Asociația Crucea Albastră din România vă invită marți, pe data de 14 martie 2017, ora 14, la Așezământul Nazaret din Șura Mică, în apropiere de Sibiu (Șoseaua Sibiului nr. 141), cu ocazia evenimentului de încheiere a proiectului „Reabilitarea dependenților de alcool și droguri din medii defavorizate”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

ProiectFoto: Asociatia Crucea Albastra

În cadrul evenimentul de încheiere vom prezenta rezultatele proiectului și o expoziție de lucrări realizate de către beneficiari în cadrul orelor de terapie prin artă. Vor vorbi dr. Holger Lux, manager de proiect și directorul centrului din Șura Mică, Gabriela Bălan, psiholog și psihoterapeut, Ana Maria Fulea, psiholog și psihoterapeut, Marius Oltean, director executiv Crucea Albastră din România și Rareș Kerekeș, pictor și voluntar art-terapeut, alături de beneficiari ai proiectului. Evenimentul va fi precedat de un concert Dragonu, duminică pe 12 martie, ora 17, la Șura Mică, pentru beneficiul pacienților și al prietenilor și partenerilor asociației Crucea Albastră.

Proiectul „Reabilitarea dependenților de alcool și droguri din medii defavorizate” s-a derulat timp de un an și a dus la identificarea a 75 de persoane dependente de alcool și droguri motivate pentru tratamentul de reabilitare, care nu puteau acoperi costurile tratamentului. Dintre acestea, 52 de persoane au fost internate într-unul dintre cele două centre patronate de Crucea Albastră din România, bărbați și femei, tineri, vârstnici sau adulți, din mediul rural și urban. Proiectul a avut o rata de retenție în program de aprox. 80%, un număr de 42 de beneficiari rămânând internați pentru o perioadă de cel puțin o lună (până la 6 luni de terapie).

Iată ce zice Petre, un beneficiar de 49 de ani din București, dependent de alcool, care după trei luni de terapie s-a întors la slujba de muncitor în construcții: „Foarte mult m-a ajutat proiectul. Și grupul m-a ajutat, și orele de terapie cu grupul, și cu doamna psiholog, și ergoterapia. Înainte să plec mi-am făcut pregătirea pentru afara și asta mi-a prins foarte bine. Și acum vine cineva la mine și zice ‘Chiar nu mai bei și tu o bere’, se întâmplă exact cum ne-a învățat acolo cu anturajul. Și eu nu mă ascund, nu ocolesc, le zic ‘Băi băieți, beți voi, că eu am băut destul’ și îmi iau o apa sau un suc și n-am treabă”. Silviu, un tânăr roma de 19 ani din comuna Satu Nou, județul Constanța, dependent de droguri așa-zis etnobotanice, după o ședere de trei luni la centrul de reabilitare, declară: „M-a ajutat să stau la centrul de la Șura Mică pentru că, în primul rând, nu aveam suficiente informații, nu știam care sunt metodele și nu eram destul de puternic ca să mă las de droguri singur. M-a ajutat să mă redescopăr pe mine și calitățile pe care le am, să îmi prețuiesc mai mult familia, să mă bucur că trăiesc. M-a ajutat personalul enorm de mult, pentru că ei chiar se implică în chestia asta, terapiile de grup, felul în care împletesc cei de acolo utilul cu plăcutul, religia cu psihologia.”. La finalul curei, Silviu a lucrat o vreme pentru o terasă din stațiunea Mamaia, apoi s-a reîntors acasă, unde s-a confruntat cu o recidivă, depășită odată cu relocarea la București, unde lucrează în prezent ca ospătar.

În cadrul proiectului au avut loc, de asemenea, activități de întărire a capacității organizației, precum instruirea personalului terapeutic pentru lucrul optim cu persoane din medii defavorizate, participarea psihoterapeuților la cursuri internaționale de specialitate, includerea serviciului de consult și tratament psihiatric pentru toți beneficiarii, introducerea terapiei prin artă la cele două centre, dotarea unei săli de fitness la centrul pentru bărbați, achiziționarea de materiale și echipamente pentru ergoterapie (prelucrare a lemnului și croitorie) și organizarea unor evenimente și activități culturale și educaționale. Printre artiștii care au fost invitați să discute cu pacienții despre recuperarea din dependența de alcool și droguri și pentru a susține lecturi, lecții de artă sau concerte, menționăm scriitorii Dan Sociu și Cristian Fulaș, artiștii plastici Laurențiu Zloteanu și Rareș Kerekeș și interpreții Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Ela&Solo, cvartetul Intermezzo, taraful Școlii de muzică de la Hosman și rapperul Dragonu.

Asociația Crucea Albastră din România este o organizație umanitară afiliată la Federația Internațională a Crucii Albastre, care are ca misiune asigurarea de asistență de specialitate dependenților de alcool și de droguri. Asociația patronează două centre de reabilitare psiho-socială de tip comunitate terapeutică pentru persoanele dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc sau cu alte dependențe – un centru pentru bărbați, aflat în localitatea Șura Mică, și un centru pentru femei, aflat în localitatea Șelimbăr, ambele în apropiere de Sibiu.

Considerăm că rezultatele proiectului nostru demonstrează cu prisosință nevoia existentă actualmente pentru tratamentul rezidențial de reabilitare de tip comunitate terapeutică accesibil persoanelor care se confruntă cu dependența de alcool sau droguri, precum și utilitatea și eficiența acestuia. În acest scop, vă invităm să susțineți alături de Asociația Crucea Albastră din România adoptarea de către statul român a unei politici publice de finanțare a costurilor tratamentului de reabilitare în cadrul comunităților terapeutice, prin intermediul asigurărilor sociale și medicale, pe baza principiului subsidiarităţii practicat de multă vreme în spaţiul Uniunii Europene.