Grandiosul spectacol ,,La Traviata”, de Giuseppe Verdi, a cărui regie poartă semnătura artistei Annamária Gombár, revine pe scena Operei Maghiare din Cluj cu o distribuție de excepție: Violetta Valery – Erika Miklósa (solistă de operă distinsă cu premiile Kossuth şi Franz Liszt), Alfredo Germont – Adorján Pataki, Giorgio Germont – Sándor Balla.

Reprezentația are loc joi, 16 februarie 2017, ora 18:30, sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó.

Opera este bazată pe romanul ,,Dama cu camelii” de Alexander Dumas, publicat în 1848. Giuseppe Verdi a văzut versiunea scenică la teatrul Vaudeville, în timpul şederii sale la Paris în 1851-1852, şi a cerut colaboratorului său Francesco Maria Piave să scrie un scenariu. Piave a schimbat drastic povestea. În timp ce Dumas discută problemele sociale actuale în romanul său, Verdi si Piave aleg o abordare psihologică, şi se concentrează pe povestea de dragoste dintre trei personaje.

Premiera operei ,,La Traviata” a avut loc în 6 martie 1853 la teatrul Venețian Teatro Fenice. În Cluj opera a avut premiera în 6 aprilie 1861 sub conducerea directorului Follinus, cu titlul ,,Femeia pierdută”, tradus de Lajos Nádaskay. De atunci ,,La Traviata” este un titlu permanent în repertoriul Operei Maghiare.