Salonul de Carte Bookfest revine la Cluj-Napoca cu a cincea ediție, în perioada 29 septembrie - 2 octombrie. Ca și în anii precedenți, evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Peste 10.000 de titluri cu reduceri de preț de până la 50% vor fi aduse in fata iubitorilor de lectura. In cadrul targului va avea loc proiecția lungmetrajului „Usturoi” realizat de bloggerul clujean Radu Băzăvan.

Bookfest Cluj Napoca, a V - a editie Foto: Afis

Timp de patru zile vizitatorii vor fi întâmpinați cu oferte promoționale pentru noile apariții editoriale, cărți pentru copii, auxiliare școlare și o vastă gamă de volume din cele mai diverse domenii.

Cele mai importante edituri din România îi așteaptă pe cititori la Bookfest Cluj-Napoca – Humanitas, Curtea Veche Publishing, Polirom, Rao, Nemira, Herald, Litera, Niculescu, dar și distribuitori precum Okian (reprezentant Pearson-Longman în România) – vor fi prezente la Bookfest cu reduceri până la 50% pentru pachetele promoționale.

444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara

Editura Humanitas va aduce la Salonul Bookfest Cluj-Napoca noutăți precum Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos, continuarea volumului Între păduri şi ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunărea de Mijloc până la Porţile de Fier (Humanitas, 2015) a autorului de Patrick Leigh Fermor. La mijlocul anilor ’30, la vârsta de optsprezece ani, Patrick Leigh Fermor a pornit din Olanda către Constantinopol, într-o călătorie care a fost subiectul a trei dintre cele mai îndrăgite cărţi ale sale. Cea de-a treia, Drum întrerupt: De la Porţile de Fier până la Muntele Athos, a văzut lumina tiparului abia în 2013, după moartea autorului.

O altă traducere a unui scriitor străin ce va putea fi răsfoită la standul Humanitas este romanul O hologramă pentru rege de Dave Eggers. Roman tradus în peste 30 de limbi, finalist la National Book Award, bestseller New York Times, bestseller #1 San Francisco Chronicle, bestseller Indiebound și Denver Post, a fost ecranizat în 2016, în regia lui Tom Tykwer, cu Tom Hanks în rolul principal.

„În O hologramă pentru rege – un fel de Moartea unui comis voiajor globalizat –, plin de compasiune și umanism, Eggers face un nou salt în proza lui, oferind cititorului un roman cu totul neașteptat, diferit“. (New York Times Book Review)

Volumul 444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara, carte aniversară ce condensează viața și opera lui Neagu Djuvara în 444 de fragmente memorabile extrase din scrierile și spusele faimosului istoric, va putea fi găsită de asemenea la standul editurii Humanitas.

Fata care a învins ISIS

Editura RAO – va întâmpina vizitatorii cu reduceri 20 % și o selectie de titluri cu prețuri speciale. Volumul Povestea Faridei. Fata care a învins ISIS de Andrea C. Hoffmann și Farida Khalaf prezintă memoriile impresionante ale unei tinere femei, care arată ce înseamnă cu adevărat lupta pentru supravieţuire a unor oameni nevinovaţi, prinşi în vârtejul răzbunării inexplicabile a membrilor ISIS.

Noua carte a scriitorului Marc Goodman intitulată X-Cyber: viitorul începe azi va putea fi găsită tot la standul RAO. Bestseller New York Times, Wall Street Journal şi USA Today, aleasă de Amazon „Cea mai buna carte business“ a anului 2015, lucrarea X-Cyber este scrisă de unul dintre liderii de marcă în domeniul securităţii globale, Marc Goodman. Cum atacă hackerii? Cum folosesc unele ţări tehnologiile avansate împotriva noastră, făcându-ne astfel vulnerabili mai mult decât am putea crede? X-Cyber: viitorul începe azi introduce cititorii în lumea digitală subterană, pentru a le dezvălui modurile în care acţionează hackerii asupra publicului, dar şi asupra corporaţiilor.

De asemenea, pasionații de ficțiune pentru adulți vor putea răsfoi extraordinarul roman Cinci copeici al autoarei germane Sarah Stricker, volum ce a fost recompensat cu numeroase premii, printre care Premiul Mara Cassens, cel mai mare premiu pentru debut în limba germană.

Mircea Radu, din dragoste de bucate

Curtea Veche Publishing va fi de asemenea prezentă cu o multitudine de titluri noi precum Sfânta Fecioară a ucigașilor plătiți de Fernando Vallejo. Autorul scrie la persoana întâi, într-un stil autobiografic căruia îi manipulează convenţiile astfel încât linia dintre autobiografie şi ficţiune devine foarte neclară. Folosindu se de personajul principal – un bătrân intelectual care revine, după mulţi ani, la Medellín, împins atât de nostalgie, cât şi de dorinţa de a trăi o nouă iubire –, autorul atinge o performanţă rarisimă: în doar o sută şi ceva de pagini, graţie stilului marcat de numai câteva detalii revelatoare, reuşeşte să alcătuiască portretul unui mare oraş şi, astfel, portretul unei ţări întregi, lucru realizat până acum de extrem de puţini artişti.

Iubitorii de gastronomie vor putea găsi la standul Curtea Veche și noua carte intitulată Povești cu gust a binecunoscutului prezentator de televiziune Mircea Radu. Povești cu gust nu este o simplă carte de bucate, dimpotrivă. Mircea Radu se relevă un adevărat narator povestind cu mult umor surprinzătoare întâmplări din trecutul său, unele din copilărie, altele din vremurile mai apropiate. Fiecărei povești îi asociază, cumva de la sine, datorită unor fine și discrete jocuri ale memoriei și ale gustului, o rețetă.

Tot la editura Curtea Veche vizitatorii vor putea găsi cel mai recent volum al lui cunoscutului istoric și autor român Adrian Cioroianu, intitulat Mihai I al României. Volumul, scris împreună cu autoarea Mihaela Simina, prezintă tumultoasa istorie a României, de dinainte și de după cel de-al Doilea Război Mondial, schițează portretele celor care, aflându-se în jurul regelui, i-au influențat deciziile luate în timpul domniei, până la abdicarea sa, în anul 1947. Apoi frământările regelui, aflat în exil, departe de țară, viața alături de membrii familiei, pasiunile, prietenii, precum și interesul pe care regele l-a arătat față de poporul său ori de câte ori țara trecea prin momente grele.

Ce vă așteaptă la standul Nemira

Editura Nemira va practica la Bookfest Cluk-Napoca reduceri de 30% iar pachetele promoționale Nemira vor avea reducere de până la 50% din prețul din librării.

Primele două titluri pe care editura le propune vizitatorilor sunt povești adevărate extraordinare și inspiraționale, una despre toleranță în fața terorismului, cealaltă despre curajul în fața morții, dar și titluri noi în colecțiile Babel de literatură universală și Nautilus SF&Fantasy.

Nu veți avea ura mea este mărturisirea copleșitoare a jurnalistului francez Antoine Leiris care și-a pierdut soția, Hélène Muyal-Leiris, pe 13 noiembrie 2015 în atacurile teroriste de la Bataclan, Paris. Pornind de la scrisoarea pe care o publică a doua zi și care a făcut imediat înconjurul lumii, tânărul jurnalist explică în carte că, în pofida a orice,viața trebuie să continue. Și ne dezvăluie relația de iubire dintre un tată și fiul său. Mesajul său, adresat inițial teroriștilor, devine, în ciuda groazei și a durerii suferite, o pledoarie pentru viață.

Cu ultima suflare este cronica transformării neurochirurgului Paul Kalanthi dintr-un naiv student la Medicină, care se întreabă ce înseamnă o viață plină de sens, în medic de succes, apoi în pacient și într-un tată care trebuie să-și înfrunte propria moarte. La treizeci și șase de ani, Paul Kalanthi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Cartea lui Paul Kalanthi este o meditație de neuitat despre înfruntarea morții și un elogiu al vieții, dar și o înduioșătoare și meditativă cronică despre familie, medicină și literatură.

Proiecție de film gratuită la Bookfest

Vineri 30 septembrie, ora 18:00, la spațiul de evenimente, va avea loc proiecția lungmetrajului „Usturoi” realizat de bloggerul clujean Radu Băzăvan, cu actori clujeni. Usturoi este primul film independent turnat în întregime în Transilvania după anul 1989.

În poveste este vorba despre călătoria plină de aventuri a doi băieţi din Ardeal, unul din creuzetele etnice ale Europei de Est, care sunt prieteni în pofida faptului că sunt de etnii diferite. Evoluţia filmului se bazează pe trei teme principale: 1. Uneori, este bine să-ţi urmezi inima şi să porneşti într-o aventură; 2. Prietenia adevărată nu ține cont de graniţe, de orice fel ar fi ele. 3. Dacă-ţi doreşti ceva cu adevărat, şi munceşti pentru asta, lucruri minunate se vor întâmpla.

Bookselfie cu arome de cafea

În cadrul Salonului de carte Bookfest Cluj-Napoca, la standul „Cărțile pe față” se va desfășura acțiunea „Cărți la preț de bookseflie”. Cititorii își vor putea alege o carte pe care o să o primească fără bani, cu condiția să își facă o poză cu acea carte și să o posteze ca imagine de profil pe Facebook. Aceștia vor trebui să păstreze poza de profil până termină de citit cartea.

De asemenea, pe toată perioada salonului, iubitorii de cafea vor putea lua o pauza de la răsfoitul cărților pentru a vizita standul Casa TIFF unde vor găsi apă, sucuri, ceaiuri dar și cafele preparate la cele mai înalte standarde de calitate.

Bookfest Cluj Napoca va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.

Intrarea va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.

Salonul de Carte Bookfest Cluj Napoca este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România.