In perioada 21 octombrie – 16 decembrie, Muzeul de Arta Timisoara gazduieste expozitia Ilfoveanu, al carei vernisaj va avea loc vineri, 21 octombrie, de la ora 18:00, la Palatul Baroc din Piata Unirii. Expozitia prezinta cea mai recenta serie de lucrari, pictura in acril pe panza si desen pe hartie, realizate de Sorin Ilfoveanu in perioada 2012 – 2016, dar si lucrari ale sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu, aceasta fiind prima expozitie comuna prezentata de cei doi artisti in Timisoara.

Adrian si Sorin IlfoveanuFoto: Muzeul de Arta Timisoara

Expoziția reunește un fond de 50 de lucrări ale pictorului Sorin Ilfoveanu realizate de-a lungul mai multor perioade de explorare a universului de expresie a artistului, unul care redă atât culori foarte vii, cuprinse într-o explozie cromatică, dar și desene pe hârtie care ilustrează natura într-un spațiu sintetizat, privit în intimitate. Maestrul Sorin Ilfoveanu aduce în atenția publicului iubitor de artă contemporană lucrări de dimensiuni mari și mici, personaje desprinse dintr-o lume fantastică ce înfățișează animalele într-o relație de profundă prietenie cu omul, dar și natura schițată ca o sinteză maximă a detaliilor.

“Tablourile lui Ilfoveanu sunt în acord cu sentimentele sale, caz în care pot fi lesne identificate miturile Greciei antice, mesaje anterioare marii schisme a bisericii creștine, icoana bizantină, dar și „Bizanțul de după Bizanț”, trimițând în chip sugestiv la Orient, la spațiul nostru naționalidentitar, precum și la ecumenismul bisericii ortodoxe din epoca premodernă. Nici motivele ori simbolurile artei occidentale nu sunt străine desenelor artistului. La fel de impresionante sunt imaginile inspirate de textele religioase, dar și acelea construite sub influența culturii populare. În genere, se poate spune că artistul este întro căutare permanentă a propriei identități, că se apropie în două chipuri de lumină, rațional și spiritual”, a declarat Victor Neumann, Directorul Muzeului de Artă Timișoara.

În completarea operelor expuse de Sorin Ilfoveanu, sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu prezintă trei lucrări care înfățișează animalul pasăre în trei ipostaze diferite – lucrarea “Spirit”, realizată din bronz (90 cm), “Pasărea în zbor”, din lemn cu foiță de aur (2,2 m), și “Clamatoria”, din rășină (2,4 m). Lucrările se încadrează în tema universului animalier, unde pasărea reprezintă simbolul mesagerului dintre om și divinitate – de la pământ la cer și în sens invers.

“Expoziția Ilfoveanu își propune să aducă arta contemporană mai aproape de publicul larg, să le ofere privitorilor o experiență intimă cu propriile visuri, cu propriile aspirații, prin intermediul operelor expuse. Înseși cele trei lucrări pe care le voi expune prezintă păsările ca simbol al spiritului uman aflat într-o continuă transformare, care năzuiește spre libertate, doritor de devenire. Alături de tatăl meu, invităm publicul într-o călătorie eliberatoare, intimă și menită să îi decupleze pe oameni de la grijile cotidiene, de la firescul de zi cu zi”, a declarat Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Lucrările prezentate în cadrul expoziției vor fi disponibile spre vânzare pentru vizitatori în perioada 21 octombrie – 16 decembrie. Prețurile pentru picturile și desenele artistului Sorin Ilfoveanu vor varia între 1000 € și 10.000 €, în funcție de dimensiunea lucrării, în timp ce prețurile pentru lucrările de sculptură vor varia între 6500 € și 7500 €.

Despre Sorin Ilfoveanu

Născut la Câmpulung-Muscel, Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani din România, a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, studiind grafica și pictura la clasa profesorului Corneliu Baba. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, din anul 1971, Sorin Ilfoveanu s-a remarcat de-a lungul deceniilor prin participarea la numeroase expoziții de grup și personale organizate atât în cele mai cunoscute galerii din muzee din țară, cât și din străinătate. Începând cu anii 1970 și până în prezent, lucrările sale au fost expuse la Berlin, Rostock, Oslo, Göteborg, Beratzhausen, Londra, Copenhaga, Viena, Veneția, Budapesta, Praga, Bratislava, Ljubljana, Helsinki, Atena, Sofia, Valparaiso, Chicago, Portland, Moscova, Teheran, Beijing, Tokyo, dar și în centrele culturale românești precum București, Mogoșoaia, Iași, Pitești, Sibiu, Cluj și Timișoara.

Despre Adrian Alexandru Ilfoveanu

Lector la secția de Sculptură a Universității Naționale de Artă București, Adrian Alexandru Ilfoveanu s-a născut la Pitești și a urmat cursurile Academiei de Artă din București, secția sculptură. Prima expoziție personală a artistului are loc în anul 1998 la Galeriile de artă Bancorex din București, pentru ca peste patru ani să organizeze prima expoziție personală în afara Europei, la Galeria Littman & White din Portland, S.U.A. Începând cu anul 1997, Adrian Alexandru Ilfoveanu a mai participat la expoziții de artă contemporană internațională în Oslo, Sharjah, Helsinki, New Delhi sau Perugia.