O invitatie de constituire a unei organizatii dedicate includerii Peisajului Cultural Minier Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO a fost lansata sambata de Ministerul Culturii catre participantii la prima intrunire de informare si consultare a comunitatii locale, anunta Agerpres.

Rosia MontanaFoto: HotNews / Dan Popescu

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, la eveniment au fost prezente aproximativ 100 de persoane. Printre participanti s-au numarat si primarul localitatii Rosia Montana, Eugen Furdui, consilierii locali, secretarul de stat Oana Bogdan, directorul Institutului National al Patrimoniului, Stefan Balici.

"Am avansat catre cei prezenti invitatia de constituire a unei organizatii dedicate inscrierii Rosiei Montane in Patrimoniul Mondial UNESCO, aceasta fiind unul dintre mecanismele care va gestiona si modela asteptarile comunitatii locale. (...) Este un pas important, primul dintr-o serie care va puncta procesul de intocmire a dosarului de nominalizare, dar si perioada de gestionare a sitului pe mai departe. Am avut ocazia sa discutam si sa preluam puncte de vedere care, desi aparent divergente, au in comun binele comunitatii si dezvoltarea ei pe termen lung. Mai mult, ne bucuram ca am avut o prima ocazie sa lamurim o serie de aspecte insuficient sau gresit intelese de-a lungul timpului, cum ar fi cele legate de procedurile legale, responsabilitatile si beneficiile care decurg din includerea unui sit in Lista Patrimoniului Mondial", precizeaza reprezentantii ministerului.

Consolidarea relatiei cu autoritatile locale si cetateni si definirea, impreuna cu alte ministere, a unui plan comun de dezvoltare integrata a localitatii pornind de patrimoniul sau cultural si natural constituie masurile pe care si le propune pe viitor Ministerul Culturii.

"Ne dorim pe mai departe sa consolidam relatia cu autoritatile locale si localnicii si ne-am bucurat de deschiderea acestora. Ne vom concentra, asa cum am spus si in caminul cultural din Rosia Montana, pe solutii concrete. Pasii ce vor urma, parcursi impreuna - deopotriva ministere, cetateni si autoritati locale -, includ definirea unui plan comun de dezvoltare integrata a localitatii pornind de patrimoniul sau cultural si natural. Pentru aceasta, Ministerul Culturii si Institutul National al Patrimoniului, dar si Guvernul, prin Task Force Rosia Montana, vor acorda consultanta si sprijin logistic si financiar", se mai arata in comunicat.

Urmatoarea intrunire va fi anuntata in curand si va avea o participare extinsa si la alti posibili parteneri, informeaza ministerul.