Artistul Dan Perjovschi a publicat, pe pagina sa de Facebook, mai multe mesaje critice referitoare la mutarea operei "Cumintenia Pamantului" de la Muzeul Bancii Nationale la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", scrie News.ro. El spune ca peste tot in lume Brancusi este expus in muzee de arta, nu la muzee de tehnica populara, si ca, daca acest lucru se va intampla, isi vrea banii donati inapoi.

Dan PerjovschiFoto: Hotnews

Miercuri, Ministerul Culturii a anuntat ca opera "Cumintenia Pamantului" va fi achizitionata de catre stat si ca va fi expusa in curand la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti. Guvernul a decis si constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.

"Inteleg ca exista ideea, propunerea, planul "Cumintenia Pamantului" sa ajunga la Muzeul Satului. Vrem s-o imbracam in ie? Vrem oale si ulcele? La dracu cu arta moderna! Traiasca pasunismul spic! Bai, ati innebunit cu totii? Daca e pe bune, eu vreau banii donati inapoi", a scris vineri seara artistul, care s-a implicat activ in campania "Brancusi e al meu", realizata intru sustinerea subscriptiei publice pentru opera lui Brancusi.

"Peste tot in lume Brancusi este expus in muzee de arta, muzee de arta moderna sau in muzee de arta contemporana. Nu este expus in muzee de tehnica populara, de arta decorativa, de antropologie sau de popice. Atelierul lui Brancusi este reconstruit conceptual in fata Centrului Pompidou, adica a unui muzeu de arta moderna si contemporana si nu in padurea Versailles. Decat sa expunem "Cumintenia Pamantului" la Muzeul Satului, mai bine o expunem la Muzeul de Geologie", a completat Dan Perjovschi.

El mai spune ca asteapta parerea specialistilor si expertilor din muzeele de arta legat de aceasta mutare decisa de Guvern.

"In povestea Brancusi oale, ulcele, pajiste si tulnice (ideea expunerii in Muzeul Satului), astept sa-si spuna parerea specialistii si expertii muzeelor de arta si arta contemporana, institutelor de istoria artei, Academia Romana si toti doctorii in arta (ca si asa sunt cateva mii)", a mai scris Dan Perjovschi sambata pe pagina sa de Facebook.

Paula Popoiu, directorul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", a declarat joi, intr-un interviu acordat agentiei de presa News.ro, ca sculptura "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi va fi gazduita de cea mai moderna sala a institutiei, dar si ca va amenaja un atelier al lui Brancusi, dupa modelul celui de la Paris, pe pajiste, langa han.

"Acesta este sfarsitul: "Un atelier al lui Brancusi va fi reconstituit pe pajiste, langa han"", a adaugat artistul, aflat in Germania pentru primirea unui Rosa Schapire Art Prize.

Dan Perjovschi a fost desemnat castigatorul Rosa Schapire Art Prize din partea Asociatiei "Freunde der Kunsthalle" a Muzeului de Arta din Hamburg (Germania). Selectia laureatului este facuta de o figura publica, expert in domeniul artei, iar in acest an a fost desemnat profesorul Kasper Konig. Premiul are o valoare de 20.000 de euro.

Dan Perjovschi, nascut in 1961, a devenit cunoscut prin mai multe expozitii nationale si internationale, printre care se numara Pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia 1999, Zollverein World Heritage (Essen, 2003), Muzeul Ludwig (Koln, 2007) si Muzeul de Arta Moderna (New York, 2007). Iubitorii de arta din Hamburg il recunosc de la festivalul Subvision 2009, organizat de actualul director al Galerie Gegenwart, Dr. Brigitte Kolle.