Stagiunea 2016-2017 a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti se deschide cu “Dineu cu proşti”, comedia franţuzească de mare succes a lui Francis Veber adusă în scenă de Ion Caramitru. Unul din cele mai îndrăgite spectacole ale teatrului, vizionat de zeci de mii de români, va avea două noi reprezentaţii, în 20 şi 21 septembrie 2016, de la ora 20.00, pe Scena Mare.

Şi pentru că suntem în Anul Shakespeare, iar protagonistul Furtunii, realizate de bulgarul Alexander Morfov cu actorii TNB, este Ion Caramitru, declarat de Consiliul Britanic - Ambasador Shakespeare în România, trebuie să mai amintim că, în zilele de 1 şi 2 octombrie, de la ora 19.30, sunteţi aşteptaţi să urmăriţi o "Furtună" surprinzătoare, cum numai magicienii scenei ştiu să provoace. Multe alte spectacole îndrăgite revin pe afiş, începând cu data de 20 septembrie: "Sinucigaşul", "Micul infern", "Anonimul veneţian", "Idolul şi Ion Anapoda", "Tectonica sentimentelor", "Visul unei nopţi de vară" ş.a.

Alături de spectacole deja intrate în atenţia publicului, între care vom aminti şi premiera cu care s-a închis stagiunea 2015-2016, "Medeea, mama mea" de Ivan Dobcev, prima colaborare artistică dintr-un program mai amplu, ca urmare a Festivalului NETA, ce s-a desfăşurat la TNB în toamna anului trecut, multe alte proiecte repertoriale, precum şi invitaţii la numeroase festivaluri fac dovada unui afiş repertorial bogat, atractiv, cu vârfuri valorice şi creaţii de referinţă.

Noua stagiune readuce pe afiş numele georgianului David Doiashvili, şi nu doar pentru o seară. El este regizorul care ne-a oferit, în deschiderea Festivalului NETA, un vis de spectacol, cu piesa lui Shakespeare “Visul unei nopţi de vară”. Invitat la Naţionalul bucureştean să monteze "Regele Lear" de W. Shakespeare, ambiţiosul artist, care a impus în faţa lumii numele teatrului georgian, a optat pentru o distribuţie tânără, avându-l în rolul titular pe Mihai Constantin. Premiera este prevăzută pentru sfârşitul acestui an, la Sala Mare.

În octombrie, piesa lui Radu F. Alexandru "Luminiţa de la capătul tunelului" va avea premiera la Sala Atelier. În regia lui Mircea Cornişteanu, actorii Monica Davidescu/Iuliana Moise, Constantin Cotimanis, Alexandra Poiană şi Dragoş Stemate vă dau întâlnire cu o satiră de mare actualitate.

Spre finalul lunii octombrie, în premieră la Sala Studio, cea de-a treia montare pe care o realizează renumitul artist bulgar Alexander Morfov pe scenele TNB urmează să iasă la rampă. După “Vizita bătrânei doamne” şi “Furtuna”, o nouă provocare: No Man’s Land de Danis Tanović (poate că aţi văzut filmul premiat cu Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001!). În distribuţia noii sale montări veţi întâlni tineri şi foarte tineri interpreţi ai scenei româneşti, alături de binecunoscuţi actori ai Naţionalului bucureştean.

La Sala Atelier va intra în repetiţii regizorul Felix Alexa, cu un text de Eugène Labiche, “Crima din strada Lourcine”, în a cărui distribuţie îi veţi întâlni pe Marius Manole, Istvan Teglas, Mihai Calotă, Raluca Aprodu, Victor Ţăpeanu.

Până la finalul anului sunt programate să iasă la public alte două noi spectacole. La Sala Studio ne vom întâlni cu piesa lui Matei Vişniec, "Angajare de clovn", în regia lui Ion Caramitru, protagoniştii fiind trei dintre cei mai tineri actori ai trupei: Petre Ancuţa, Emilian Mârnea, Forin Călbăjos. Sub auspiciile dramatice ale textului, nu ne îndoim că cei trei comici muzicali îşi vor continua competiţia în acea zonă sensibilă, dintre teatru şi muzică, cu care au adunat aplauze entuziaste, în "Actorchestra” şi “Magic Naţional”.

În cadrul programului 9G la TNB, aflat la cea de-a III-a ediţie şi care se derulează la Sala Mică, stagiunea începe cu două noi titluri: "Suntem ultimii cinci", după Samuel Beckett, regia Dragoş Alexandru Mușoiu şi "Fetiţa-soldat" de Mihaela Michailov, regia Silvia Roman.

Pentru actorii TNB, lunile următoare vor fi bogate în turnee şi festivaluri. În 17 septembrie, “L᾽Om Dada”, regia Gigi Căciuleanu şi “Lecţia”, regia Horaţiu Mălăele, participă la Reuniunea Teatrelor Naţionale de la Chişinău (13-21 septembrie). La Sfântu Gheorghe în festival, în 17 septembrie se prezintă “Între noi e totul bine”, regia Radu Afrim. Pe 22 septembrie, “Memoria apei”, regia Erwin Șimșensohn, va fi pe scena Festivalului de la Brăila. Între 24 şi 29 septembrie, spectacolul lui Gigi Căciuleanu “L’Om DADA” va fi jucat la Paris, Londra şi Bruxelles. În 27 septembrie – “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, regia Bobi Pricop, participă la Festivalul de la Oradea, iar pe 11 octombrie, la Iaşi. Tania Popa joacă pe 8 octombrie “Fata din Curcubeu” la Festivalul SOLO, de la Moscova. “Magic Naţional” începe seria turneelor, primul fiind la Cluj în 10 octombrie, urmat de Bacău, în 21 octombrie.

Trei dintre spectacolele TNB participă, între 21 și 30 octombrie, la Festivalul Naţional de Teatru: “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii”, după un roman de Mark Haddon, “Între noi e totul bine” de Dorota Masłowska şi “L᾽Om Dada” de Gigi Căciuleanu.

TNB găzduieşte o reprezentaţie a Teatrului Naţional din Bratislava, în data de 29 septembrie, cu "Nevasta păstorului" de Ivan Stodola, o punere în scenă netradiţională a unui titlu clasic al dramaturgiei slovace, cu personaje desprinse parcă din tragedia antică. La Sala Mică, între 29 septembrie şi 15 noiembrie va putea fi admirată expoziţia Andy Warhol, un artist celebru cu rădăcini slovace. Ambele evenimente sunt organizate, în colaborare cu Ambasada Slovaciei la Bucureşti, cu prilejul primei preşedinţii a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Tot în data de 29 septembrie, la Sala Media, de la ora 18.00 Asociaţia cultural-umanitară "Memorie şi speranţă" invită publicul la prima întâlnire.

În noua sală de expoziţii a TNB dinspre Bd.Carol se va desfăşura, între 10-20 septembrie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie BUCHAREST PHOTOEST, cu invitaţi speciali din Maroc, Franţa şi Italia.

Sub auspiciile Trienalei de Arhitectură East-Centric - ediţia a II-a DRIFTING, între 16 septembrie-9 octombrie, o serie de evenimente vor fi găzduite la Sala Media (conferinţe), spectacole (Sala Mică), precum şi expoziţii în foaierele teatrului, la Sala Studio şi Media.

Şi în stagiunea actuală matineele duminicale îi vor invita pe cei mai mici spectatori ai teatrului să joace în spectacolele Teatrului Naţional pentru Copii, iar Conferinţele Teatrului Naţional, dedicate unui public adult, vor avea ca invitaţi personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti.

La Casa de bilete a teatrului au fost puse în vânzare primele bilete ale noii stagiuni, precum şi online, pe Mystage.ro. Sălile Teatrului Naţional din Bucureşti, renovate şi reabilitate, vă aşteaptă să descoperiţi un teatru nou pentru un public nou!