti asa despre un om atat de cult k si el...il cunosc destul de bine pe acest om si stiu cum a excelat el...nu cum ziceti unii k e ipocrit k restul...el provine dintr`o familie modesta si a invatat mult k sa ajunga unde a juns...iar cei care spun k de aia a venit din SUA k nu a rezistat nu e adevarat...si in momentul de fata mai merge in SUA,pt k e f cautat,asa k mai bine ati investiga inainte sa faci comentarii carcotase...de fapt asa e in Romania...intotdeauna ne gasim sa judecam pe cei buni nu pe cei rai


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by