Saptamina aceasta va iesi pe piata cea mai noua carte de istorie recenta, Pitesti. Cronica unei sinucideri asistate, semnata de Alin Muresan, expert al Serviciului Muzee-Memorie in cadrul IICCR, care are ca obiect de studiu „fenomenul Pitesti”. Lucrarea aparuta la Polirom este publicata sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), informeaza editura.

Ruxandra Cesereanu, cunoscuta ca specialista in istoria si mentalitatile comunismului, considera ca prin acest studiu "autorul doreste sa ofere tuturor cititorilor romani, nu doar intelectualilor, o lectie de anatomie, minutioasa, detaliata, pe indelete, astfel incit toata lumea sa afle si sa inteleaga (nu si sa accepte!) ceea ce s-a petrecut la Pitesti, si nu doar acolo, ci si in alte spatii carcerale inrudite. Din acest punct de vedere, lucrarea este intr-adevar monografica si aplicata, elaborata dupa fisele cronologice ale evenimentelor si sprijinita pe portretele personajelor principale".

Autorul studiului, Alin Muresan, arata ca "intimplari atit de traumatizante asemenea celor de la Pitesti sint greu de acceptat ca lectura si inca si mai greu de rememorat de catre victime. Daca sintem de acord ca s-a vorbit destul de mult despre actiune (cu toate ca doar in cercurile interesate, intrucit la nivelul totalitatii populatiei exista in continuare un semnificativ vid de informatii), opinam ca nu s-a vorbit destul de bine despre aceasta. Demersul nostru incearca sa ofere o privire de ansamblu asupra faptelor, beneficiind de surse care nu au fost disponibile in cazul incercarilor de pina acum de a creiona un contur general a ceea ce e numit impropriu reeducare"

La sfarsitul anului trecut au fost publicate doua lucrari sub egida IICCR – Experiente carcerale in Romania comunista si Elite comuniste inainte si dupa 1989. Alte doua lucrari sunt in curs de aparitie: Dictionarul comunismului sub coordonarea lui Stephane Courtois (editia romana va fi publicata in colaborare cu un grup de specialisti ai IICCR, condus de istoricul Marius Oprea) si Dictionar al penitenciarelor din Romania comunista, editat sub egida IICCR, informeaza editura Polirom.

In cadrul editurii Polirom se afla in pregatire alte lucrari de istorie recenta:

• Dictionar al penitenciarelor din Romania comunista, care isi propune sa prezinte o istorie a tuturor unitatilor penitenciare (peste 120) care au functionat pe teritoriul Romaniei in perioada 1945-1967, fiind prima monografie completa a sistemului carceral comunist.

• Dictionarul comunismului, aparut recent in Franta, la prestigioasa Editura Larousse va intra pe piata romaneasca de carte in anul 2008. Editia romana, completata cu aproximativ 60 de pagini dedicate comunismului romanesc, va fi editata de Polirom in colaborare cu un grup de specialisti ai IICCR, condus de istoricul Marius Oprea. Versiunea originala a fost elaborata de un grup de 20 de istorici si politologi francezi, condus de Stephane Courtois, director de cercetare la CNRS (Universite Paris X), coordonator al Cartii negre a comunismului: