Centenarul Lipatti va fi aniversat printr-un concert omagial dedicat marelui pianist si compozitor roman, in interpretarea violonistei Irina Muresanu si a pianistei Angela Draghicescu, artiste de origine romana stabilite in SUA. Evenimentul va avea loc la sala de recital Weill de la Carnegie Hall, din New York, vineri, 3 martie 2017, orele 20, informeaza ICR.

Concert aniversar "Lipatti 100"Foto: ICR

In cadrul acestui recital, vor fi interpretate, in premiera americana, Sonatina pentru vioara si pian si Nocturna pentru pian (dedicata Clarei Haskil), de Dinu Lipatti. De asemenea, publicul newyorkez va mai asculta: Patru arii in stil popular romanesc; Sonata nr. 3 pentru vioara si pian, op. 25 „In stil popular romanesc”, de George Enescu si „Dansuri populare romanesti”, de Béla Bartok.

Pianistul si compozitorul Dinu Lipatti (1917-1950) este considerat unul dintre marii artisti ai secolului XX. In ciuda prezentei sale meteorice in arta muzicala universala si romaneasca, a stralucit la intensitate maxima intr-o mare varietate de roluri: pianist, compozitor, profesor, critic. Arta pianistica lipattiana, pastrata prin inregistrari de valoare inestimabila, precum si activitatea sa muzicala polivalenta au ca sursa avantajul dublei sale vocatii de pianist si compozitor, in care primeaza „intelegerea textului in arhitectura sa componistica”, iar viziunea interpretativa se „cristalizeaza” si se definitiveaza „in contactul viu cu instrumentul” (Aurora Ienei si Dragos Tanasescu – Variante interpretative in viziunea lui Dinu Lipatti, articol in Caietul Simpozionului „D. Lipatti”, p.10). Mari muzicieni ca Yehudi Menuhin, Francis Poulenc, Arthur Honegger si Frank Martin au fost impresionati de talentul lui Dinu Lipatti.

Irina Muresanu a fost apreciata de cotidianul „Boston Globe” ca fiind „nu doar un virtuoz, dar si un artist". Violonista romanca a debutat fulminant pe scenele americane la celebra Carnegie's Weill Recital Hall, atragandu-si imediat simpatizanti si critici favorabile. De-a lungul carierei, Irina Muresanu a concertat alaturi de Orchestra Suisse Romande din Geneva, Orchestra Metropolitana din Montreal, Filarmonica din Boston, Filarmonica din Miami si Filarmonica Transvaal din Pretoria, Africa de Sud, si a cantat pe cele mai importante scene din America de Nord, Europa si Asia. Irina Muresanu este detinatoare a mai multor premii obtinute la concursuri de specialitate de prestigiu, cum sunt Concursul International de la Montreal si Concursul International „Queen Elizabeth”. Este castigatoarea Premiului Pro Musicis International si a Premiului Arthur Foote, acordat de Harvard Musical Association. Artista este si specialista in muzica de camera - este fondator si membru al Boston Trio, din 2002, canta alaturi de Societatea de Muzica de Camera din Andover si cea din Boston, participa la numeroase festivaluri internationale de muzica de camera. In prezent, este profesoara la Conservatorul din Boston si la Universitatea Harvard.

Pianista Angela Draghicescu a studiat la Universitatea de Muzica din Louisiana, cu marele pianist Michael Gurt, si a aparut pe scene importante cum sunt Carnegie Hall, Benaroya Hall, Rudolfinium Auditorium, Mahidon Auditorium si Hindemith Institute. A mai concertat in Franta, Ungaria si Norvegia. In momentul de fata, Angela Draghicescu preda, ca lector, acompaniament si muzica de camera la Universitatea Puget Sound din Seattle, fiind si unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului International „George Enescu”. Teza sa de doctorat, “Redescoperirea lui Nicolae Bretan: ghid pentru liedul romanesc“, este primul manual de dictie romaneasca in limba engleza, oferind strainilor posibilitatea de a se documenta cu privire la liedul romanesc.