Licitaţia de artă plastică 'Valoarea în artă - pasiune, recorduri și colecții' este prima licitatie Goldart din acest an. Licitaţia va avea loc miercuri, 25 ianuarie ora 19:30 la sediul casei de licitaţii Goldart. Pe aceeași simeză vor sta alături numele mari ale picturii antebelice precum și o lucrare a celui mai bine evaluat pictor roman contemporan - Adrian Ghenie. Expozitia cu lucrarile de arta supuse licitatie este deschisa si poate fi vizitata la sediul Casei de licitații Goldart.

Catalog licitatieFoto: Goldart Ghildush

Format la școala suprarealismului lui Corneliu Brudașcu (profesor al unei întregi generații de pictori ce scriu destinul postmodern al picturii românești) Adrian Ghenie se detașează prin demersul său ideatic, prin proiecția propriei identități în contextul contemporan, nu doar cultural, ci și istoric.

Potrivit TVR, lucrarea propusă în această licitație aparține perioadei de formare a artistului, în care influența contextului imagistic și cea a observației naturii sub îndrumarea maestrului Brudașcu construiește un univers coerent plastic. Rafinată cromatic, construită din tușe libere, expresive, aproape monocromatică, cu accente de negru colorat în umbra și lumini albe, ireale, lucrarea « Flori » anunță o temă ce va fi reluată peste ani, inspirată de florile lui Van Gogh, intitulată “The Sunflowers in 1937” a cărei vânzare a marcat un nou record de preț al autorului în 2016 (4 milioane euro). Asumată de tânărul autor, considerată completă de acesta, conservă în timp acel moment în care universul imaginilor sale era cel al studiului după natură, de o seninătate gravă, ce anunță frământările sale tematice ulterioare. .

Lucrări semnate de Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu, Eustaţiu Stoenescu, Corneliu Baba, Gheorghe Vanatoru, Ion Vraneantu, dar şi câteva prezente contemporane, oferă o imagine completă a artei româneşti ce vine din colecţii importante pentru a construi alte noi colecţii.

Expoziția poate fi vizitată de luni - vineri, orele 10:00-18:00 precum si sâmbătă 21 ianuarie, orele 11:00-15:00 la sediul Casei de licitații Goldart.