Un pusti de-o schioapa se arunca pe jos in mijlocul magazinului; un elev de gimnaziu se plimba prin clasa in mijlocul orei; un adolescent razgaiat „n-are chef" sa invete nicio meserie. Parintilor, profesorilor sau chiar angajatorilor, peisajul le este deja familiar. Cum se face ca acesti copii au ajuns sa-i joace pe degete pe adulti si sa nu mai respecte nicio autoritate?

De ce copiii nostri se transforma in tirani?Foto: Editura Trei

Michael Winterhoff, psihiatru de copii, explica in ce fel abdicarea de la reperele educationale traditionale, dar si incurajarea unei relatii de „parteneriat" (de negociere) intre parinti si copii a dus la situatia in care copiii sunt complet lipsiti de acele oglindiri, limitari si indrumari vitale pentru a deprinde autocontrolul si a creste nu doar fizic, ci si emotional. Discutand tendinta parintilor de a-si proiecta neimplinirile in viata copilului, cartea ne reconduce la radacinile parentajului: copiii trebuie sa redevina copii, iar parintii trebuie sa redevina educatorii grijulii, dar fermi, de care copiii au nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.

Michael Winterhoff are un cabinet de psihiatrie pediatrica in Bonn si este specializat in tulburarile de dezvoltare ale copiilor si adolescentilor.