Avocatul proprietarilor sculpturii "Cumintenia Pamantului", Bogdan Grabowski, a declarat pentru agentia de presa News.ro ca opera de arta a lui Constantin Brancusi se afla in cutia ei la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si a precizat ca muzeul a refuzat comodatul de 6 luni, preferand sa semneze unul pentru o luna.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

Bogdan Grabowski a spus ca proprietarii - Paula Ionescu si Alina Serbanescu - asteapta un raspuns ferm din partea statului privind achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului", pentru care si-a exprimat dorinta de a isi exercita dreptul de preemptiune in martie 2015.

"Legea spune ca, pentru o licitatie publica statul are dreptul de preemptiune. I se comunica suma si decide daca accepta. Daca nu, ea poate fi vanduta la licitatie", a declarat avocatul pentru News.ro.

Acum, Grabowski spune ca, cel mai probabil, dupa ce Ionut Vulpescu isi va prelua mandatul, vor primi un raspuns legat de soarta sculpturii lui Brancusi.

"Deocamdata, "Cumintenia" se afla la Muzeul National de Arta, unde sta in cutia ei. Noi am vrut sa semnam cu MNAR un contract de comodat pe sase luni, insa muzeul a refuzat, preferand sa semneze pana la 31 decembrie. Acum, el s-a prelungit cu inca o luna. Probabil, asteapta decizia ministrului", a mai spus Bogdan Grabowski.

Data de 20 decembrie era, potrivit declaratiilor pentru News.ro ale avocatului Bogdan Grabowski, termenul stabilit pentru semnarea actului de vanzare-cumparare a operei "Cumintenia Pamantului".

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de statul roman.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului", iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura "Cumintenia Pamantului" a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusa la Muzeul Bancii Nationale din iunie pana pe 31 octombrie, cand a ajuns la Muzeul National de Arta al Romaniei.