Sculptura "Cumintenia Pamantului" va fi expusa in Sala "Constantin Brancusi" a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), a transmis miercuri institutia, potrivit News.ro.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"Luni, 31 octombrie 2016, ca urmare a deciziei Ministerului Culturii, Muzeul National de Arta al Romaniei a transferat la sediul sau lucrarea Cumintenia Pamantului de Constantin Brancusi. Drept urmare, expunerea lucrarilor marelui sculptor din sala omonima a Galeriei de Arta Romaneasca Moderna va fi reconfigurata, adaugandu-i-se un continut informational si educativ specific", arata reprezentantii muzeului.

"Acest demers orientat catre public prin oferirea unui discurs muzeal in acord cu bunele practici in domeniu va constitui un proiect pilot in baza caruia va fi reconfigurata intreaga expunere in Galeria de Arta Romaneasca Moderna", se arata in comunicatul muzeului.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de statul roman.

Lucrarea a fost realizata in 1907 si expusa pentru prima data la Bucuresti in 1910. In 1911, Constantin Brancusi a vandut sculptura "Cumintenia Pamantului" inginerului Gheorghe Romascu. In 1957, regimul comunist de la Bucuresti i-a confiscat abuziv lucrarea si, astfel, ea a fost expusa, pentru urmatoarele decenii, la Muzeul National de Arta al Romaniei. In 2012, mostenitorii lui Gheorghe Romascu au primit inapoi sculptura, in urma unui proces de retrocedare.

Sculptura "Cumintenia Pamantului" a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului", iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura "Cumintenia Pamantului" a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni, de unde, in luna iunie a acestui an, a ajuns la Muzeul Bancii Nationale.