Sopranele Nelly Miricioiu şi Eugenia Moldoveanu, compozitorul şi dirijorul Cornel Trăilescu şi maestrul de cor Stelian Olariu au fost onoraţi cu premii de excelenţă la Gala Premiilor Operelor Naţionale, desfăşurată duminică, la Opera Naţională Bucureşti (ONB).

Marele Premiu al Galei i-a revenit sopranei de origine română Nelly Miricioiu, distincţia fiindu-i înmânată de principele Radu al României, informeaza Agerpres.

"Întotdeauna am iubit şi am preţuit tradiţia românească. Şi dacă într-un fel mic am putut să contribui la această bogăţie, viaţa mea şi-a găsit cursul", a mărturisit artista.

Acesteia i-a fost conferit şi titlul de "Cetăţean de Onoare" al municipiului Iaşi. Distincţia, oferită de primarul Mihai Chirică, a fost înmânată de directorul Ateneului din Iaşi, Andrei Apreotesei.

În cadrul Galei, juriul, format din muzicologul Anca Florea, criticul de balet Vivia Săndulescu, muzicologul Luminiţa Arvunescu, scenograful Viorica Petrovici, criticul muzical Costin Popa şi dirijorul Horia Andreescu, a acordat 15 premii.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de operă, înmânat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a revenit montării "Carmen" de Georges Bizet, regia Karel Drgac, Opera Naţională Română Iaşi.

Edilul Bucureştiului a atras atenţia asupra responsabilităţii de a investi în cultură.

"Un leu investit în cultură se transformă în nestemate. Niciodată un buget alocat culturii nu este pierdut. Avem o mare responsabilitate, iar România întotdeauna a învins prin cultură, prin tradiţie, prin pasiune, prin astfel de oameni", a spus Gabriela Firea.

Premiul pentru "Cel mai bun solist liric", înmânat de soprana Silvia Voinea, a revenit baritonului Florin Estefan, managerul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, pentru rolul Oneghin din spectacolul "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, "Cea mai bună solistă lirică" fiind desemnată mezzosoprana Maria Jinga de la Opera Naţională Bucureşti pentru rolul Dorabella din spectacolul "Cosi fan tutte" de Wolfang Amadeus Mozart; distincţia a fost înmânată de Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO.

Premiul pentru "Cel mai bun spectacol pentru copii", înmânat de tenorul Florin Diaconescu, a revenit spectacolului "Prinţul Árgyélus" de Peter Toth, regia Istvan Albu, Opera Maghiară Cluj-Napoca, iar "Cel mai bun spectacol din creaţia românească" a fost considerat "Enesciana", regia şi coregrafia Horaţiu Cherecheş, de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa.

"Cea mai bună solistă balet" a fost desemnată Bianca Fota, pentru interpretări în spectacolele "In the Middle, Somewhat Elevated" în coregrafia lui William Forsythe, şi "DSCH" în coregrafia lui Alexei Ratmanski, în timp ce premiul pentru "Cel mai bun solist balet" a revenit lui Robert Enache, pentru interpretări în spectacolele "In the Middle, Somewhat Elevated" în coregrafia lui William Forsythe, "In the Night" în coregrafia lui Jerome Robbins şi "DSCH" în coregrafia lui Alexei Ratmanski. Ambele spectacole aparţin Operei Naţionale Bucureşti, premiile fiind înmânate de prim-balerinul Pavel Rotaru.

Premiul special al juriului, înmânat de balerina Ileana Iliescu, a fost decernat maestrului coregraf Carlos Vilan, pentru cea mai bună coregrafie-divertisment opera "Carmen" de Georges Bizet, la Opera Naţională Română Iaşi.

Premiul pentru "Cel mai bun debut liric feminin", oferit de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, a revenit Luciei Mihalache, pentru rolul Carmen din opera "Carmen" de Georges Bizet, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa, iar "Cel mai bun debut liric masculin" a fost considerat Horia Sandu, pentru rolul Rocco din spectacolul "Fidelio" de Ludwig van Beethoven, Opera Naţională Bucureşti.

"Cel mai bun coregraf" a fost desemnat Horaţiu Cherecheş, pentru coregrafia spectacolelor "Crăiasa Zăpezii" de Jean Sibelius şi Edvard Grieg şi "Enesciana", Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa. Premiul a fost oferit de maestrul Ioan Tugearu.

"Crăiasa Zăpezii" de Jean Sibelius şi Edvard Grieg, coregrafia Horaţiu Cherecheş, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa, a fost considerat "Cel mai bun spectacol de balet". Distincţia, oferită de maestrul Renato Zanella, a fost primit de managerul teatrului constănţen Daniela Vlădescu.

Premiul pentru "Cele mai bune costume", înmânat de Doina Levintza, a fost acordat Adrianei Urmuzescu, pentru concepţia costumelor din spectacolele "Lacul lebedelor" de Piotr Ilici Ceaikovski şi "Don Quijote" de Ludwig Minkus, Opera Naţională Română Iaşi, iar premiul pentru "Cel mai bun decor", înmânat de maestrul Petrică Ionescu, a revenit Nataliei Kornilova, pentru concepţia decorului din spectacolului "Crăiasa Zăpezii" de J. Sibelius şi Edvard Grieg, Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski Constanţa.

"Cel mai bun dirijor" a fost considerat Jozsef Horvath de la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, distincţia fiind înmânată de celebrul regizor Andrei Şerban, profesor la Columbia University din New York, iar "Cel mai bun regizor" a fost ales Karel Drgac, pentru regia spectacolului "Carmen" de Georges Bizet Opera Naţională Română Iaşi. Premiul a fost înmânat de vicepremierul Vasile Dâncu.

În cadrul Galei, au mai fost acordate premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate de către Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu" Chişinău: Premiul de excelenţă - Vladimir Dragoş; Premiul pentru întreaga activitate - Elena Gherman; Opera Naţională Română Cluj-Napoca: Premiul de excelenţă - Vasile Solomon, Premiul pentru întreaga activitate - Fülöp Martin; Opera Maghiară Cluj-Napoca: Premiul de excelenţă - Kele Brigitta, Premiul pentru întreaga activitate - Laskay Adrienne; Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" Constanţa: Premiul de excelenţă - Adrian Stănache, Premiul pentru întreaga activitate - Silvia Ţigmeanu; Opera Naţională Română Iaşi: Premiul de excelenţă - Ella Urmă; Premiul pentru întreaga activitate - Camelia Şotrin Pascu; Opera Naţională Bucureşti: Soprana Eugenia Moldoveanu - Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, compozitorul şi dirijorul Cornel Trăilescu Premiul de Excelenţă, iar Premiul Special al juriului - maestrul de cor Stelian Olariu.

Invitatul special al Galei a fost tenorul Roberto Alagna, care a cântat pentru prima dată pe o scenă din România, celebrul solist interpretând arii de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, David Alagna.

Orchestra şi Ansamblul de Balet al ONB au evoluat sub bagheta maestrului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic al ONB, şi a maestrului Tulio Gagliardo Varas, coordonatorul artistic al Ýzmir Devlet Opera ve Balesi, Turcia.

Finalul Galei i-a reunit pe soprana Nelly Miricioiu şi pe tenorul Roberto Alagna, alături de Corul, Orchestra şi întreg colectivul ONB, interpretând colindul "O ce veste minunată", îndelung aplaudat de cei prezenţi.

Desfăşoară pentru prima dată pe scena Operei Naţionale Bucureşti, cea de-a IV-a ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, a fost organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.