După reprezentații de succes în New York, Paris, Stockholm, spectacolul de teatru The Fever, un one-woman show cu actrița Simona Măicănescu se joaca la ARCUB. Spectacolul, realizat după un text de Wallace Shawn, în regia lui Lars Norén, va avea loc pe 10 și 11 martie, de la ora 20:00, la Sala Mare a sediului ARCUB, (strada Lipscani, nr. 84-90) și se va juca în limba engleză, cu supratitrare în română.

The Fever: foto Francois BerthonFoto: ArCuB

The Fever, un monolog dramatic de mare forță, scris între 1985 și 1990, este o examinare profundă și îndârjită a inegalității sociale și a legăturilor dintre bogăția pe care mulți o iau drept firească și sărăcia și suferința care bântuie milioane de vieți. Simona Măicănescu joacă rolul unei femei înstărite din New York, care începe să exploreze trecutul fiecărui obiect material de care este încojurată, fundamentele pe care și-a construit stilul de viață și modul de a gândi. Ea își părăsește orașul și călătorește dintr-o țară săracă în alta, urmărită mereu de paradoxul nedreptății economice: unii au totul, iar alții - nimic. Și de fiecare dată când se reîntoarce acasă, începe să se îndoiască de toate convingerile pe care le-a moștenit.

Povestea, marcată de momente cu umor imprevizibil, se dezvoltă gradual și pune întrebări despre nedreptatea socială cu care fiecare dintre noi se confruntă în fiecare zi și pe care nu o conștientizează. Prin textul lui Wallace Shawn, publicul are ocazia să înțeleagă ce înseamnă să fii un invidid plin de compasiune, liberal, și în același timp, un membru al clasei privilegiate, într-o societate bogată, a cărei existență se bazează tocmai pe suprimarea celor mai puțin norocoși.

Spectacolul reunește o echipă internațională de renume. Autorul, Wallace Shawn are o carieră impresionantă ca actor de teatru, televiziune și film. Recunoașterea internațională a venit o dată cu colaborarea cu Woody Allen sau André Gregory. Totodată a devenit cunoscut pentru scenariile și piesele sale. Pentru The Fever a primit un premiu OBIE (Off- Broadway Theater Awards). Regizorul Lars Norén, considerat a fi cel mai important dramaturg suedez după Strindberg, s-a făcut remarcat prin piesele sale în numeroase teatre din Europa. Din 1993, a început să pună în scenă piese de Shakespeare, Eschil, Ibsen și Cehov, dar și propriile texte. The Fever reprezintă prima sa semnătură ca regizor pe textul unui alt dramaturg contemporan. Interpreta acestui one-woman show, Simona Măicănescu, de origine română, a avut ocazia să lucreze în regia unor regizori cunoscuți, precum Silviu Purcărete, Lucian Pintilie, Tompa Gábor și Andrei Șerban. După ce a jucat într-o coproducție româno - franceză prezentată la Avignon, în 1994 a fost invitată să joace la Teatrul Odeon din Paris. A decis apoi să se mute în Franța și a continuat să joace atât în franceză cât și în engleză.