Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, in perioada 16 - 18 septembrie, la MNTR

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 14 septembrie 2016, 11:31 Actualitate | Cultură

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri
Foto: MTR
Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, devenit o traditie in preajma sarbatorii de Ziua Crucii la Muzeul Țăranului Roman, își propune să redescopere și să recupereze frumusețea icoanei, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.

Intre 16 si 18 septembrie vor fi prezenti la targ iconari consacrați în cadrul târgurilor MȚR cu lucrari în colecții particulare și muzeale ca: Nicolae Muntean, Mihaela Bercea, Angela Ludoșanu, Teodora Roșca, Bogdan Herăscu, Camelia Drăgan, Radu Dincă, Letiția Rotaru, Mirela Leahu, Silviu Batariuc, Adriana Dinu, Daniel Stancu, cât și iconari nou descoperiți.

Structura târgului rămâne, ca întotdeauna, mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrând prin prăznicare, sfinți protectori, sărbătorile mari, heruvimi desprinși din cetele îngerești - Crucea în variante ne-împuținate, toate zugrăvite și închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.

Alaturi de mesterii iconarii vor fi prezenti la targ gospodari din mai multe zone ale tarii ce vor aduce cu ei ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, zacuscă, miere și prăjituri de casă.

Participarea ca iconar se face în urma unei invitații nominale și a unei selecții preliminare. In cadrul targului vor avea loc ateliere pentru copii si adulti in care mesterii iconari vor dezvalui din tainele pictatului pe scticla sau pe lemn,  cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră.
Intrarea este liberă.

Programul atelierelor:
16 septembrie, ora 11.00 – 13.00 / atelier de pictură pe sticlă cu artistul Bogdan Herăscu; vârsta minimă - 7 ani
16 septembrie, ora 13.00 - 15.00 / atelier de sculptură în lemn cu meșterul Vasile Moldoveanu; vârsta minimă – 10 ani
17 septembrie, ora 11.00 - 13.00 / atelier de pictură pe sticlă cu meșterul iconar Nicolae Muntean; vârsta minimă - 7 ani
17 septembrie, ora 13.00 - 15.00 / atelier de pictură pe lemn cu meşterul iconar Angela Ludoşanu ; vârsta minimă - 7 ani
18 septembrie, ora 11.30 - 13.30 / atelier de pictură pe sticlă cu artistul Radu Dincă; vârsta minimă - 7 ani

Atelierul costă 4 lei/ persoană. Pentru înscrieri și alte informații vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0752.111.550, de luni până vineri, între orele 10.00-16.00, persoana de contact Raluca Oprea-Minoiu. Pentru fiecare atelier sunt 10 locuri disponibile.

Prin acest eveniment, Muzeul Național al Țăranului Român susține campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului.


Citeste mai multe despre   [P] JYSK Romania plateste 15 lei / zi pentru tichetele de masa ale angajatilor sai

JYSK Romania, parte a grupului scandinav JYSK Nordic, unul dintre cei mai mari retaileri de mobilier si decoratiuni interioare din Europa, a majorat, incepand cu data de 1 decembrie 2016, valoarea tichetelor de masa acordate angajatilor sai. Astfel, valoarea nominala a unui tichet de masa a ajuns la 15 lei, suma maxima prevazuta de lege.
310 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi