Noism, cea mai importantă companie niponă de dans contemporan, va prezenta pe 30 martie 2017, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București spectacolul La Bayadere – Țara Iluziilor, o poveste transmisă din generație în generație, dincolo de amintiri și istorie.

La Bayadere cu Noism, la TNBFoto: Afis spectacol

Dupa reprezentatia de la Bucuresti, turneul Noism va continua la Sibiu, unde vor avea loc două reprezentații cu spectacolele The Match Seller’s Tale și Passacaglia, pe 5 și 6 aprilie 2017, în avanpremiera Festivalului Internațional de Teatru (FITS 2017).

Noism a fost înființată în 2004 de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie profesionistă de dans care urmărește tradiția dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentații în 11 orașe din opt țări și a fost onorată cu prestigiosul Premiu Asashi Performing Arts în 2008, pentru prezentarea excepțională a lucrării Nameless Hands – house of dolls. Ulterior, Noism a interpretat coproducția Nameless Poison – black monk în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Cehov din 2009. În 2011, compania a fost invitată la celebrul festival de muzică clasică Saito Kinen Festival Matsumoto, condus de Seiji Ozawa. Astăzi, Noism continuă să fie apreciată și recunoscută drept cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan.

Jo Kanamori, Director Artistic al Noism, a studiat cu Maurice Bejart la Școala-atelier Rudra Bejart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Național al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Kanamori a revenit în Japonia în 2002. Primul său proiect, No-mad-ic project – 7 fragments in memory a fost onorat cu cel de-al treilea premiu Asahi Performing Arts Awards în 2003. Kanamori a regizat lucrările operei lui Bartok, Bluebeard’s Castle și Mandarinul miraculos. A obținut numeroase premii, iar în 2008 a primit prestigiosul Premiu al Ministrului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia.

În vara lui 2016, Jo Kanamori a pus în scenă La Bayadere – Țara Iluziilor, o adaptare a cunoscutei capodopere de balet clasic, folosind o expresivitate corporală perfectă și o narațiune pe mai multe planuri. Dramaturgul și scenaristul Oriza Hirata a adaptat îndrăzneț pentru Noism o poveste tragică „…această piesă nu fusese produsă încă de niciun mare coregraf al secolului 20...”, declară Jo Kanamori. Costumele și decorul au fost create de profesioniști din diverse domenii.

Aranjamentul scenic, costumele și decorul din lemn aparțin arhitectului Tsuyoshi Tane, designerului Yoshiyuki Miyamae, de la celebra casa de moda Issey Miyake și producătorului de mobilă Masaki Kondo, cu toții colaboratori ai Noism.

Muzica este bazată pe partitura originală semnată de Ludwig Minkus, cu adăugirile lui Yasuhiro Kasamtasu, aflat la prima colaborare cu Noism.

Spectacolul este interpretat de 20 de dansatori, care fac parte din Noism1 – grupul de bază al companiei, din Noism2 – grupul dansatorilor stagiari, precum și de actori invitați ai Shizuoka Performing Arts Center.

Biletele se găsesc la Agenția Teatrului Național București, în rețeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Carrefour, benzinăriile OMV, librăriile Cărtureşti, Humanitas, Diverta) şi online pe www.eventim.ro şi www.mystage.ro.

Trupa "Noism" participa în România în cadrul seriei "Întâlnirile JTI" organizate și în acest an de Fundația Art Production, cu consilierea artistică a Silviei Ghiață.