Sub titlul THE OSCARS: And the Nominees Should Be…, The New York Times publica in editia de duminica optiunile celor trei cronicari de film ai celui mai important ziar american: A.O. Scott, Manohla Dargis si Stephen Holden, informeaza Institutul Cultural Roman din metropola americana.

Filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", este mentionat de catre doi dintre cei trei critici la cinci categorii din opt. A.O. Scott si Manohla Dargis considera astfel ca 4, 3, 2 ar trebui nominalizat la Oscar (si nu doar in calitate de film strain) la urmatoarele sectiuni: “Cel mai bun film”, “Cel mai bun regizor”, “Cea mai buna actrita intr-un rol principal” (Anamaria Marinca), “Cel mai bun actor intr-un rol secundar” (Vlad Ivanov), “Cel mai bun scenariu original”.

De asemenea, la categoria “Cel mai bun scenariu original”, criticul A.O. Scott nominalizeaza filmul lui Corneliu Porumboiu, "A fost sau n-a fost".

Institutul Cultural Roman mentioneaza ca dosarul dedicat Oscarurilor de The New York Times este pentru mediile profesionale ale cinematografiei americane momentul de maxima vizibilitate si autoritate in procesul care influenteaza nominalizarile. Prezenta la toate aceste categorii a filmului 4, 3, 2, mentionarea filmului romanesc de catre doi dintre cei trei critici, dar mai ales faptul ca 4, 3, 2 are cele mai multe nominalizari dupa productia americana "There Will Be Blood" (regizat de Paul Thomas Anderson) e o dovada incontestabila a gradului de recunoastere critica pe care l-a castigat filmul in America.

"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" nu va candida in competitia oficiala decat la categoria “Cel mai bun film strain”. Optiunea apartine distribuitorului peliculei care nu a putut anticipa amploarea succesului de care filmul se bucura in America.

Cristian Mungiu si Vlad Ivanov vor fi prezenti la ceremonia decernarii premiilor criticilor de film de la Los Angeles si la cea a Globurilor de Aur intre 12 si 13 ianuarie.

Filmul va fi lansat oficial la New York pe 25 ianuarie 2008.