Institutul Cultural Român de la Stockholm decernează joi, 22 septembrie 2016, Premiul Marin Sorescu pe anul 2016. Ceremonia de decernare are loc la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg. Laureatul din acest an este scriitorul, traducătorul şi criticul literar suedez Kristoffer Leandoer, care primeşte Premiul Marin Sorescu „pentru activitatea sa neobosită de impulsionare a climatului literar suedez. El a făcut aceasta atât prin propriile sale volume, scrise în mai multe genuri literare - poezie, romane, carţi pentru copii -, ca introductor al literaturii continentale vechi şi contemporane - mai ales a celei franceze şi engleze -, cât şi în culegeri de eseuri, volume de traducere şi articole în ziare şi reviste. Cunoaştinţele sale profunde, stilul său remarcabil, entuziasmul neabătut şi empatia sa fac din Kristoffer Leandoer un cât se poate de potrivit laureat al Premiului Marin Sorescu, un premiu destinat scriitorilor care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire“ (motivaţia juriului).

Portret Kristoffer LeandoerFoto: ICR

“Sunt bucuros să fiu asociat cu un poet ca Marin Sorescu, care este unul dintre precursorii cei mai dragi mie”, spune fericit Kristoffer Leandoer, când este contactat telephonic de ICR Stockholm

Kristoffer Leandoer s-a născut în anul 1962. A debutat ca poet în anul 1987 şi de atunci a publicat peste 20 de volume de poezie, proză, critică literară şi eseuri. El este totodată un excelent traducător din limbile franceză şi engleză. Între anii 2002-2004 Leandoer a fost redactor şef al cunoscutei publicaţii suedeze Bonniers Litterära Magasin. Pentru culegerea sa de eseuri Mask a fost nominalizat la prestigiosul premiu literar suedez August. Kristoffer Leandoer a mai primit premiul Zibetska (2007), Premiul de Iarnă al Academiei De Nio (2008) şi premiul Jacques Outin (2013). Anul acesta a publicat romanul de mare succes „De försvunna böckernas bibliotek”, apårut la prestigioasa editurå suedeyå Natur & Kultur.

Premiul Marin Sorescu a fost înfiinţat de ICR Stockholm în 2007. Anul acesta el se decernează pentru a zecea oară. „Scopul Institutului Cultural Român de la Stockholm a fost de la bun început, adică din anul 2006, acela de a lărgi perspectiva suedezilor asupra culturii române şi de a da naştere unui loc de întâlnire pentru creatorii de cultură români, suedezi şi din alte ţări”, declară Dan Shafran, şeful ICR Stockholm. „Premiul Marin Sorescu, care se acordă anual unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală are tocmai rolul de a construi un pod între cele două ţări”.

Juriul din acest an a fost format din Jonas Ellerstrom, editor şi traducător, Anna Hallberg, scriitor, traducător şi critic literar, Annina Rabe, critic literar, Yukiko Duke, scriitor, jurnalist şi traducător, şi Dan Shafran, din partea Institutului Cultural Român de la Stockholm.

În trecut Premiul Marin Sorescu fost acordat scriitorilor Steve Sem-Sandberg, Nina Burton, Peter Handberg, Carl-Johan Malmberg, Karin Johanisson, Aris Fioretos, Marie Silkeberg, John Swedenmark şi Helena Eriksson.