Habsburgi, Windsori, Romanovi, Hohenzollerni, familii regale ale Belgiei, Olandei, Italiei, Iugoslaviei, Bulgariei, Romaniei sau Greciei – monarhiile europene s-au aflat in inima celor doua Razboaie Mondiale.

Sceptrul si sangeleFoto: Hotnews

Intr-o incursiune istorica fascinanta, punctata de portrete, anecdote, momente-cheie, intalniri decisive, jocuri de aliante, Jean des Cars ne introduce in culisele curtilor europene prinse in vartejul celor doua conflagratii care au zguduit secolul al XX-lea.

„Jean des Cars, eminent specialist al marilor dinastii europene, realizeaza – tara dupa tara, deceniu dupa deceniu – un expozeu al faptelor istorice marcante, construind o lucrare plina de vivacitate si bine documentata, o lectura cu atat mai captivanta, cu cat cele aproape 170 de subcapitole care o compun istorisesc, fiecare in parte, o adevarata poveste.“ - Le Figaro Magazine

„Una dintre cele mai bune carti ale autorului si un succes de librarie: urmarim pe parcursul acestor conflicte comportamentele monarhilor, majoritatea inruditi intre ei. Un secol de istorie a marilor familii, a destinelor europene, iar pentru Europa de Est, o memorie regasita.“ - Valeurs Actuelles

In vara lui 1914, Europa este majoritar monarhica: din douazeci si doua de state, nouasprezece sunt regate, imperii, principate sau mari ducate. Astazi, nu au mai ramas decat zece. Primul Razboi Mondial provoaca prabusirea a patru imperii (Germania, Rusia, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman), iar al Doilea spulbera patru regate (Italia, Iugoslavia, Romania, Bulgaria). Cine erau acesti suverani? Dar femeile care le impartaseau destinul?

De la ambitie la orbire, de la curaj la slabiciune, de la gelozie la abnegatie, care au fost triumfurile si esecurile lor? Cum si-au trait gloria, dramele, cum s-au confruntat cu ascensiunea extremismelor interbelice, cu aparitia totalitarismelor? Erau constienti de consecintele gesturilor lor? Sau au fost incapabili sa stopeze avansul nationalismelor? Care au fost vietile lor personale, iubirile si pasiunile secrete? Acesti monarhi, care se vor alia, se vor infrunta si uneori trada, sunt toti inruditi, uniti prin legaturi de sange si matrimoniale. Astfel, „razboiul regilor“ va fi o incredibila reglare de conturi familiala – la scara continentala, apoi mondiala.

Nascut la Paris in 1943, Jean des Cars (pe numele intreg, Jean Marie de Pérusse des Cars) este un scriitor si jurnalist francez, colaborator la Paris Match, Figaro Magazine si Jours de France. Istoric reputat si autor prolific, el si-a creat un nume ca pasionat cronicar al marilor case dinastice europene si al destinelor celor mai ilustri reprezentanti ai acestora. Printre lucrarile sale cele mai cunoscute, multe dintre ele traduse in numeroase limbi, se numara Saga dinastiei de Habsburg, Saga dinastiei de Windsor, Saga dinastiei Romanov, Saga reginelor, Saga favoritelor, dar si biografiile dedicate unor personalitati istorice celebre, precum Ludovic al II-lea al Bavariei, imparateasa Elisabeta a Austriei, printulmostenitor Rudolf al Austriei, imparateasa Eugenia a Frantei si multe altele. Sceptrul si sangele este cea mai recenta carte a sa.