Nu se poate sa nu observati la Targul de carte Gaudeamus, ce abia a inceput, ca volumele de la editura Nemira arata mai bine, ca au inceput sa apara si titluri mai indraznete, mai riscante la vanzare si ca editura a iesit dintr-un con de umbra. In interviul de mai jos, cu Ana Nicolau, noul director al editurii, gasiti semnalate si cateva dintre noile titluri aparute la Nemira printre care: Zgomotul timpului de Julian Barnes si Numarul de aur de Matila C. Ghyka

Ana Nicolau, Directoarea Editurii NemiraFoto: Hotnews

Idei principale:

- Schimbarea de management a avut loc in ianuarie 2015. A fost vorba de o schimbare pe care o discutasem cu tatal meu, doar ca ar fi trebui sa se intample anul acesta, cand editura Nemira implineste 25 de ani. A fost un lucru pe care-l planuisem impreuna.

- Eu am venit cu o viziune atat asupra editurii, cat si asupra business-ului. In 2014 am terminat un master in domeniu, la Oxford si am avut prilejul sa vad cum se intampla lucrurile pe piata de carte din Anglia si Statele Unite.

- Am relansat editura Nemi de carte pentru copii. Alta initiativa a fost aceea de a redesena majoritatea colectiilor. A treia initiativa a fost aceea de a ne reintoarce catre autorii romani, in special catre autorii tineri – autori pe care sa-i crestem si sa-i sprijinim.

- Anul acesta am publicat un tanar autor din Timisoara, Bogdan Munteanu. El a reusit performanta de a ajunge la al treilea tiraj succesiv, in sase luni, adica peste 2000 de exemplare vandute. In general, autorii romani debutanti sunt publicati in 500 de exemplare.

- In anii ’90, editura Nemira era poate singura ce publica autori romani tineri si foarte multi dintre autorii consacrati de azi au debutat la Nemira. Este una dintre directiile pe care le-a sprijinit tatal meu, atunci.

- Exista deja o piata pentru literatura romana – nu este doar o nisa. Insa, autroii roamni tineri se confrunta cu o lipsa de implicare a editurilor in promovarea cartilor. Scriitorii vor ca editura sa faca mai mult decat o lansare, pentru ei, vor un parteneriat cu editura in promovarea cartilor lor. Adica, turnee in tara, discutii in scoli, licee, universitati. Astfel, scriitorul ia contact direct cu cititorii sai.

- La Gaudeamus vom lansa si o colectie de poezie, coordonata de Svetlana Carstean.

- Am inceput sa lucrez in editura in 2011, pe partea de copyright. M-am format in mediul acesta de agentii literare si publisheri din strainatate. Este partea cea mai placuta a muncii mele.

Cateva dintre noutatile importante de la Nemira pe care le puteti gasi la Targul de carte Gaudeamus:

  • Zgomotul timpului de Julian Barnes
  • Inainte de cadere de Noah Hawley
  • Doctorul Thorne de Anthony Trollope
  • Numarul de aur de Matila C. Ghyka
  • Istoria megalomaniei de Pedro Arturo Aguirre    

- Vanzarile online merg din ce in ce mai bine, incep sa depaseasca vanzarile din librarii. Sistemul de distributie si reteaua de librarii din Romania sunt slab dezvoltate si continua sa se inchida librarii. Sunt judete in care nu exista nici o librarie.

- Despre pretul unic al cartii. Mi se pare ca este o initiativa necesara pentru ca librariile pierd teren in fata librariilor online, site-urilor de vanzari. Pretul unic inseamna ca o carte va fi vanduta la acelasi pret in orice librarie ar fi, pe bulevard sau online. Ar fi un instrument de fair-play pe piata cartii

____________________________________

Recomandare de lectura:

Julian Barnes prezinta cu lumini si umbre destinul unui mare muzician, dar si drumul parcurs de Uniunea Sovietica, intr-o stralucita explorare a sensului si a locului artei in societate.

„O ambitioasa alegorie orwelliana despre dificultatile intampinate de artisti in societatile totalitare si o parabola kafkiana despre eforturile unui om fricos de a se lupta cu o realitate suprarealista.“

The New York Times

„Barnes s-a reinventat inca o data.“

Daily Telegraph