​Conferintele Teatrului National

Matei Stircea-Craciun sustine conferinta cu tema Brancusi - recuperarea sublimului

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 27 februarie 2017, 13:42 Actualitate | Cultură

Matei Starcea Craciun
Foto: TNB
Duminica 5 martie 2017, de la ora 11.00 are loc o noua editie a Conferintelor Teatrului National. De aceasta data, la intalnirea de la Sala Atelier a TNB vine Matei Stîrcea-Crăciun care va sustine conferinta cu tema Brâncuși – recuperarea sublimului.

Cu importante cercetări consacrate curentului lansat de Brâncuși în arta secolului al XX-lea, Matei Stîrcea-Crăciun este specializat în antropologie simbolică, brâncușiologie și abordări hermeneutice ale sculpturii abstracte.

„Brâncuși rămâne unul dintre cei mai mari sculptori ai sublimului în secolul 20. Prin căutarea esenței, demersul său urmărește identificarea unui numitor comun al civilizațiilor umane, simbolul prim, gradul zero al culturii, cauza materială a cunoașterii, așa cum o definea Aristotel.
Deținem în prezent instrumentele necesare pentru a demonstra că aparentul ermetism ce i-a fost imputat este consecința unei inadecvări de metodologie critică. Vom aborda câteva motive celebre, precum Sărutul, Cumințenia Pământului, Rugăciune, Prințesa X, pentru a oferi auditoriului chei de accedere la imaginarul operei brâncușiene” (Matei Stîrcea-Crăciun).

Matei Stîrcea-Crăciun s-a nascut in 1947 si a obținut licența în filologie la Universitatea București (1975); referent de specialitate la Centrul Demografic ONU-România (1975-1984); cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer (1984 - prezent ); bursier al Asociației Britanice pentru Europa Centrală și de Est și al Consiliului Britanic (1993); doctorat în antropologie și istorie, Universitatea București (1993); post-doctorat Fulbright, Queens College, City University of New York și Georgetown University, Washington (1995); secretar științific la Institutul de Antropologie Franisc Rainer (1997-2011); bursier Getty, Universitatea East Anglia (2000).

Cărți:
- Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte, Perspectiva endogenă, Brâncuși – simbolismul hylesic;
- Brâncuși – Limbajele materiei, Simbolism hylesic, Studiu de hermeneutică a sculpturii abstracte;
- Paul Neagu – Nouă stațiuni catalitice, Simbolism hylesic, Studiu de hermeneutică a sculpturii abstracte;
- Brâncuși – Simbolismul hylesic.


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

304 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version