Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Ceramica de Horezu printre Comorile culturii europene traditionale - expozitie la Wroclaw, Capitala Culturala Europeana 2016

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 1 septembrie 2016, 12:54 Actualitate | Cultură

În perioada 2 septembrie 2016 – 26 februarie 2017, la Muzeul de Etnografie din Wrocław va fi prezentată expoziţia Comori ale culturii europene tradiţionale. Amplul eveniment se desfăşoară sub patronajul Comitetului Polonez UNESCO şi al Institutului Naţional al Patrimoniului din Polonia, în programul Capitalei Culturale Europene 2016.
Expoziția are ca scop prezentarea fenomenelor patrimoniului cultural imaterial din 28 de țări europene, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO – lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității și lista patrimoniului cultural imaterial care are nevoie urgentă de protecție.

Vor fi prezentate 91 de fenomene culturale europene, care acoperă o mare varietate de domenii precum: tradițiile muzicale (dansul tradiţional Călușul din România, izo-polifonia populară din Albania, dansul pe tăciuni din sud-estul Bulgariei, dansul recruţilor din Cehia, cântecul tenorilor din Sardinia, flamenco-ul spaniol sau fado-ul portughez); celebrarea carnavalului; procesiuni, ceremonii – printre ele, mersul cu uratul în România şi Moldova, procesiunea de primăvară a Regilor și Reginelor în Croația, Patum în Spania; meșteșuguri și artă – un loc de cinste îl joacă aici Ceramica de Horezu din România; spațiul cultural al unor comunități - Kihnu din Estonia, Suiti din Letonia, Laponia. Prezentarea exponatelor va fi acompaniată de prelegeri, proiecţii de filme şi fotografii.

În cadrul evenimentului Comori ale culturii europene tradiţionale, va fi prezenta o expoziţie dedicată Ceramicii de Horezu, punând la dispoziţie o multitudine de elemente de ceramică (farfurii, căni, castroane, platouri decorative) care vor fi expuse în Muzeu, dând publicului polonez posibilitatea să admire aceste mostre de creativitate populară tradiţională românească. De asemenea, în spaţiul exterior al Muzeului, ICR Varşovia va prezenta expoziția de fotografie în aer liber Ceramica de Horezu – Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, cu imagini-simbol pentru cultura română. Expoziția este realizată de Institutul Cultural Român de la Varşovia, fotografiile aparținând Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Țăranului Român din București (credit foto Marius Caraman).


Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

425 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi