Un ziarist italian afirma ca a descoperit cine este Elena Ferrante, scriitoarea de succes citata inclusiv printre nominalizatii la premiul Nobel pentru literatura, dar care isi apara cu hotarare anonimatul, scrie AFP.

In timp ce anchetele s-au concentrat pana acum pe universul si stilul literar al autoarei, ziaristul Claudio Gatti de la cotidianul economic Il Sole 24 Ore s-a interesat de aspectele financiare ale misterului.

Si este sigura ca a gasit femeia din spatele Elenei Ferrante: o traducatoare nascuta in 1953, germanista, care raspunde la numele Anita Raja.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, el a analizat fluxurile financiare ale Edizioni E/O, mica editura din Roma care publica romanele Elenei Ferrante si cu care colaboreaza Anita Raja.

Potrivit acestuia, veniturile editurii au crescut cu 65% in 2014, an in care operele Elenei Ferrante au devenit best-sellers in engleza, si cu 150% anul trecut. Si o crestere de acelasi ordin apare in notele de plata pentru Anita Raja.

Daca aceasta evolutie pare incompatibila cu activitatea unei "simple traducatoare freelance", ea pare in schimb "perfect coerenta" cu evolutia drepturilor de autor ale Elenei Ferrante, crede Gatti.

Initiativa ziaristului a fost insa criticata dur de editura.

"Credem ca acest tip de jurnalism este dezgustator. Sa cauti in portofelul unui scriitor care a decis sa nu isi dezvaluie identitatea", a declarat editorul, pentru The Guardian.

Scriitoarea, care s-a lansat in literatura in anii 1990, a castigat o notorietate internationala gratie tetralogiei sale napoletane "L'amica geniale".

In rarele interviuri pe care le acorda, intotdeauna pe email, ea afirma ca anonimatul ii este necesar pentru a oferi mai multa greutate personajelor si intrigilor sale. Unii acuza insa o abila strategie de marketing.

In ultimii ani, speculatiile nu au incetat sa creasca in jurul identitatii scriitoarei careia nu i se cunoaste nici varsta, nici figura. Chiar daca mai multe nume au fost citate in presa, identitatea sa nu a putut fi confirmata niciodata.

In "Frantumaglia", lansata in 2003, a lasat sa se inteleaga ca este napoletana. Anita Raja este fiica unui magistrat din Napoli si a unei profesoare germane de origine poloneza.