Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat miercuri ca opera Cumintenia Pamantului a lui Constantin Brancusi va fi mutata la Muzeul National de Arta al Romaniei, transferul acesteia de la Muzeul Bancii Nationale urmand a fi facut pana la finalul lunii octombrie, potrivit News.ro.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

"Ca urmare a argumentelor Consiliul Stiintific de la MNAR transmise Ministerului Culturii astazi, a consultarilor si discutiilor purtate cu experti din domeniu in ultima saptamana, dar si a faptului ca mutarea la Muzeul Satului asa cum a fost intentionata ridica o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spatiului care nu pot fi rezolvate in intervalul stabilit, consider, in acest moment, ca revenirea asupra deciziei de a amplasa lucrarea lui Constantin Brancusi la Muzeul Satului este una oportuna si echilibrata", a anuntat Corina Suteu.

Pe 12 octombrie, Ministerul Culturii a anuntat ca opera Cumintenia Pamantului va fi achizitionata de statul roman si ca va fi expusa in curand la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

Paula Popoiu, directorul Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti, a declarat pe 13 octombrie, intr-un interviu acordat News.ro, ca sculptura Cumintenia Pamantului va fi gazduita de cea mai moderna sala a institutiei, dar si ca planuieste sa amenajeze un atelier al lui Brancusi, dupa modelul celui de la Paris, pe pajiste, langa han.

Sambata, in mediul online, au aparut mai multe voci critice la adresa ideii de a muta sculptura, pentru care statul roman a decis sa plateasca 11 milioane de euro pana la finalul lunii noiembrie, la Muzeul National al Satului.

Intre acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi si ale directorului Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, Dragos Neamu, care sustin ca opera lui Brancusi trebuie sa fie expusa intr-un muzeu de arta si ca ideea construirii atelierului Brancusi, pe care directorul Paula Popoiu a expus-o in interviul acordat News.ro, este una nepotrivita.