Cu ocazia aniversarii Centenarului intrarii armatei romane in Primul Razboi Mondial, Ambasada Romaniei la Paris va organiza, in perioada 26 august - 11 septembrie 2016, expozitia de fotografie "Armata Romana in Primul Razboi Mondial". Evenimentul face parte dintr-o serie mai ampla de actiuni culturale organizate de autoritatile romane pe parcursul acestui an pentru a marca 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, moment cu o incarcatura emotionala deosebita pentru romani, arata Ambasada Romaniei la Paris, intr-un comunicat.

Prin aniversarea evenimentului in Franta, se urmareste rememorarea fratiei de arme dintre cele doua tari. Intrarea armatei romane in Marele Razboi a fost primita cu bucurie de Franta, care a gasit in Romania un aliat important. Misiunea Franceza condusa de generalul Henri Berthelot a avut, pe de alta parte, un rol decisiv in modernizarea armatei romane. Alegerea locului expozitiei are, totodata, o valoare simbolica. Castelul Vincennes, care s-a aflat timp de secole in centrul puterii monarhiei franceze, gazduieste, in prezent, serviciile istorice ale celor trei categorii de forte armate din Hexagon.

Expozitia cuprinde peste 90 de fotografii realizate in linia intai, scrisori, carti postale, precum si un film de 9 minute, in care sunt prezentate documente de arhiva inedite privind implicarea Misiunii militare franceze, condusa de generalul Berthelot sau viata in transee a militarilor romani. De asemenea, sunt prezentate marelui public fotografii cu Regele Ferdinand I si Regina Maria a Romaniei in timpul inspectarii liniei de lupta, decorand eroi sau imbarbatand raniti.

Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 26 septembrie 2016, la ora 18.30, la Chateau de Vincennes in prezenta reprezentantilor autoritatilor franceze, ai corpului diplomatic, ai comunitatii romanilor din Franta si mass-media. Expozitia este organizata cu sprijinul Oficiului National pentru Cultul Eroilor din Romania, in colaborare cu Serviciul Istoric al Armatei franceze.

Detalii suplimentare despre expozitie se pot obtine la numarul de telefon 00.33.1.47.05.07.55.