Ambasada României în Portugalia organizeazã joi, 22 septembrie, Conferința “Virtuțile toleranței”, un eveniment al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) care promoveaza studierea Holocaustului și combate manifestările xenofobe şi antisemite. Evenimentul este organizat în contextul în care România deține președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Conferința va avea loc la Societatea de Geografie din Lisabona, în prezența ambasadorului Mihnea Constantinescu - Președinte în Exercițiu al organizaţiei internaţionale IHRA.

Invitați de prestigiu vor dezbate acest capitol tragic al istoriei universale: savantul Moshe Idel – profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi laureat al “Premiului Israel”, Liviu Beris – preşedintele “Asociației Evreilor din România. Victime ale Holocaustului” (AERVH) şi supraviețuitor al deportãrii evreilor în Transnistria, scriitoarea Esther Mucznik - președintele “Memoshoa. Asociația Portughezã a Memoriei și Educației despre Holocaust” - și ambasadorul Luís Barreiros, șeful delegației portugheze la IHRA.

Liliana Bizineche, profesor la Universitatea din Evora, va încheia seara cu evocarea experienței pe care a avut-o în lagărul din Terezin, în septembrie 1997, unde a înregistrat Recviemul lui Verdi, sub bagheta dirijorului Gerd Albrecht. Mezzosprana va susține și un scurt moment muzical.

Academicianul Moshe Idel – invitat special la conferinţa “Virtuţile tolerantei”

Născut la Târgu Neamţ, Moshe Idel este unul dintre cei mai mari specialişti în Cabala la nivel mondial, tradus în numeroase limbi, invitat la cele mai prestigioase universitãți din lume, precum Harvard sau Yale, şi distins cu premii pentru excelență în cercetarea Cabalei.

Studiile sale sunt consacrate istoriei misticii iudaice reflectate în Cabala, despre care celebrul scriitor Umberto Eco spunea: "Moshe Idel îl ajută şi pe cititorul nespecialist să privească întreaga tradiţie cabalistică în comparaţie cu diferitele aspecte ale gândirii contemporane".

Moshe Idel este “un savant şi un om extraordinar, a cărui operă a revoluţionat deja toate cunoştinţele noastre despre Cabala", aşa cum îl descria Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor şi filosof roman.

Preşedinţia romană a IHRA

Evenimentul de la Lisabona este organizat în contextul în care România deține președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Alianța Internaționalã pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizație interguvernamentalã ce reunește 31 de state membre, unsprezece țări cu statut de observator și șapte organizații partenere internaționale, cu un mandat unic în studierea, educația, cercetarea şi comemorarea Holocaustului, precum şi în combaterea fenomenului antisemit.