Muzeul Municipiului București anunta vernisajul expoziției permanente În apropierea sfinților – frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani, care va avea loc vineri, 24 februarie 2017, orele 17.30, în Corpul Lapidarium al Casei Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).

In apropierea sfintilor - frescele Manastirii Vacaresti dupa 40 de aniFoto: Afis expozitie

Construcția Mănăstirii Văcărești a început în anul 1716 la inițiativa lui Nicolae Mavrocordat (1680 - 1730), domn al Țării Românești, însă edificarea întregului complex s-a finalizat în timpul domniei fiului său, Constantin Nicolae Mavrocordat (1711 - 1769).

Ansamblul Văcărești a avut un trecut zbuciumat, afectat de incendii și cutremure, transformat în penitenciar pentru deținuții revoluționari din 1848 și în timpul răscoalelor țărănești din 1864. În perioada 1850 – 1864, așezământul a fost aproape abandonat, iar spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial a fost avariat de bombardamente. După anul 1947 și până în 1964 aici s-a aflat Penintenciarul Corecțional Văcărești, închisoare de tranzit pentru deținuții politici din timpul regimului de comunist.

Deși numeroși oameni de cultură s-au opus acestui demers, în anul 1984 Nicolae Ceaușescu a decis demolarea Mănăstirii Văcărești pentru a face loc Tribunalului Capitalei. Din cei aproximativ 2.500 m² de frescă s-a reușit extragerea a cca. 120 m² din Biserica Sfânta Treime, reprezentând 80 de fragmente selectate de către istoricul de artă Alexandru Efremov. O parte dintre aceste acestea au fost restaurate de o echipă de specialiști coordonată de Prof. univ. dr. Dan Mohanu, Departamentul Conservare și Restaurare al Facultății de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naţionale de Arte Bucureşti.

Expoziția este curatoriata de Dr. Grina-Mihaela Rafailă și Drd. Cezar Petre Buiumaci, muzeografi în cadrul Biroului de Istorie Bucureșteană, Muzeul Municipiului București.