Stirile pot fi povestite, pentru ca in spatele fiecarei stiri se afla o poveste. Despre asta e vorba in a doua carte de reportaj a jurnalistei Liliana Nicolae, "30 de povestiri adevarate". "30 de povestiri adevarate. Carte de reportaj", de Liliana Nicolae, aparuta la editura Casa de pariuri literare, va fi lansata la Targul de Carte Gaudeamus, pe 19 noiembrie, la ora 14:00, la standul Editurii.

30 de povestiri adevarateFoto: Editura Casa de pariuri literare

"30 de povestiri adevarate" sunt 30 de reportaje care zabovesc asupra unui subiect, il intorc pe toate partile, il pun in context si-l prezinta din mai multe unghiuri. Sunt subiecte oricand de actualitate, care ne afecteaza viata la un moment dat, intr-o anumita masura.

Reportajele din aceasta carte merg dincolo de stiri si - asa cum spuneam - spun povestea din spatele unei stiri. O umanizeaza.

Sanatatea, coruptia, migratia, copiii singuri, copiii exploatati, drepturile minoritatilor, comunismul - sunt doar cateva dintre subiectele abordate.

Nu lipsesc personaje cu povesti memorabile, oameni pasionati de ceea ce fac, cu initiative care n-au cum sa ne lase indiferenti.

O parte dintre reportaje au fost publicate in revista Dilema veche sau sunt adaptari dupa documentare difuzate la Radio Europa FM si Radio Romania.

Liliana Nicolae a publicat in 2015 prima sa carte de reportaj, "Locuri, oameni, povesti" (Editura Casa de Pariuri Literare). Lucreaza in presa din 1990. A debutat la Giurgiu, in presa locala, iar din 1999 a fost redactor la BBC World Service, pana in 2008, la inchiderea sectiei in limba romana de la Bucuresti. A lucrat apoi la Radio Romania Actualitati, unde a realizat documentare si reportaje radio. Din 2007, scrie reportaje pentru Dilema veche, iar in prezent este producator la Radio Europa FM si preda reportajul radio la Scoala de Studii Avansate in Jurnalism din Chisinau.

A transmis din Irak, Kosovo si Transnistria.

Reportajele sale au primit numeroase premii, printre care: Cel mai bun reportaj radio (acordat de Clubul Roman de Presa, 2003), "Reporter European" (acordat de Parlamentul European, 2008 si 2013), Cel mai bun articol de presa scrisa (Agentia RADOR, 2009), "Jurnalistul - actor social" (Uniunea Ziaristilor Profesionisti, 2010), precum si nominalizari la Festivalul international de documentare radio PRIX Europa (2010 si 2011).